5 °C Budapest

OTP-ügyfelek, figyelem! Hamis levelek a postaládákban!

2009. október 27. 11:03

Furcsa levelek landoltak ma délelőtt e-mail postafiókjainkban: a feladó a "The OTP Bank Team", aki "hivatalos értesítést küld arról, hogy hitelkártyánk korlátozott volt".  A levelekre ránézve egyből látszik, hogy internetes csalásról van szó. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 

Csalók próbálnak visszaélni az OTP Bank nevével ismeretlen eredetű elektronikus levelekben, amelyek közül némelyikben latin és cirill betűk keverednek.  Az OTP Bank felhívja ügyfelei figyelmét, hogy semmilyen módon ne reagáljanak a szövegre.

A legnagyobb magyarországi hitelintézet soha nem kért és nem kér mailben ügyféladatokat, és erre rendszeresen felhívja a figyelmet honlapján is. Az OTP Bank a mostani visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.


"Ez egy hivatalos értesítés arról, hogy a hitelkártyája korlátozott volt." -így kezdődik az a levél, mely ma délelőtt érkezett e-mail postaládánkba. Mivel több olvasónktól is megkaptuk az ominózus levelet, valószínűsíthető, hogy a figyelmeztető üzenet sokakhoz eljuthatott.

 

A titokzatos levél


A feladó mezőben a "service@otp.hu" e-mail cím szerepel, aláírásként pedig a "The OTP Bank Team", azaz "Az OTP Bank Csapat" van megjelölve.

A levél azt kéri, hogy biztonságunk érdekében kattintsunk egy linkre: az OTP Bank oldalára emlékeztető honlapon a rendszer a kártyaszámunkat és az "ATM PIN kódunkat" kéri tőlünk.

 

Az ál-honlap


Fontos, hogy semmilyen adatunkat se adjuk meg a teljesen nyilvánvalóan internetes csalásnak, visszaélésnek kinéző ál-honlapon! A legjobb, ha nem is kattintunk a linkre, sőt, azonnal töröljük postafiókunkból a levelet.

 

Érdekes, hogy egy nemrég készült felmérésből kiderül: a magyar internetezők csaknem a fele gondolja azt, hogy az online banking nem biztonságos. A többség azt tartja legvalószínűbbnek, hogy valamilyen csalás áldozatává válik, sokan az adataikat féltik a visszaélésektől, vagy félnek attól, hogy a művelet során anyagi károk érik. A bankok ugyanakkor gyakran hangsúlyozzák, hogy sohasem kérnek e-mailen adatokat ügyfeleiktől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?