10 éve tesznek a fogyasztói elégedettségért

Pénzcentrum
2009. november 27. 09:17

Tíz évesek a békéltető testületek Magyarországon, az évforduló alkalmából tegnap megrendezésre került konferencián a szociális és munkaügyi miniszter szakmai elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végző testületi tagoknak.

Tíz éve próbálják elsimítani a fogyasztók és a vállalkozások közti termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos vitás kérdéseket a magyarországi Békéltető Testületek. Herczog László munkaügyi miniszter a drága és hosszadalmas bírósági eljárások helyett, méltatta az alternatív vitarendezési fórumot, és a jövőben is fontos szerepet jósolt neki.

A békéltető testületek megyei szinten szerveződnek és hatáskörükbe tartoznak a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a vállalkozás közötti fogyasztói jogvitában egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

Mivel a békéltető testületek eljárása díjmentes, ezért a bíróságra menetel előtt a fogyasztóknak érdemes először a megyei békéltetőtestületen keresztül próbálkozni a termék értékesítőjével vagy a szolgáltatóval való megegyezéssel.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm