8 °C Budapest

Bowling-botrány Britanniában: tudtad, hogy veszélyes?

2009. november 30. 14:02

Óriási felfedezést tettek brit tudósok: ha valaki végigszalad a bowlingpályán, hogy kézzel döntse le a bábukat, beszorulhat a bábukat felállító keret alá. Kár, hogy ilyen baleset még sosem történt.

Hatalmas felzúdulást keltett az a tanulmány, melyet két év megfeszített munka és negyedmillió font, vagyis 75 millió forint elköltése után tették közzé brit tudósok. Eszerint a bowlingpályán - amely jó 18 méter hosszú - túl egyszerű a gyerekeknek végigszaladni, hogy kézzel felborogassák a bábukat, ám így veszélybe sodorják magukat, amikor beindul a bábukat felállító keret.

A szerzők a megoldások között említették a rács felállítását is a pálya bejáratánál, igaz elismerték, hogy ez nem túl kivitelezhető, mivel a játékosoknak látniuk kell a bábukat a sáv másik végén. Ehelyett fotocellák felszerelését javasolta a pálya szélére, mely megállítja a gépeket, ha bárki áthalad a pályán.


A probléma a tanulmánnyal mindössze az, hogy ilyen baleset sosem fordult még elő. "Negyven éve vagyok a szakmában, de sosem hallottam róla, hogy valaki megsérült volna a felállító kerettől vagy hogy egyáltalán bárki a bábuk közelébe ment volna " - nyilatkozta John Ashbridge, a Bowlingpálya Tulajdonosok Szövetségének elnöke a BBC-nek.

A tanulmányt azután rendelték meg, hogy 2006-ban valóban halálos balesetet szenvedett egy karbantartó, aki bemászott a még működő gépek közé. A most megjelent tanulmány szerint a bowlingpályák egyáltalán nem biztonságosak, sőt az üzemeltetőknek is fülvédőt kellene viselniük, hogy csökkentsék a becsapódó golyók okozta zajártalmat. Az iromány más civil szervezeteknek is szemet szúrt: az adófizetők szövetsége például arra hivatkozott, hogy a kormányzat egy egyszeri esetet fújt fel hatalmasra és ennek ürügyén verte el a köz pénzét egy teljesen felesleges tanulmányra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm