Pszichésen kikészülünk a válságtól!

2009. október 13. 14:02

Egy osztrák felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka pszichésen kikészült a válságtól: jóval többször nyúlnak alkoholhoz, cigarettához és párjukkal is gyakrabban kapnak össze.

Az Osztrák Pszichológusok Szakmai Szövetsége (BÖP) megrendelésére készített felmérésből az derül ki, hogy mindössze a megkérdezettek 24 százaléka érzi úgy, hogy őt nem érintette kellemetlenül a válság, 17 százalékuk azonban kifejezetten aggodalommal tekint a jövőbe.

Utóbbiak többsége alacsonyabb iskolai végzettségű, középkorú válaszadó volt, akik főként attól tartanak, hogy az egyre nehezedő munkaerőpiaci nyomásnak nem tudnak majd megfelelni, és családjukat eltartani.

Ennek a stresszhelyzetnek fizikai kihatásai is lehetnek: többek között alvászavarok, nyugalmatlanság.

18 százalékuk kifejezetten tehetetlennek érzi magát a most zajló eseményekkel szemben, akik zömében szintén az 50 év feletti, alacsonyabb iskolai végzettségű nők körébe tartoznak.

Különösen aggasztó képet fest a felmérés az állásukat elvesztettekről, illetve a rövidített munkaidőben dolgozókról. Nekik ugyan több a szabadidejük, azonban financiális okokból nem tudják hasznosan, értelmesen eltölteni, ez még inkább letargiába taszítja őket, a pozitív gondolkodás hiánya pedig az interjúkon sem teszi meg jó hatását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De a sikertelenség, haszontalanság érzése nem csak a leendő, vagy lehetséges karriere, hanem a családi életre is rossz hatással van: a megkérdezett munkanélküliek negyede szerint már most többet veszekszik párjával, mint korábban. Egyharmaduk gyakrabban fogyaszt cigarettát, 17 százalékuk pedig alkoholt. Pont ugyanennyien pedig már a receptköteles gyógyszerekből is többet szednek, mint a válság előtt.

A felmérést készítő szakértők szerint ők ugyan még nem betegek, azonban könnyen előfordulhat, hogy később segítségre szorulnak majd. 37 százalékuk el is tudja képzelni, hogy pszichológus segítségét vegye igénybe problémái leküzdésében, azonban jelenleg még csak 9 százalékuk tesz ezt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?