25 °C Budapest

A cigaretta után a mobilokra is figyelmeztetés kerülhet!

2010. március 15. 12:02

Az Egyesült Államokban a jövőben a mobiltelefon gyártókat is köteleznék arra, hogy a cigaretta dobozokon találhatóhoz hasonló figyelmeztetéseket helyezzenek el a készüléken, felhívva a figyelmet a telefonok egészségkárosító hatására.

Az amerikai Maine állam törvényhozói azon javaslatról nyitottak vitát, hogy a jövőben minden, az állam területén forgalomba kerülő mobilkészülékre, az egészségügyi kockázatokra vonatkozó, figyelmeztető feliratokat helyeztessenek el a gyártókkal.

Mindenképp szerepelnie kellene a figyelmeztetésekben, hogy az eszközök által kibocsátott radioaktív sugarak agyrákot okozhatnak, továbbá, hogy gyerekek, illetve terhes nők számára különösen veszélyes lehet, ha túl közel tartják a fejükhöz a készüléket.

A vita természetesen nem új keletű, hiszen már évek óta végeznek kutatásokat a mobilkészülékek egészségkárosító hatásairól, azonban eddig sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem egyetlen rákkutató intézet nem tudott egyértelmű bizonyítékot szolgáltatni arra vonatkozólag, hogy a telefonhasználat és a rákos megbetegedések között összefüggés állna fönn.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, ezek a kutatások a gyártók oldalán állnak, hiszen az iparág által nem finanszírozott vizsgálatok jóval gyakrabban jutnak olyan következtetésekre, mely szerint a mobiltelefon használat igenis kihat az emberi szervezetre.

Egyes országokban - Finnországban, Franciaországban, vagy Izraelben - már évek óta használati utasítást mellékelnek a telefonokhoz, másutt most készülnek bevezetni hasonló rendelkezéseket, a gyártókra hárítva a felelősséget, hogy a használókat megfelelően tájékoztassák a kockázatokról.

Most akkor káros, vagy sem?

Otthon, illetve a munkahelyeken az embert érő egyik legnagyobb elektromágneses sugárforrás a mobiltelefon. Használatuk közben az abból kijövő rádiófrekvencia (RF) sugárzás meghaladja egy FM rádióét. Természetesen az iparág képviselői szerint ez a sugárzás még mindig jóval gyengébb annál, amennyi az emberi szervezetben található molekulák módosításához, illetve rákos elváltozások szükséges, amit az USA rákkutató intézete (National Cancer Institute) is megerősített egy 2008-as kongresszuson.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze a kutatók messze nem jutottak konszenzusra a kérdést illetően, hiszen számos egyéb kísérlet az ellenkezőjére jutott: egy 1995-ös kutatás során például azokon a patkányokon, melyeket két órán keresztül RF sugárzásnak tettek ki, már tapasztaltak agykárosodást, amely később rákhoz is vezethet. Ezeket az eredményeket azonban nem sikerült más kutatóknak is megismételniük ahhoz, hogy tudományos eredményként értékelhető legyen.

ha ugyanis az RF sugárzás valóban rákhoz vezet, ezt az összefüggést ki kell tudni mutatni a mobilhasználók több évig tartó megfigyelése után, amit azonban az epidemiológiai vizsgálatok nem tudtak igazolni, így a dán rákkutató intézet (DCS) 2007-ben, mintegy 421 ezer mobiltelefon használó körében végzett vizsgálata sem, amit természetesen a cégek úgy kommunikáltak, hogy a használat ezek szerint teljesen ártalmatlan.

Persze a vizsgálatokat többen támadták, a dán kutatást például azért, mert az üzleti felhasználókat nem vonták be a vizsgálatokba, holott ők azok, akik 1982-1995 között a legkorábban kezdték intenzíven használni a maroktelefonokat, a lakosság szélesebb rétegei napi szinten ekkor még nem használták. Ráadásul több orvosi szakember szerint a lappangási idő is hosszabb lehet annál, minthogy a vizsgált periódusban annyi beteget találjanak, hogy az már egyértelmű összefüggésre engedjen következtetni.

Egyszóval a tudomány mai állása szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni azt sem, hogy ártalmatlan, illetve azt sem, hogy rákkeltő, így azoknak, akik kételkednek a használat kockázatosságában, marad a kihangosítás, vagy a headset, hogy a készüléket minél távolabb lehessen tartani a testtől. Magyarul jobb félni, mint megijedni.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?