26 °C Budapest

Mennyivel drágultak idén a síbérletek?

2009. október 26. 04:33

Idén talán a szokásosnál is korábban kezdődött a síszezon, köszönhetően a télies időjárásnak, így a környező országokba - Ausztriába, Szlovákiába - akár egy-egy hétvégén is érdemes lehet kiugrani síelni. Kérdés persze, hogy ki engedheti ezt meg magának.

A síelés nem olcsó mulatság, főleg nekünk magyaroknak nem, hiszen itthon viszonylag kevés hely közül válogathatnak a téli sport szerelmesei. Ezért ha külföldi síterepet választunk, a benzinköltség is erősen megdobja az amúgy sem alacsony költségeket, melyek közül a legnagyobb tételt a síbérletárak jelentik. Az összes többi kiadás tulajdonképpen opcionális, hiszen mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire professzionális felszerelést választ, otthonról hozott szendvicset fogyaszt, vagy naponta hüttézik. Persze ott van még a szállás kérdése is, ami szintén nagyobb tételt jelent a síelés költségvetésében, de itt is vannak alternatívák.

Mivel a liftek, hóágyúk, pályakarbantartó gépek üzemeltetése jelentik a legnagyobb költséget a sípálya-fenntartók számára, így aztán nem is meglepő, ha minden évben emelik némileg az áraikat. A mostani szezonban azonban óvatosabban alakítottak áraikon a síterepek, elkerülendő, hogy a családok a téli vakáción spórolnak majd.

Tavalyi körképünk során megnéztük a környező országok egy-egy síterepének árait, illetve a cserébe kapott szolgáltatások, úgy mint a felvonók számát, illetve a besíelhető pályák hosszát. Utóbbiak az eltelt egy év alatt nem változtak, szerencsére azonban az árak is visszafogott mértékben emelkedtek.

A legnagyobb áremelés Kitzbühelben történt, ahol a hatnapos bérletek ára közel öt százalékkal drágult a tavalyi főszezon bérletáraihoz képest, ugyanakkor a napijegy ára alig több mint 2 százalékkal nőtt csak.

Olaszországban, Cortina d'Ampezzoban szintén csekély mértékű, 2,2 százalékos volt az áremelkedés idén, bár hozzá kell tenni, hogy itt a legmagasabbak a bérletárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlovákiában - bár a pályák hossza, és a liftek száma is jóval kevesebb, mint Olaszországban, Franciaországban, vagy Ausztriában - ezzel szemben a lifthasználati díjak még csökkentek is tavalyhoz képest. Donovalyban ráadásul több mint 15 százalékkal. Nem lennénk meglepődve, ha idén emiatt jóval többen választanák az ottani síterpeket.

Tavaly ugyan nem néztük meg, hogy tőlünk keletebbre milyen lehetőségek várnak a síelőkre, pedig érdemes arrafelé is körülnézni. A leginkább kiépített román síközpont, Poiana Brasov Budapesttől például 760 kilométerre található, kevesebb mint 30 ezer forintos heti bérletárával pedig a legolcsóbbak közé tartozik a listánkon, Donovalyval nagyjából egy kategóriába sorolható.

A bulgáriai Borovecben 45 kilométer besíelhető pályát találunk, viszonylag olcsó árak mellett, ami természetesen a szállásra, a felszerelés bérlésre, és az élelmiszerárakra is igaz.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem