11 °C Budapest

Itthon is lesz szegénybank: jövőre indul a Kiút program

Pénzcentrum
2009. december 10. 09:02

Mintegy négyszázmillió forintot helyez ki jövőre a Raiffeisen bank mélyszegénységben élők megsegítésére, azonban a pénzt csak vállalkozás beindításhoz lehet majd felhasználni - írja a Népszabadság.

Az indiai Muhammad Yunus-féle szegények bankja olyanoknak ad hitelt, akik más pénzintézettől nem kapnának, és ők is csak öt fős csoportot alkotva, egymásért felelősséget vállalva juthatnak pénzhez.

Itthon Kiút program néven indul hasonló kezdeményezés, ahol a pénzt a Raiffeisen bank biztosítja, a hitelezési veszteséget pedig megosztja egy magyarországi hitelbiztosítóval.

A program koncepciója szerint a résztvevők a mikrohitelből vállalkozókká, azaz önállókká válnak, és leszakadnak a szociális ellátórendszerről. A hiteleket Borsodban és Szabolcsban helyezik ki.

Korábban az Autonómia Alapítvány próbálkozása kudarcba fulladt, mivel a csoport tagjainak egymás vállalkozásaiért anyagi értelemben is kezességet kellett vállalniuk, ha az egyik bedőlt, magával rántotta az egész csoportot. Most azonban "csak" erkölcsi felelősséget vállalnak egymásért.

A Raiffeisen Bank négyszázmillió forintot helyez ki a "társadalmi felelősségvállalás" programjának keretében. A hitel kamata húsz százalék ,amely már elriasztja azokat, akik a könnyű pénz reményében csak kóklerkednének. A vállalkozójelöltek a vállalkozásaik elindításához egy-kétmillió forintos hitelre számíthatnak. Felcsúti Péterék - a Raiffeisen bank vezetője - úgy kalkulálnak, hogy a hitelezési veszteség húsz százalék lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kiút Program Közhasznú Nonprofit Zrt. alkalmazottai a program kulcsfigurái: ők indítják be a vállalkozásokat, kísérik az ügyfeleket a hivatalokhoz, könyvelőhöz, ők helyezik ki a hiteleket, szedik be a heti törlesztőrészleteket. Húsz ilyen reménygazdával indul a program.

A jövő évi költségvetés tárgyalásakor felmerült, hogy a programra az állam 135 millió forintot elkülönít. Mivel azonban a hitelben részesülők ugyanolyan vállalkozóknak minősülnek, mint bárki más, ez a 135 millió forint alójában a járulékkedvezmény és az előzetes közösségfejlesztés összege, amit az állam az egyik zsebéből a másikba tesz át - ezek az emberek ugyanis a Kiút program nélkül nem fizetnének sem adót, sem járulékokat.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?