35 °C Budapest

Tarol a kínai whisky: a gagyi nem ismer határokat

Pénzcentrum
2010. február 4. 13:02

A jelek szerint Kína szereti a skót whiskyt, és ezt a hamisítók is felismerték. Piacvezető márkák képezik az alkohol-hamisítók aktuális célcsoportját, bár a jelenség ellen mind a gyártók, mind a kínai kormány megpróbál fellépni - írja a hamisitasellen.hu.

2005-ben a Chivas Regal mint a legnagyobb mennyiségben importált külföldi alkohol átvette a piacvezető pozíciót a korábbi éllovas Hennessy Cognac-tól. A termék előkelő piaci helyzete a hamisítók figyelmét is felkeltette. Egyes becslések szerint Kínában ma már több Chivas fogy el egy évben, mint amennyit az eredeti gyártó valójában előállít.

Bár többen próbálkoznak önálló márkanevet alapítva skót whiskyként eladni olyan alkoholos italt Kínában, amelynek nemzeti jelzőjéhez valójában semmilyen kapcsolata nincs, a nagyobb problémát mégis az ismert márkák hamisítványai jelentik. A hamisítók népszerű italok üvegeit újrafelhasználva, ezekbe palackozzák a sokszor ismeretlen eredetű alkoholt, majd megpróbálják eredeti termékként értékesíteni a hamis italokat a kínai fogyasztóknak.

A nagyobb eredeti gyártókat képviselő Scotch Whisky Association (SWA) évente mintegy ötven esetben kezd vizsgálatot gyanús alkoholos italok ügyében Kínában. A szervezet mind nemzeti, mint tartományi szinten keresi az együttműködést a kínai hatóságokkal, hogy az általa képviselt márkák védelmét biztosítani tudja. Az SWA szerint a kooperációra mindkét fél hajlik. A szervezet képviselői évente többször látogatnak Kínába, de kínai illetékeseknek is szerveztek már skóciai utat, hogy az iparág működésébe mélyebb betekintést nyerjenek.

A keresletre való tekintettel - évente közel 17 millió üveg whiskyt importálnak az országba - a kínai kormány is hajlani látszik arra, hogy az eredeti skót whiskynek védelmet biztosítson. A kereskedelmi és iparügyi közigazgatási hivatal felügyelete alá tartozó kínai Védjegyhivatal együttes védjegyként tervezi bejegyezni a "skót whisky" védjegyet, amely a legmagasabb oltalmi kategória, amit az ország külföldi alkoholtartalmú termék számára biztosítani tud. Az SWA szerint az oltalom megszerzése komoly előrelépést jelent majd mind a képviselt márkák, mind a kínai fogyasztók hamisítványoktól történő megóvása területén.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?