Vigyázz hányszor pisilsz a reptéren, gyanússá válhatsz!

2009. október 22. 13:02

Az Európai Unió 1,4 milliárd eurót költene olyan technológia kifejlesztésére, mellyel hatékonyan ki lehetne szűrni a deviáns személyeket, illetve a terroristákat. Mi lesz a szabadságjogainkkal?

Az elmúlt években a légitársaságok szinte mindegyike arra törekedett, hogy minél inkább lerövidítse az utasok várakozási idejét, amit a check-in okoz. A jövőben lehet, hogy ismét hosszadalmas procedúra lesz a beszállás.

Az Abnormális viselkedés és fenyegetés észlelése tömegben (ADABTS) névre keresztelt program célja - mint ahogy az a nevéből is kiderül - a gyanús egyének azonosítása, többek között olyan reptéri kamerák üzembe helyezésével, amely a személyek mozgását figyeli, és értesíti a személyzetet, ha különöset észlel. Az idegesnek tűnő, gyakran kávét fogyasztó emberek például szemet szúrhatnak a kameráknak.

Ha élesben alkalmazásra kerülnek ezek a kamerák, érdemes lehet megfontolni azt is, hányszor megyünk a reptéren vécére, ellenkező esetben nagy eséllyel alapos vizsgálatra számíthatunk.

Az ADABTS azonban csak egy a több száz biztonságot célzó projekt közül az EU kutatási körében, melyre mintegy 1,4 milliárd eurót szánnak 2013-ig.

Jelenleg a biztonsági szakemberek figyelik a reptereken található több tucat kamera felvételeit, melyből minél több van, annál nehezebb a valóban gyanús eseteket kiszúrni. Sokkal hatékonyabb lenne tehát, ha maguk a kamerák lennének képesek felismerni az ilyen eseteket, és automatikusan arra a csatornára, képre váltanának, melyre figyelni kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez persze a mérnököknek definiálniuk kell azokat a tényezőket, melyek a kamera számára gyanúsak lehetnek. Ilyen például a túl gyors, vagy hirtelen mozgás, a sikítás, vagy mondjuk az üvegtörés hangja. Persze a fejlesztő cég nem kívánja nyilvánosságra hozni ezeket a kritériumokat, nehogy kijátszhatóak legyenek.

Akadnak persze kissé már ijesztőnek tűnő tervek is: például az olyan radarok használata, mellyel már nagy távolságból is mérni tudnák az egyén szívverését, és így megállapítani, hogy ideges-e, hiszen a terroristák általában borzasztó idegesek. Vagy az olyan hőmérsékletet mérők kamerák használata, amely meg tudja állapítani, hogy az egyén orra hideg-e, ami szintén a zavartság, idegesség jele.

A cél tehát az, hogy úgy tudják ellenőrizni a repülőtereken az utasokat, hogy azok ne is tudjanak róla, ami persze azzal az előnnyel jár, hogy ezzel nem növekszik a várakozási idő.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?