28 °C Budapest

Húszmilliárdot költöttünk háztartási tisztítószerre egy év alatt

Pénzcentrum
2010. február 17. 13:42

A háztartási tisztítószerek piaca értékben 2 százalékkal csökkent tavaly, az előző évvel összehasonlítva. Együttes kiskereskedelmi eladásuk mintegy 20 milliárd forint. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

A piac azonban kategóriánként eltérően változik. Így a legnagyobb forgalmú
általános tisztítószer és súrolószer, ablaktisztító, valamint a legkisebb padlótisztító forgalma csökkent. Viszont nőtt a toalett tisztító és eldobható konyhai törlőkendő mutatója.


Legnagyobb az általános tisztítószer és súrolószer piacmérete, amely 12 milliárd forint körül mozog. Ugyanakkor a toalett tisztító piacmérete meghaladja az 5 milliárd, az ablaktisztítóé pedig az 1 milliárd forintot. A törlőkendő és a padlótisztító egyaránt fél milliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolított le


A mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagárak mindegyik kategóriában emelkedtek. Több mint 20 százalékkal drágult például az általános többcélú tisztító szer és a szórófejes ablaktisztító mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára.


A kereskedelmi márkák részaránya az értékbeni eladásból változatos képet mutat. Legutóbb november-decemberben egyaránt 18 százalék az általános tisztítószernél és a toalett tisztítónál. Ablaktisztítónál és padlótisztítónál 15, illetve 11 százalék. Kiemelkedő, 52 százalék tisztító kendőnél.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43