27 °C Budapest

Bankkártya adatok: 600 forint a biztonság

Pénzcentrum
2009. november 11. 10:02

A bankkártya adatok jogosulatlan megszerzése vált az internetes bűnözés legjövedelmezőbb üzletágává, pedig a csalások jórészének megelőzése nem kerülne többe 600 forintnál.

Mindössze három amerikai dollárba, azaz kevesebb mint 600 forintba kerül bankkártyánként a hitelkártyaadatokat kezelő szervezetek számára a MasterCard, VISA, JCB, Discover és AmEx által 2006-ban kidolgozott PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards) kártyabiztonsági szabványok betartása.

A protokoll használata az Egyesült Államokban kötelező, a hiányosságok 25 és 500 ezer dollár közötti bírságot vonnak maguk után. Magyarországon nem kötelező a PCI DSS alkalmazása, de az adatbiztonságból fakadó versenyelőny miatt megérheti a cégeknek az önkéntes átvétele - írja a Napi Gazdaság.

A szabvány 12 pontban fogalja össze az azt alkalmazó cégeknek az biztonságos bankkártya-adatkezeléshez szükséges fizikai hálózati- és szoftverkövetelményeket, amelyeket betartva a kártyacsalások 87%-a elkerülhető lenne. A megvalósult kártyacsalásokhoz szükséges információk 67%-a az adatkezelők informatikai rendszerének hibájából szivárog ki, és - ezzel részben átfedésben - 64%-ban külső hackertámadás miatt következik be. Egy ennél is aggasztóbb adat, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülése 74%-ban, csak hetekkel az adatlopás után derül ki az adatkezelők számára.

A hitelkártya adatokkal való visszaélés jövedelmezőségére jellemző, hogy szakértői vélemények szerint az így szerzett illegális bevételek mértéke vetekszik a drogkereskedelemből bűnözőkhöz befolyó pénzekkel. Egy sikeres kártyaadat-lopás során bankkártyák millióinak adatai juthatnak illetéktelenekhez, melyeknek darabjáért akár 150 dollárt is megadnak a feketepiacon.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem