7 °C Budapest

10 éve tesznek a fogyasztói elégedettségért

Pénzcentrum
2009. november 27. 09:17

Tíz évesek a békéltető testületek Magyarországon, az évforduló alkalmából tegnap megrendezésre került konferencián a szociális és munkaügyi miniszter szakmai elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végző testületi tagoknak.

Tíz éve próbálják elsimítani a fogyasztók és a vállalkozások közti termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos vitás kérdéseket a magyarországi Békéltető Testületek. Herczog László munkaügyi miniszter a drága és hosszadalmas bírósági eljárások helyett, méltatta az alternatív vitarendezési fórumot, és a jövőben is fontos szerepet jósolt neki.

A békéltető testületek megyei szinten szerveződnek és hatáskörükbe tartoznak a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a vállalkozás közötti fogyasztói jogvitában egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

Mivel a békéltető testületek eljárása díjmentes, ezért a bíróságra menetel előtt a fogyasztóknak érdemes először a megyei békéltetőtestületen keresztül próbálkozni a termék értékesítőjével vagy a szolgáltatóval való megegyezéssel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?