6 °C Budapest

Bankkártya adatok: 600 forint a biztonság

Pénzcentrum
2009. november 11. 10:02

A bankkártya adatok jogosulatlan megszerzése vált az internetes bűnözés legjövedelmezőbb üzletágává, pedig a csalások jórészének megelőzése nem kerülne többe 600 forintnál.

Mindössze három amerikai dollárba, azaz kevesebb mint 600 forintba kerül bankkártyánként a hitelkártyaadatokat kezelő szervezetek számára a MasterCard, VISA, JCB, Discover és AmEx által 2006-ban kidolgozott PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards) kártyabiztonsági szabványok betartása.

A protokoll használata az Egyesült Államokban kötelező, a hiányosságok 25 és 500 ezer dollár közötti bírságot vonnak maguk után. Magyarországon nem kötelező a PCI DSS alkalmazása, de az adatbiztonságból fakadó versenyelőny miatt megérheti a cégeknek az önkéntes átvétele - írja a Napi Gazdaság.

A szabvány 12 pontban fogalja össze az azt alkalmazó cégeknek az biztonságos bankkártya-adatkezeléshez szükséges fizikai hálózati- és szoftverkövetelményeket, amelyeket betartva a kártyacsalások 87%-a elkerülhető lenne. A megvalósult kártyacsalásokhoz szükséges információk 67%-a az adatkezelők informatikai rendszerének hibájából szivárog ki, és - ezzel részben átfedésben - 64%-ban külső hackertámadás miatt következik be. Egy ennél is aggasztóbb adat, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülése 74%-ban, csak hetekkel az adatlopás után derül ki az adatkezelők számára.

A hitelkártya adatokkal való visszaélés jövedelmezőségére jellemző, hogy szakértői vélemények szerint az így szerzett illegális bevételek mértéke vetekszik a drogkereskedelemből bűnözőkhöz befolyó pénzekkel. Egy sikeres kártyaadat-lopás során bankkártyák millióinak adatai juthatnak illetéktelenekhez, melyeknek darabjáért akár 150 dollárt is megadnak a feketepiacon.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?