16 °C Budapest

Vigyázz hányszor pisilsz a reptéren, gyanússá válhatsz!

2009. október 22. 13:02

Az Európai Unió 1,4 milliárd eurót költene olyan technológia kifejlesztésére, mellyel hatékonyan ki lehetne szűrni a deviáns személyeket, illetve a terroristákat. Mi lesz a szabadságjogainkkal?

Az elmúlt években a légitársaságok szinte mindegyike arra törekedett, hogy minél inkább lerövidítse az utasok várakozási idejét, amit a check-in okoz. A jövőben lehet, hogy ismét hosszadalmas procedúra lesz a beszállás.

Az Abnormális viselkedés és fenyegetés észlelése tömegben (ADABTS) névre keresztelt program célja - mint ahogy az a nevéből is kiderül - a gyanús egyének azonosítása, többek között olyan reptéri kamerák üzembe helyezésével, amely a személyek mozgását figyeli, és értesíti a személyzetet, ha különöset észlel. Az idegesnek tűnő, gyakran kávét fogyasztó emberek például szemet szúrhatnak a kameráknak.

Ha élesben alkalmazásra kerülnek ezek a kamerák, érdemes lehet megfontolni azt is, hányszor megyünk a reptéren vécére, ellenkező esetben nagy eséllyel alapos vizsgálatra számíthatunk.

Az ADABTS azonban csak egy a több száz biztonságot célzó projekt közül az EU kutatási körében, melyre mintegy 1,4 milliárd eurót szánnak 2013-ig.

Jelenleg a biztonsági szakemberek figyelik a reptereken található több tucat kamera felvételeit, melyből minél több van, annál nehezebb a valóban gyanús eseteket kiszúrni. Sokkal hatékonyabb lenne tehát, ha maguk a kamerák lennének képesek felismerni az ilyen eseteket, és automatikusan arra a csatornára, képre váltanának, melyre figyelni kell.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ehhez persze a mérnököknek definiálniuk kell azokat a tényezőket, melyek a kamera számára gyanúsak lehetnek. Ilyen például a túl gyors, vagy hirtelen mozgás, a sikítás, vagy mondjuk az üvegtörés hangja. Persze a fejlesztő cég nem kívánja nyilvánosságra hozni ezeket a kritériumokat, nehogy kijátszhatóak legyenek.

Akadnak persze kissé már ijesztőnek tűnő tervek is: például az olyan radarok használata, mellyel már nagy távolságból is mérni tudnák az egyén szívverését, és így megállapítani, hogy ideges-e, hiszen a terroristák általában borzasztó idegesek. Vagy az olyan hőmérsékletet mérők kamerák használata, amely meg tudja állapítani, hogy az egyén orra hideg-e, ami szintén a zavartság, idegesség jele.

A cél tehát az, hogy úgy tudják ellenőrizni a repülőtereken az utasokat, hogy azok ne is tudjanak róla, ami persze azzal az előnnyel jár, hogy ezzel nem növekszik a várakozási idő.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17