26 °C Budapest

Ez már a jövő? Elbúcsúzhatunk a hamis ruháktól

Pénzcentrum
2010. november 3. 18:02

Könnyen lehet, hogy lejárt a ragasztott hamis márkajelzések és az eredetitől csak kis mértékben eltérő, így megtévesztésre alkalmas, megjelölések kora. A tervezők a legmodernebb technológiákat hívják segítségül termékeik és gazdasági érdekeik védelmében.

A svájci textilgyártó Schoeller Technologies kifejlesztett egy új, eddig nem kémiai anyagot, aminek segítségével minden gyártóképes ellátni saját, eredeti termékeit egy egyedi azonosítóval. Az egyedi azonosító használata lehetővé teszi, hogy az adott márkájú termék eredetét egy kis kézi scanner segítségével minden boltban ellenőrizni tudják. A vegyület neve DNAtex, ami a DNS és a textil jellegének kombinálásából ered - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A DNAtex-et a gyártás során bármikor hozzáadhatják a termékhez, és az semmilyen egészségkárosító mellékhatással, vagy érzetbeli különbséggel nem jár a vásárlók számára. A termékek színét és funkcióját vagy viselkedését sem módosítja. A boltban pedig egy piros vagy egy zöld lámpa felvillanásával a másodperc tört része alatt meg tudják állapítani, hogy a termék valóban az eredeti-e.

A technológiát már jelenleg is több gyárban használják sikerrel, azonban az eredményes használat fenntartásának érdekében nem árulják el, mely cégekről van szó.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM