5 °C Budapest

Itthon is lesz szegénybank: jövőre indul a Kiút program

Pénzcentrum
2009. december 10. 09:02

Mintegy négyszázmillió forintot helyez ki jövőre a Raiffeisen bank mélyszegénységben élők megsegítésére, azonban a pénzt csak vállalkozás beindításhoz lehet majd felhasználni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az indiai Muhammad Yunus-féle szegények bankja olyanoknak ad hitelt, akik más pénzintézettől nem kapnának, és ők is csak öt fős csoportot alkotva, egymásért felelősséget vállalva juthatnak pénzhez.

Itthon Kiút program néven indul hasonló kezdeményezés, ahol a pénzt a Raiffeisen bank biztosítja, a hitelezési veszteséget pedig megosztja egy magyarországi hitelbiztosítóval.

A program koncepciója szerint a résztvevők a mikrohitelből vállalkozókká, azaz önállókká válnak, és leszakadnak a szociális ellátórendszerről. A hiteleket Borsodban és Szabolcsban helyezik ki.

Korábban az Autonómia Alapítvány próbálkozása kudarcba fulladt, mivel a csoport tagjainak egymás vállalkozásaiért anyagi értelemben is kezességet kellett vállalniuk, ha az egyik bedőlt, magával rántotta az egész csoportot. Most azonban "csak" erkölcsi felelősséget vállalnak egymásért.

A Raiffeisen Bank négyszázmillió forintot helyez ki a "társadalmi felelősségvállalás" programjának keretében. A hitel kamata húsz százalék ,amely már elriasztja azokat, akik a könnyű pénz reményében csak kóklerkednének. A vállalkozójelöltek a vállalkozásaik elindításához egy-kétmillió forintos hitelre számíthatnak. Felcsúti Péterék - a Raiffeisen bank vezetője - úgy kalkulálnak, hogy a hitelezési veszteség húsz százalék lesz.

A Kiút Program Közhasznú Nonprofit Zrt. alkalmazottai a program kulcsfigurái: ők indítják be a vállalkozásokat, kísérik az ügyfeleket a hivatalokhoz, könyvelőhöz, ők helyezik ki a hiteleket, szedik be a heti törlesztőrészleteket. Húsz ilyen reménygazdával indul a program.

A jövő évi költségvetés tárgyalásakor felmerült, hogy a programra az állam 135 millió forintot elkülönít. Mivel azonban a hitelben részesülők ugyanolyan vállalkozóknak minősülnek, mint bárki más, ez a 135 millió forint alójában a járulékkedvezmény és az előzetes közösségfejlesztés összege, amit az állam az egyik zsebéből a másikba tesz át - ezek az emberek ugyanis a Kiút program nélkül nem fizetnének sem adót, sem járulékokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?