4 °C Budapest

Karácsonyi játékpiac: ajándékok, amire apuci is rászokhat

2009. november 17. 04:33

Játékkörképünk második részében a PC-s és konzolos piacot vesszük górcső alá. Megmutatjuk, melyek jelenleg a legnépszerűbb termékek, és azt is, mivel lehet az egész családot bevonni a játékba.

Menthetetlenül dübörög a karácsonyi vásárlási láz. Az év végi fogyasztási csúcsszezonban az elektronikai cikkek mellett leginkább a játékok kelendőek: a Pénzcentrum két héttel ezelőtti cikkében annak járt utána, mik lehetnek a játékpiac idei slágerei.
Karácsonyi játékpiac: íme az idei slágertemékek!

A számítógépes játékoknál is igazi csúcsszezon az őszi/téli időszak. A gyártók ezekre a hetekre időzítik legfontosabb megjelenéseiket, és természetesen a hozzájuk kapcsolódó -és hatalmas összegből dolgozó- marketingkampányok is ilyenkor virágzanak.


Játékkonzolok a számítógépek ellen

Az áruházláncok egymást alullicitálva kínálják katalógusaikban a konzolokat (játékgépeket) és a PC-ket (személyi számítógépeket). A választás nehéz kérdés, a választ az Index tavalyi cikkéből idézve próbáljuk meg röviden összefoglalni:

"Az alsó árkategóriákban egyértelműen a konzol tűnik árban jobb választásnak, a PC mellett viszont ott az érv, hogy nem kizárólag játékra jó. A drágább daraboknál megfordul az egész: ugyanannyi pénzből már a PC lesz erősebb, viszont a konzol oldalán jön be a tévé, ami sokkal több, mint egyszerűen a játékgép kijelzője.

A végén persze úgyis az dönt, hogy milyen típusú játékokkal akarjuk az időnket elütni. Online szerepjátékok, stratégiák? PC. Sportjátékok, autóversenyek, akció? Xbox vagy Playstation. Partijátékok, szórakoztató apróságok? Wii."

A fent felsorolt játékgépek nagyjából le is fedik a hazai piacot, ezért gondoljuk át, hogy milyen játékokat szeretnénk játszatni, a család hány tagja használná az eszközöket, illetve, hogy mi másra használnánk még a gépet (a Playstation 3 például Blu-Ray lemezeket is lejátszik.)

A fentieken kívül népszerű még a PSP, a Game Boy Advance és a Nintendo DS is: ezek kisméretű, kézben tartható eszközök, amelyek ideálisak lehetnek például utazás közbeni játékra.

Mire számítanak a kiskereskedők?

A 11 hazai áruházzal rendelkező Electro World a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: a válság miatt nem számítanak számottevő növekedésre a PC/konzol játékok eladásában. Sikerre számíthat ugyanakkor ebben a karácsonyi szezonban a Sony PlayStation 3, mivel az ára jelentősen csökkent.

Általánosságban is elmondható, hogy azok a konzoljátékok lesznek népszerűek, amelyek még viszonylag újak, ám az áruk az elmúlt évihez képest csökkent.

Az Electro Worldnél úgy látják, hogy az interaktív játékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a játékok piacából. Ezek a játékok ugyanis már a korábbiaknál jóval szélesebb vevőkört vonzanak. A játék hangszerek például népszerűek a lányok körében, de sokan vásárolják abból a célból is, hogy különböző összejöveteleket dobjanak fel ezekkel a játékokkal.

A legnépszerűbb programok

A 21 üzlettel rendelkező -és elsősorban videojátékokra szakosodott- 576 Kbyte üzletlánc toplistáján jól látszik, hogy szinten minden platformon (például XBox 360, vagy a Playstation 3 játékkonzoloknál) a legkeresettebb termékek a FIFA 09 játékok: a legjobbnak tartott focis játékokat 3 éves kor felett ajánlják a készítők, garantáltan erőszakmentesek, így a fiatalabb játékosok (elsősorban fiúk) körében mindenképp sikeres lehet. Ezt a szoftvert - a különböző játékgépekre- az 576 Kbyte üzleteiben 9.999 és 12.999 forintért lehet megvásárolni.

Hasonlóan jól ismert sorozat a Need For Speed: az élethű autóversenyekről szóló program több új része is a karácsonyfák alá kerülhet. A több éve töretlen sikernek örvendő The Sims sorozat sokak szerint a lányok kedvence: a stratégiai élet-szimulációs játék lényege, hogy a játékos "simjei" életét irányítja: kapcsolatokat alakít ki, mindennapi tevékenységei végezteti vele, dolgoztatja, szórakoztatja - a való élethez hasonlóan. A The Sims jelenleg a 3. részénél tart, de a legújabb kiadáshoz is kaphatóak már különféle kiegészítő lemezek, vagy extrákkal zsúfolt gyűjtői változatok is.


Az egyértelműen felnőtteknek szóló játékok közül a Modern Warfare 2 lehet az év slágere: a terméket múlt kedden dobták piacra, és népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy aznap megdőlt a magyar internet adatforgalmi rekordja: a kalózverzió 11 gigabájtos csomagját rengetegen töltik le világszerte -így Magyarországon is- a fájlcserélő hálózatokról.

Interaktív játékok - az egész családnak

Az idei évben minden kétséget kizáróan tarolnak az interaktív játékok: míg korábban csak a kimondottan erre épülő Nintendo Wii játékai mutattak igazi interaktivitást, addig mára már szinte minden platform bevonja a játékosok fizikai ügyességét is.

A legdivatosabbak a különféle zenés játékok: a Rock Band és a Guitar Hero világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Egyre több ismert zenekar (pl. Beatles, Queen, ABBA, AC/DC) számait énekelhetjük/játszhatjuk el ezen programok segítségével, akár az egész család egyszerre. Az igazán költséges azonban az, ha komplett zenekari felszerelést szeretnénk vásárolni a programokhoz, ez akár 50 ezer forintba is kerülhet. 

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?