18 °C Budapest

Bowling-botrány Britanniában: tudtad, hogy veszélyes?

2009. november 30. 14:02

Óriási felfedezést tettek brit tudósok: ha valaki végigszalad a bowlingpályán, hogy kézzel döntse le a bábukat, beszorulhat a bábukat felállító keret alá. Kár, hogy ilyen baleset még sosem történt.

Hatalmas felzúdulást keltett az a tanulmány, melyet két év megfeszített munka és negyedmillió font, vagyis 75 millió forint elköltése után tették közzé brit tudósok. Eszerint a bowlingpályán - amely jó 18 méter hosszú - túl egyszerű a gyerekeknek végigszaladni, hogy kézzel felborogassák a bábukat, ám így veszélybe sodorják magukat, amikor beindul a bábukat felállító keret.

A szerzők a megoldások között említették a rács felállítását is a pálya bejáratánál, igaz elismerték, hogy ez nem túl kivitelezhető, mivel a játékosoknak látniuk kell a bábukat a sáv másik végén. Ehelyett fotocellák felszerelését javasolta a pálya szélére, mely megállítja a gépeket, ha bárki áthalad a pályán.


A probléma a tanulmánnyal mindössze az, hogy ilyen baleset sosem fordult még elő. "Negyven éve vagyok a szakmában, de sosem hallottam róla, hogy valaki megsérült volna a felállító kerettől vagy hogy egyáltalán bárki a bábuk közelébe ment volna " - nyilatkozta John Ashbridge, a Bowlingpálya Tulajdonosok Szövetségének elnöke a BBC-nek.

A tanulmányt azután rendelték meg, hogy 2006-ban valóban halálos balesetet szenvedett egy karbantartó, aki bemászott a még működő gépek közé. A most megjelent tanulmány szerint a bowlingpályák egyáltalán nem biztonságosak, sőt az üzemeltetőknek is fülvédőt kellene viselniük, hogy csökkentsék a becsapódó golyók okozta zajártalmat. Az iromány más civil szervezeteknek is szemet szúrt: az adófizetők szövetsége például arra hivatkozott, hogy a kormányzat egy egyszeri esetet fújt fel hatalmasra és ennek ürügyén verte el a köz pénzét egy teljesen felesleges tanulmányra.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?