16 °C Budapest

Okostelefonok szinte ingyen - hatalmas a választék

2010. október 18. 04:42

Idén Magyarországot is elárasztották a különbőző típusú és márkájú okostelefonok. Elterjedésüket nagyban segítették az új technikai vívmányok lakossági piacra való bevezetése és a szélessávú netezési lehetőség megteremtése. A nagy mobil rengetegben megnéztük hol, mennyiért is lehet ilyen csúcstermékekhez hozzájutni. Akár már 690 forintért is hazavihetünk egy okostelefont.

Az okostelefonok közös ismertetője, hogy számítógépként is használhatjuk őket. Lehet velük e-maileket írni és fogadni, zenét-videót lejátszani. Saját operációs rendszerrel, internet böngészővel és kamerával rendelkeznek. Ezek a szuper eszközök rácsatlakoztathatóak számítógépre, televízióra esetenként nyomtatóra is.

Ezek a készülékek tehát egyfajta telefonálási funkcióval egybekötött mini számítógépek. Egyes típusoknak saját billentyűzete van, mások pedig érintőképernyővel rendelkeznek. Több eszközbe ültettek navigációs rendszert és üzleti levelezést segítő programokat, amelyek támogatják a word, txt és egyéb szöveges formátumú fájlok megnyitását. Valamint bővíthető, sok gigabájtos memóriával látták el tervezőik a készülékeket, ami által akár több ezer nevet is lehet tárolni bennük.

Természetesen vannak olyan olcsóbb kategóriás okostelefonok, amelyekbe nincs beépítve a fentebbi funkciók összessége, viszont minden gyártó cég legdrágább csúcsmodelljében megtalálható valamennyi fejlett alkalmazás. Az egyes hazai mobilforgalmazó vállalatok különféle csomagok keretében értékesítik csúcstelefonjaikat. Ezért érdemes az ár mellett megnézni például azt, hogy mennyi internetes adatforgalom jár a telefonhoz havonta, hány sms-t/mms-t lehet vele küldeni, illetve mennyit lehet ingyen lebeszélni az előfizetési tarifából.

Világviszonylatban hatalmas átrendeződés várható a csúcsmobilok piacán. Az iSuppli Corp. felmérése szerint az Androidos operációs rendszert használó telefonok kereslete megugrott az idei évben. Ennél fogva az a vállalat tudott erősödni versenytársaihoz képest, aki ilyen alkalmazású készülékeket dobott piacra. A Nokia 2010 második negyedévében növelni tudta részesedését, míg a RIM (Blackburry) és az Apple teret vesztett az Androidos termékekkel előrukkoló HTC, Samsung és Motorolaval szemben.

Forrás: iSuppli Corp.,Pénzcentrum.hu

A telefon márkája mellett nem árt szem előtt tartani kompatibilitását, szoftvereinek fejlettségét, frissíthetőségét és gyorsaságát sem. Az egyes forgalmazók feltöltős kártyás és előfizetős csomagokban is kínálják készülékeiket. A lentebbi táblázatokból kiderül, melyek a legolcsóbb és legdrágább prémium mobilok a három nagyvállalat bolti kínálatában (internetes vásárlás esetén pár ezer forint kedvezményre lehet pluszban számítani).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Forrás: Pénzcentrum.hu saját gyűjtés (2010.10.12.)

Amint a táblázatból látszik már ezer forint alatt hozzájuthatunk egyes típusokhoz hűségnyilatkozat fejében.

Forrás: Pénzcentrum.hu saját gyűjtés (2010.10.12.)

Jelenleg a legdrágább készüléknek az Apple terméke számít, ami majdnem negyedmillió forintba kerül.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?