Bowling-botrány Britanniában: tudtad, hogy veszélyes?

2009. november 30. 14:02

Óriási felfedezést tettek brit tudósok: ha valaki végigszalad a bowlingpályán, hogy kézzel döntse le a bábukat, beszorulhat a bábukat felállító keret alá. Kár, hogy ilyen baleset még sosem történt.

Hatalmas felzúdulást keltett az a tanulmány, melyet két év megfeszített munka és negyedmillió font, vagyis 75 millió forint elköltése után tették közzé brit tudósok. Eszerint a bowlingpályán - amely jó 18 méter hosszú - túl egyszerű a gyerekeknek végigszaladni, hogy kézzel felborogassák a bábukat, ám így veszélybe sodorják magukat, amikor beindul a bábukat felállító keret.

A szerzők a megoldások között említették a rács felállítását is a pálya bejáratánál, igaz elismerték, hogy ez nem túl kivitelezhető, mivel a játékosoknak látniuk kell a bábukat a sáv másik végén. Ehelyett fotocellák felszerelését javasolta a pálya szélére, mely megállítja a gépeket, ha bárki áthalad a pályán.


A probléma a tanulmánnyal mindössze az, hogy ilyen baleset sosem fordult még elő. "Negyven éve vagyok a szakmában, de sosem hallottam róla, hogy valaki megsérült volna a felállító kerettől vagy hogy egyáltalán bárki a bábuk közelébe ment volna " - nyilatkozta John Ashbridge, a Bowlingpálya Tulajdonosok Szövetségének elnöke a BBC-nek.

A tanulmányt azután rendelték meg, hogy 2006-ban valóban halálos balesetet szenvedett egy karbantartó, aki bemászott a még működő gépek közé. A most megjelent tanulmány szerint a bowlingpályák egyáltalán nem biztonságosak, sőt az üzemeltetőknek is fülvédőt kellene viselniük, hogy csökkentsék a becsapódó golyók okozta zajártalmat. Az iromány más civil szervezeteknek is szemet szúrt: az adófizetők szövetsége például arra hivatkozott, hogy a kormányzat egy egyszeri esetet fújt fel hatalmasra és ennek ürügyén verte el a köz pénzét egy teljesen felesleges tanulmányra.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?