A nyugdíjasok jobban megsínylik az inflációt

Pénzcentrum
2010. október 13. 09:02

 A nyugdíjas-infláció (4%) már három hónapja magasabb a teljes fogyasztói árindexnél. Ez a tendencia ellentétes az év első felében tapasztalttól. Az élelmiszer alapanyagok világpiaci drágulása miatt bekövetkező kereskedelmi áremelkedés áll a háttérben.

A nyugdíjasok esetében az élelmiszerek nagyobb súlyt kapnak az infláció kiszámítása során, míg az elektromos cikkek és a szolgáltatások kisebbet. Az előbbiek árai az utóbbi időben folyamatosan emelkedtek, míg az utóbbiak olcsóbbak lettek, vagy legalábbis stagnált az áruk. Ebből kifolyólag már könnyen érthető, miért hat az áremelkedés jobban az idősebbekre.

Az év hátralévő szakaszában nem várható jelentős változás. 2011-től a jövedéki adó kiesik a számított alapból, viszont ezek a termékek (szeszes ital, cigaretta, benzin) szintén nem hatnak oly mértékben a nyugdíjasok pénztárcájára, mint más korosztályokéra.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25