13 °C Budapest

A tiszta víz sem az, aminek látszik

2010. február 9. 05:54

Kis bolygónkon nélkülözhetetlen az életben maradáshoz a víz, de mit érünk vele, ha nem tiszta? Körülnéztünk, milyen víztisztító berendezések léteznek a piacon, a legegyszerűbb kancsóktól a beépíthető többkörös ionizálókig.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ám csak 2,5 százalék az édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Ám a 2,5 százalékból is csak körülbelül egy az, amely öntözésre és emberi fogyasztásra alkalmas. Ennek az egy százaléknak is a négyötöde öntézésre megy el, a maradékból kellene megoldani csaknem hétmilliárd ember és "néhány" egyéb élőlény itatását.

Nem meglepő, ha az ENSZ már néhány évtizede igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a világ kevésbé civilizált részein mekkora gondot is jelent a hidratálás - a szervezet egy jelentése szerint a világon hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz - írta a Wikipedia.

Ám míg a Dél-Amerika és Afrika víz szempontjából kevésbé szerencsés területein sekély vízfolyások és fúrt kutak zavaros vizét kénytelenek inni az emberek, addig az európai, észak-amerikai emberek jó része szerint a csapból kifolyó víz is egészségtelen, így eszükbe sem jut meginni. A palackozott ásványvíz és a csapvíz híveinek évek óta tartó vitájába nem folynánk bele, inkább utánanéztünk, mivel és hogyan tisztíthatjuk tovább vizeinket.

A vízszűrők listája végtelen - mondhatnánk kinek-kinek igénye és pénztárcája szerint. A lista legelején a legegyszerűbb szűrővel felszerelt kancsók állnak, míg a high-end berendezések képesek akár desztillált vizet is előállítani, majd azt az emberi szervezet igényei szerint újrakeverni a megfelelő ásványi anyagokkal.

A legegyszerűbb szerkezet, amellyel a csapból kifolyó vizet tovább tisztíthatjuk, nyilvánvalóan egy szűrő. Ha még a mosogató feletti csaptelepet sem szeretnénk megbolygatni - mert pont így szép, vagy nem értünk a csőkulcshoz - vegyünk egy kancsót, melynek szűrőbetétjével képesek leszünk a legalapfokúbb tisztításra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A víztisztító kancsók közös tulajdonsága, hogy egy cserélhető szűrőbetéten keresztül szép lassan megszűri a felül beöntött vizet, mely aztán sokféleképp felhasználható, ivástól kezdve a háztartási gépekbe való töltésig: a szűrő ugyanis az ásványianyag-tartalmat is csökkenti a vízben, így az nem tömíti el vízkővel az eszközöket. Előnye, hogy egyszerű és viszonylag kis befektetést igényel (a kancsón állandó, a benne lévő szűrőbetét 10 forint/liter "sebességgel" kopik). Hátránya, hogy csak alapszintű szűrést ad, a csapból kifolyó "tiszta" vízben található esetleges hormon- és gyógyszermaradványokat például nem szűri meg. Ezen felül nem is túl gyors, hirtelen jött gyereksereget például elég nehézkes lenne kiszolgálni vele, a tisztálkodásról nem is beszélve. Akinek azonban csak az a problémája, hogy a csapvíz túl klóros, vagy nagyon kemény, nyugodtan használja a kancsót, az alábbi oldalon még azt is kiszámolhatja, mennyit spórol a család, ha ásványvíz helyett tisztított csapvizet fogyaszt.

Aki nem annyira az ivó- mint inkább a fürdővizét szeretné egy kicsit megtisztítani, annak persze egy kiskapacitású kancsó semmire nem elég. Ugyanakkor már 10 ezer forint körüli áron lehet kapni olyan szűrőt, mely három fázisban a vízben található klór 90-95 százalékát távolítja el, ezen felül pedig fennakad rajta a vas, a hidrogén-szulfidot, az arzén,az ólom, a higany, a magnézium, egy csomó baktérium és gomba. Eme sokoldalúságba természetesen beletartozik a víz (enyhe) lúgosítása is, vagyis a víz sokkal kevésbé fogja irritálni a bőrt, mint szűrő nélkül, ami például egy kisgyermekes családban számtalan kiütéstől mentheti meg a kicsit. Persze a felnőttek bőre is meghálálja a gondoskodást, s ami a fő, egy műszaki analfabéta is fel tudja szerelni a szűrőt a csaptelepre. Hasonló elven működnek, de talán eggyel kevésbé törik meg a fürdőszoba dizánját a szűrővel ellátott zuhanyrózsák, ahol közvetlenül a fejbe rejtették el a szűrőrétegeket. Mint minden szűrő esetében, itt is szükséges időről időre a betét cseréje.

A ranglétra tetején a többféle szűrővel ellátott, a fordított ozmózis elvén működő víztisztítók állnak. A készülékek gyártói szerint ezek a készülékek nagyságrendekkel jobban megtisztítják a vizet, mint a sima, csapra szerelhető változatot. A titok abban rejlik, hogy több lépcsős szűrés után egy vékony hártyára préselik a vizet, melynek annyira aprók a nyílásai, hogy csak a vízmolekula jut át rajta. A felesleg szennyvízként távozik a rendszerből. Az így megtisztított víz gyakorlatilag tiszta H2O, ami viszont ivás szempontjából nem túl finom, így az igazán menő készülékek egy visszasózó egységgel olyan összetételű ásványvizet képesek előállítani a desztillált vízből, amilyenhez épp kedvünk szottyan. A fordított ozmózist alkalmazó készülékek természetesen ugyanúgy rendszeres ápolásra szorulnak, mint a "sima" szűrős társaik, hiszen ezekben is található előszűrő, optimális kihasználtság esetén azonban még ezekkel a viszonylag drága készülékekkel is egy palack ásványvíz töredékéből ihatunk egészségünkre teljesen ártalmatlan - sőt előnyös - vizet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem