12 °C Budapest

Mennyivel drágultak idén a síbérletek?

2009. október 26. 04:33

Idén talán a szokásosnál is korábban kezdődött a síszezon, köszönhetően a télies időjárásnak, így a környező országokba - Ausztriába, Szlovákiába - akár egy-egy hétvégén is érdemes lehet kiugrani síelni. Kérdés persze, hogy ki engedheti ezt meg magának.

A síelés nem olcsó mulatság, főleg nekünk magyaroknak nem, hiszen itthon viszonylag kevés hely közül válogathatnak a téli sport szerelmesei. Ezért ha külföldi síterepet választunk, a benzinköltség is erősen megdobja az amúgy sem alacsony költségeket, melyek közül a legnagyobb tételt a síbérletárak jelentik. Az összes többi kiadás tulajdonképpen opcionális, hiszen mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire professzionális felszerelést választ, otthonról hozott szendvicset fogyaszt, vagy naponta hüttézik. Persze ott van még a szállás kérdése is, ami szintén nagyobb tételt jelent a síelés költségvetésében, de itt is vannak alternatívák.

Mivel a liftek, hóágyúk, pályakarbantartó gépek üzemeltetése jelentik a legnagyobb költséget a sípálya-fenntartók számára, így aztán nem is meglepő, ha minden évben emelik némileg az áraikat. A mostani szezonban azonban óvatosabban alakítottak áraikon a síterepek, elkerülendő, hogy a családok a téli vakáción spórolnak majd.

Tavalyi körképünk során megnéztük a környező országok egy-egy síterepének árait, illetve a cserébe kapott szolgáltatások, úgy mint a felvonók számát, illetve a besíelhető pályák hosszát. Utóbbiak az eltelt egy év alatt nem változtak, szerencsére azonban az árak is visszafogott mértékben emelkedtek.

A legnagyobb áremelés Kitzbühelben történt, ahol a hatnapos bérletek ára közel öt százalékkal drágult a tavalyi főszezon bérletáraihoz képest, ugyanakkor a napijegy ára alig több mint 2 százalékkal nőtt csak.

Olaszországban, Cortina d'Ampezzoban szintén csekély mértékű, 2,2 százalékos volt az áremelkedés idén, bár hozzá kell tenni, hogy itt a legmagasabbak a bérletárak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szlovákiában - bár a pályák hossza, és a liftek száma is jóval kevesebb, mint Olaszországban, Franciaországban, vagy Ausztriában - ezzel szemben a lifthasználati díjak még csökkentek is tavalyhoz képest. Donovalyban ráadásul több mint 15 százalékkal. Nem lennénk meglepődve, ha idén emiatt jóval többen választanák az ottani síterpeket.

Tavaly ugyan nem néztük meg, hogy tőlünk keletebbre milyen lehetőségek várnak a síelőkre, pedig érdemes arrafelé is körülnézni. A leginkább kiépített román síközpont, Poiana Brasov Budapesttől például 760 kilométerre található, kevesebb mint 30 ezer forintos heti bérletárával pedig a legolcsóbbak közé tartozik a listánkon, Donovalyval nagyjából egy kategóriába sorolható.

A bulgáriai Borovecben 45 kilométer besíelhető pályát találunk, viszonylag olcsó árak mellett, ami természetesen a szállásra, a felszerelés bérlésre, és az élelmiszerárakra is igaz.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07