1 °C Budapest

Kínának nem kell az Avatar

Pénzcentrum
2010. január 19. 20:58

Kína felemás bojkottot hirdetett a mozi világát egyes vélemények szerint forradalmasító Avatar ellen, de a pontos okokat csak találgatni lehet. A lépés ugyanakkor nem veszélyezteti a film elsöprő sikerét világszerte, az Avatar hamarosan az örökranglista élére áll a bevételeket tekintve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Számos mozi idő előtt levette a műsorról az Avatar című filmet Kínában, de a pontos indoklás egyelőre nem ismeretes. A Guardian értesülései szerint a hatalmas sikert arató alkotást az eredeti tervek szerint február végéig láthatták volna az érdeklődők, de a hagyományos, kétdimenziós változatot a legújabb hírek szerint január 23-ig lehet megnézni, miközben a háromdimenziós verzió továbbra is műsoron marad.

Egyes vélemények szerint a kínai hatóságok azért döntöttek a film korlátozása mellett, mert túl sok teret vett el a hazai filmgyártás termékei elől, mások szerint attól tartanak, hogy a film története az erőltetett ingatlanfejlesztések miatt kitelepített kínaiakkal való párhuzamot sugall, így a rendszer nem kívánatosnak tartja az Avatart (ennek némiképp ellentmond, hogy a háromdimenziós változat továbbra is fut).

Az Avatar minden idők legsikeresebb filmje Kínában, a premier óta eltelt két hétben több mint 80 millió dolláros bevételt termelt. James Cameron alkotása a globális versenyben is az élre tör, világszerte 1.62 milliárd dollár bevételt termelt, megközelítve a szintén Cameron rendezte Titanic tizenkét évvel ezelőtt felállított 1.84 milliárd dolláros rekordját. Nehezen képzelhető el, hogy elmarad az új rekord, hiszen a forradalmian új technológiát felvonultató film világszerte vezeti a nézettségi listákat, a jegyeket pedig hetekre előre elkapkodják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?