19 °C Budapest

Ez már a jövő? Elbúcsúzhatunk a hamis ruháktól

Pénzcentrum
2010. november 3. 18:02

Könnyen lehet, hogy lejárt a ragasztott hamis márkajelzések és az eredetitől csak kis mértékben eltérő, így megtévesztésre alkalmas, megjelölések kora. A tervezők a legmodernebb technológiákat hívják segítségül termékeik és gazdasági érdekeik védelmében.

A svájci textilgyártó Schoeller Technologies kifejlesztett egy új, eddig nem kémiai anyagot, aminek segítségével minden gyártóképes ellátni saját, eredeti termékeit egy egyedi azonosítóval. Az egyedi azonosító használata lehetővé teszi, hogy az adott márkájú termék eredetét egy kis kézi scanner segítségével minden boltban ellenőrizni tudják. A vegyület neve DNAtex, ami a DNS és a textil jellegének kombinálásából ered - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

A DNAtex-et a gyártás során bármikor hozzáadhatják a termékhez, és az semmilyen egészségkárosító mellékhatással, vagy érzetbeli különbséggel nem jár a vásárlók számára. A termékek színét és funkcióját vagy viselkedését sem módosítja. A boltban pedig egy piros vagy egy zöld lámpa felvillanásával a másodperc tört része alatt meg tudják állapítani, hogy a termék valóban az eredeti-e.

A technológiát már jelenleg is több gyárban használják sikerrel, azonban az eredményes használat fenntartásának érdekében nem árulják el, mely cégekről van szó.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?