23 °C Budapest

Karácsonyi játékpiac: ajándékok, amire apuci is rászokhat

2009. november 17. 04:33

Játékkörképünk második részében a PC-s és konzolos piacot vesszük górcső alá. Megmutatjuk, melyek jelenleg a legnépszerűbb termékek, és azt is, mivel lehet az egész családot bevonni a játékba.

Menthetetlenül dübörög a karácsonyi vásárlási láz. Az év végi fogyasztási csúcsszezonban az elektronikai cikkek mellett leginkább a játékok kelendőek: a Pénzcentrum két héttel ezelőtti cikkében annak járt utána, mik lehetnek a játékpiac idei slágerei.
Karácsonyi játékpiac: íme az idei slágertemékek!

A számítógépes játékoknál is igazi csúcsszezon az őszi/téli időszak. A gyártók ezekre a hetekre időzítik legfontosabb megjelenéseiket, és természetesen a hozzájuk kapcsolódó -és hatalmas összegből dolgozó- marketingkampányok is ilyenkor virágzanak.


Játékkonzolok a számítógépek ellen

Az áruházláncok egymást alullicitálva kínálják katalógusaikban a konzolokat (játékgépeket) és a PC-ket (személyi számítógépeket). A választás nehéz kérdés, a választ az Index tavalyi cikkéből idézve próbáljuk meg röviden összefoglalni:

"Az alsó árkategóriákban egyértelműen a konzol tűnik árban jobb választásnak, a PC mellett viszont ott az érv, hogy nem kizárólag játékra jó. A drágább daraboknál megfordul az egész: ugyanannyi pénzből már a PC lesz erősebb, viszont a konzol oldalán jön be a tévé, ami sokkal több, mint egyszerűen a játékgép kijelzője.

A végén persze úgyis az dönt, hogy milyen típusú játékokkal akarjuk az időnket elütni. Online szerepjátékok, stratégiák? PC. Sportjátékok, autóversenyek, akció? Xbox vagy Playstation. Partijátékok, szórakoztató apróságok? Wii."

A fent felsorolt játékgépek nagyjából le is fedik a hazai piacot, ezért gondoljuk át, hogy milyen játékokat szeretnénk játszatni, a család hány tagja használná az eszközöket, illetve, hogy mi másra használnánk még a gépet (a Playstation 3 például Blu-Ray lemezeket is lejátszik.)

A fentieken kívül népszerű még a PSP, a Game Boy Advance és a Nintendo DS is: ezek kisméretű, kézben tartható eszközök, amelyek ideálisak lehetnek például utazás közbeni játékra.

Mire számítanak a kiskereskedők?

A 11 hazai áruházzal rendelkező Electro World a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: a válság miatt nem számítanak számottevő növekedésre a PC/konzol játékok eladásában. Sikerre számíthat ugyanakkor ebben a karácsonyi szezonban a Sony PlayStation 3, mivel az ára jelentősen csökkent.

Általánosságban is elmondható, hogy azok a konzoljátékok lesznek népszerűek, amelyek még viszonylag újak, ám az áruk az elmúlt évihez képest csökkent.

Az Electro Worldnél úgy látják, hogy az interaktív játékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a játékok piacából. Ezek a játékok ugyanis már a korábbiaknál jóval szélesebb vevőkört vonzanak. A játék hangszerek például népszerűek a lányok körében, de sokan vásárolják abból a célból is, hogy különböző összejöveteleket dobjanak fel ezekkel a játékokkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnépszerűbb programok

A 21 üzlettel rendelkező -és elsősorban videojátékokra szakosodott- 576 Kbyte üzletlánc toplistáján jól látszik, hogy szinten minden platformon (például XBox 360, vagy a Playstation 3 játékkonzoloknál) a legkeresettebb termékek a FIFA 09 játékok: a legjobbnak tartott focis játékokat 3 éves kor felett ajánlják a készítők, garantáltan erőszakmentesek, így a fiatalabb játékosok (elsősorban fiúk) körében mindenképp sikeres lehet. Ezt a szoftvert - a különböző játékgépekre- az 576 Kbyte üzleteiben 9.999 és 12.999 forintért lehet megvásárolni.

Hasonlóan jól ismert sorozat a Need For Speed: az élethű autóversenyekről szóló program több új része is a karácsonyfák alá kerülhet. A több éve töretlen sikernek örvendő The Sims sorozat sokak szerint a lányok kedvence: a stratégiai élet-szimulációs játék lényege, hogy a játékos "simjei" életét irányítja: kapcsolatokat alakít ki, mindennapi tevékenységei végezteti vele, dolgoztatja, szórakoztatja - a való élethez hasonlóan. A The Sims jelenleg a 3. részénél tart, de a legújabb kiadáshoz is kaphatóak már különféle kiegészítő lemezek, vagy extrákkal zsúfolt gyűjtői változatok is.


Az egyértelműen felnőtteknek szóló játékok közül a Modern Warfare 2 lehet az év slágere: a terméket múlt kedden dobták piacra, és népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy aznap megdőlt a magyar internet adatforgalmi rekordja: a kalózverzió 11 gigabájtos csomagját rengetegen töltik le világszerte -így Magyarországon is- a fájlcserélő hálózatokról.

Interaktív játékok - az egész családnak

Az idei évben minden kétséget kizáróan tarolnak az interaktív játékok: míg korábban csak a kimondottan erre épülő Nintendo Wii játékai mutattak igazi interaktivitást, addig mára már szinte minden platform bevonja a játékosok fizikai ügyességét is.

A legdivatosabbak a különféle zenés játékok: a Rock Band és a Guitar Hero világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Egyre több ismert zenekar (pl. Beatles, Queen, ABBA, AC/DC) számait énekelhetjük/játszhatjuk el ezen programok segítségével, akár az egész család egyszerre. Az igazán költséges azonban az, ha komplett zenekari felszerelést szeretnénk vásárolni a programokhoz, ez akár 50 ezer forintba is kerülhet. 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem