28 °C Budapest

Mennyivel drágultak idén a síbérletek?

2009. október 26. 04:33

Idén talán a szokásosnál is korábban kezdődött a síszezon, köszönhetően a télies időjárásnak, így a környező országokba - Ausztriába, Szlovákiába - akár egy-egy hétvégén is érdemes lehet kiugrani síelni. Kérdés persze, hogy ki engedheti ezt meg magának.

A síelés nem olcsó mulatság, főleg nekünk magyaroknak nem, hiszen itthon viszonylag kevés hely közül válogathatnak a téli sport szerelmesei. Ezért ha külföldi síterepet választunk, a benzinköltség is erősen megdobja az amúgy sem alacsony költségeket, melyek közül a legnagyobb tételt a síbérletárak jelentik. Az összes többi kiadás tulajdonképpen opcionális, hiszen mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire professzionális felszerelést választ, otthonról hozott szendvicset fogyaszt, vagy naponta hüttézik. Persze ott van még a szállás kérdése is, ami szintén nagyobb tételt jelent a síelés költségvetésében, de itt is vannak alternatívák.

Mivel a liftek, hóágyúk, pályakarbantartó gépek üzemeltetése jelentik a legnagyobb költséget a sípálya-fenntartók számára, így aztán nem is meglepő, ha minden évben emelik némileg az áraikat. A mostani szezonban azonban óvatosabban alakítottak áraikon a síterepek, elkerülendő, hogy a családok a téli vakáción spórolnak majd.

Tavalyi körképünk során megnéztük a környező országok egy-egy síterepének árait, illetve a cserébe kapott szolgáltatások, úgy mint a felvonók számát, illetve a besíelhető pályák hosszát. Utóbbiak az eltelt egy év alatt nem változtak, szerencsére azonban az árak is visszafogott mértékben emelkedtek.

A legnagyobb áremelés Kitzbühelben történt, ahol a hatnapos bérletek ára közel öt százalékkal drágult a tavalyi főszezon bérletáraihoz képest, ugyanakkor a napijegy ára alig több mint 2 százalékkal nőtt csak.

Olaszországban, Cortina d'Ampezzoban szintén csekély mértékű, 2,2 százalékos volt az áremelkedés idén, bár hozzá kell tenni, hogy itt a legmagasabbak a bérletárak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szlovákiában - bár a pályák hossza, és a liftek száma is jóval kevesebb, mint Olaszországban, Franciaországban, vagy Ausztriában - ezzel szemben a lifthasználati díjak még csökkentek is tavalyhoz képest. Donovalyban ráadásul több mint 15 százalékkal. Nem lennénk meglepődve, ha idén emiatt jóval többen választanák az ottani síterpeket.

Tavaly ugyan nem néztük meg, hogy tőlünk keletebbre milyen lehetőségek várnak a síelőkre, pedig érdemes arrafelé is körülnézni. A leginkább kiépített román síközpont, Poiana Brasov Budapesttől például 760 kilométerre található, kevesebb mint 30 ezer forintos heti bérletárával pedig a legolcsóbbak közé tartozik a listánkon, Donovalyval nagyjából egy kategóriába sorolható.

A bulgáriai Borovecben 45 kilométer besíelhető pályát találunk, viszonylag olcsó árak mellett, ami természetesen a szállásra, a felszerelés bérlésre, és az élelmiszerárakra is igaz.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?