Karácsonyi játékpiac: ajándékok, amire apuci is rászokhat

2009. november 17. 04:33

Játékkörképünk második részében a PC-s és konzolos piacot vesszük górcső alá. Megmutatjuk, melyek jelenleg a legnépszerűbb termékek, és azt is, mivel lehet az egész családot bevonni a játékba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Menthetetlenül dübörög a karácsonyi vásárlási láz. Az év végi fogyasztási csúcsszezonban az elektronikai cikkek mellett leginkább a játékok kelendőek: a Pénzcentrum két héttel ezelőtti cikkében annak járt utána, mik lehetnek a játékpiac idei slágerei.
Karácsonyi játékpiac: íme az idei slágertemékek!

A számítógépes játékoknál is igazi csúcsszezon az őszi/téli időszak. A gyártók ezekre a hetekre időzítik legfontosabb megjelenéseiket, és természetesen a hozzájuk kapcsolódó -és hatalmas összegből dolgozó- marketingkampányok is ilyenkor virágzanak.


Játékkonzolok a számítógépek ellen

Az áruházláncok egymást alullicitálva kínálják katalógusaikban a konzolokat (játékgépeket) és a PC-ket (személyi számítógépeket). A választás nehéz kérdés, a választ az Index tavalyi cikkéből idézve próbáljuk meg röviden összefoglalni:

"Az alsó árkategóriákban egyértelműen a konzol tűnik árban jobb választásnak, a PC mellett viszont ott az érv, hogy nem kizárólag játékra jó. A drágább daraboknál megfordul az egész: ugyanannyi pénzből már a PC lesz erősebb, viszont a konzol oldalán jön be a tévé, ami sokkal több, mint egyszerűen a játékgép kijelzője.

A végén persze úgyis az dönt, hogy milyen típusú játékokkal akarjuk az időnket elütni. Online szerepjátékok, stratégiák? PC. Sportjátékok, autóversenyek, akció? Xbox vagy Playstation. Partijátékok, szórakoztató apróságok? Wii."

A fent felsorolt játékgépek nagyjából le is fedik a hazai piacot, ezért gondoljuk át, hogy milyen játékokat szeretnénk játszatni, a család hány tagja használná az eszközöket, illetve, hogy mi másra használnánk még a gépet (a Playstation 3 például Blu-Ray lemezeket is lejátszik.)

A fentieken kívül népszerű még a PSP, a Game Boy Advance és a Nintendo DS is: ezek kisméretű, kézben tartható eszközök, amelyek ideálisak lehetnek például utazás közbeni játékra.

Mire számítanak a kiskereskedők?

A 11 hazai áruházzal rendelkező Electro World a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: a válság miatt nem számítanak számottevő növekedésre a PC/konzol játékok eladásában. Sikerre számíthat ugyanakkor ebben a karácsonyi szezonban a Sony PlayStation 3, mivel az ára jelentősen csökkent.

Általánosságban is elmondható, hogy azok a konzoljátékok lesznek népszerűek, amelyek még viszonylag újak, ám az áruk az elmúlt évihez képest csökkent.

Az Electro Worldnél úgy látják, hogy az interaktív játékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a játékok piacából. Ezek a játékok ugyanis már a korábbiaknál jóval szélesebb vevőkört vonzanak. A játék hangszerek például népszerűek a lányok körében, de sokan vásárolják abból a célból is, hogy különböző összejöveteleket dobjanak fel ezekkel a játékokkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnépszerűbb programok

A 21 üzlettel rendelkező -és elsősorban videojátékokra szakosodott- 576 Kbyte üzletlánc toplistáján jól látszik, hogy szinten minden platformon (például XBox 360, vagy a Playstation 3 játékkonzoloknál) a legkeresettebb termékek a FIFA 09 játékok: a legjobbnak tartott focis játékokat 3 éves kor felett ajánlják a készítők, garantáltan erőszakmentesek, így a fiatalabb játékosok (elsősorban fiúk) körében mindenképp sikeres lehet. Ezt a szoftvert - a különböző játékgépekre- az 576 Kbyte üzleteiben 9.999 és 12.999 forintért lehet megvásárolni.

Hasonlóan jól ismert sorozat a Need For Speed: az élethű autóversenyekről szóló program több új része is a karácsonyfák alá kerülhet. A több éve töretlen sikernek örvendő The Sims sorozat sokak szerint a lányok kedvence: a stratégiai élet-szimulációs játék lényege, hogy a játékos "simjei" életét irányítja: kapcsolatokat alakít ki, mindennapi tevékenységei végezteti vele, dolgoztatja, szórakoztatja - a való élethez hasonlóan. A The Sims jelenleg a 3. részénél tart, de a legújabb kiadáshoz is kaphatóak már különféle kiegészítő lemezek, vagy extrákkal zsúfolt gyűjtői változatok is.


Az egyértelműen felnőtteknek szóló játékok közül a Modern Warfare 2 lehet az év slágere: a terméket múlt kedden dobták piacra, és népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy aznap megdőlt a magyar internet adatforgalmi rekordja: a kalózverzió 11 gigabájtos csomagját rengetegen töltik le világszerte -így Magyarországon is- a fájlcserélő hálózatokról.

Interaktív játékok - az egész családnak

Az idei évben minden kétséget kizáróan tarolnak az interaktív játékok: míg korábban csak a kimondottan erre épülő Nintendo Wii játékai mutattak igazi interaktivitást, addig mára már szinte minden platform bevonja a játékosok fizikai ügyességét is.

A legdivatosabbak a különféle zenés játékok: a Rock Band és a Guitar Hero világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Egyre több ismert zenekar (pl. Beatles, Queen, ABBA, AC/DC) számait énekelhetjük/játszhatjuk el ezen programok segítségével, akár az egész család egyszerre. Az igazán költséges azonban az, ha komplett zenekari felszerelést szeretnénk vásárolni a programokhoz, ez akár 50 ezer forintba is kerülhet. 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20