0 °C Budapest

Vigyázz hányszor pisilsz a reptéren, gyanússá válhatsz!

2009. október 22. 13:02

Az Európai Unió 1,4 milliárd eurót költene olyan technológia kifejlesztésére, mellyel hatékonyan ki lehetne szűrni a deviáns személyeket, illetve a terroristákat. Mi lesz a szabadságjogainkkal?

Az elmúlt években a légitársaságok szinte mindegyike arra törekedett, hogy minél inkább lerövidítse az utasok várakozási idejét, amit a check-in okoz. A jövőben lehet, hogy ismét hosszadalmas procedúra lesz a beszállás.

Az Abnormális viselkedés és fenyegetés észlelése tömegben (ADABTS) névre keresztelt program célja - mint ahogy az a nevéből is kiderül - a gyanús egyének azonosítása, többek között olyan reptéri kamerák üzembe helyezésével, amely a személyek mozgását figyeli, és értesíti a személyzetet, ha különöset észlel. Az idegesnek tűnő, gyakran kávét fogyasztó emberek például szemet szúrhatnak a kameráknak.

Ha élesben alkalmazásra kerülnek ezek a kamerák, érdemes lehet megfontolni azt is, hányszor megyünk a reptéren vécére, ellenkező esetben nagy eséllyel alapos vizsgálatra számíthatunk.

Az ADABTS azonban csak egy a több száz biztonságot célzó projekt közül az EU kutatási körében, melyre mintegy 1,4 milliárd eurót szánnak 2013-ig.

Jelenleg a biztonsági szakemberek figyelik a reptereken található több tucat kamera felvételeit, melyből minél több van, annál nehezebb a valóban gyanús eseteket kiszúrni. Sokkal hatékonyabb lenne tehát, ha maguk a kamerák lennének képesek felismerni az ilyen eseteket, és automatikusan arra a csatornára, képre váltanának, melyre figyelni kell.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ehhez persze a mérnököknek definiálniuk kell azokat a tényezőket, melyek a kamera számára gyanúsak lehetnek. Ilyen például a túl gyors, vagy hirtelen mozgás, a sikítás, vagy mondjuk az üvegtörés hangja. Persze a fejlesztő cég nem kívánja nyilvánosságra hozni ezeket a kritériumokat, nehogy kijátszhatóak legyenek.

Akadnak persze kissé már ijesztőnek tűnő tervek is: például az olyan radarok használata, mellyel már nagy távolságból is mérni tudnák az egyén szívverését, és így megállapítani, hogy ideges-e, hiszen a terroristák általában borzasztó idegesek. Vagy az olyan hőmérsékletet mérők kamerák használata, amely meg tudja állapítani, hogy az egyén orra hideg-e, ami szintén a zavartság, idegesség jele.

A cél tehát az, hogy úgy tudják ellenőrizni a repülőtereken az utasokat, hogy azok ne is tudjanak róla, ami persze azzal az előnnyel jár, hogy ezzel nem növekszik a várakozási idő.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem