Vigyázat! Paradicsom para a boltokban

2010. június 18. 10:02

Egészségre káros, ezért korábban betiltott vegyszert tartalmazó paradicsomra és uborkára bukkantak a Levegő Munkacsoport szakemberei budapesti áruházláncokban.

A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratóriumban megvizsgáltatták. Az egyik boltban epret nem lehetett vásárolni. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem találtak semmilyen szermaradékot. Egy budapesti áruházban vásárolt - a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű - paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat. A zöldségekben többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagra is bukkantak. Ugyanezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szerint lehetséges, hogy a procimidon rákkeltő. A hatóanyagot az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült a hormonrendszert károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A civil szervezet az eredményekről értesítette az érintett áruházakat, valamint az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságot, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) is. Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban - közölte a Magyar Távirati Iroda kérdésére Tóthné Lippai Edit igazgató, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének vezetője. A szervezet rendszeresen, évente 3 ezer alkalommal vizsgálja, hogy mennyi növényvédőszer maradék van a zöldségekben, gyümölcsökben.

A hazai és import paradicsomra kiemelten figyelnek, de mint az igazgató elmondta, eddig nem tapasztalt procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést a vizsgált mintákban. A vizsgálati eredményekről folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az agrártárca honlapján. Fontos hangsúlyozni - húzta alá Tóthné Lippai Edit - a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra - közölte az igazgató.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt, hogy pontosan melyik áruházakban bukkantak a szennyezett termékekre nem hozták nyilvánosságra. Simon Gergely a Levegő Munkacsoport programfelelőse szerint azért nem, mert ebben az esetben egyértelműen a tiltott szert használó zöldségtermelő a hibás. Az eset azonban felhívja a figyelmet az áruházláncok felelősségére is. Nekik kellene rábírni beszállítóikat a szabályok betartására és rendszeresen, szigorúan ellenőrizniük is kéne a hozzájuk érkező termékeket. Az nem mentség, hogy túl nagy teher a sokféle termék ellenőrzése, hiszen Nyugat-Európában a nálunk is jelen lévő kereskedelmi vállalkozások megoldják ezt a feladatot. Magyarországon azonban valamiért nem vették át ezt a szokást - szögezte le Simon Gergely.

Ebben az esetben az áruházláncok nem hibáztak, a termékek vegyszertartalma a vásárlás idején megfelelt a hatályos előírásoknak. Ma már azonban ez nem így lenne. Ezév június 7-én ugyanis az Európai Unió tagállamaiban a korábbinál jóval kevesebb vegyszermaradék lehet a zöldségekben, gyümölcsökben. Az új szabályok szerint nézve a paradicsommintákban az engedélyezettnél 7,5 -szer több vegyszer volt a megengedettnél. Simon Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a határértékek betartása sem mindig elegendő. Hiszen ha egy zöldségfélében 6-8 féle vegyszermaradékra bukkannak, az akkor is káros lehet az egészségre, ha egyenként mindegyikből kevesebb van a termékben az előírtaknál.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?