0 °C Budapest

Pszichésen kikészülünk a válságtól!

2009. október 13. 14:02

Egy osztrák felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka pszichésen kikészült a válságtól: jóval többször nyúlnak alkoholhoz, cigarettához és párjukkal is gyakrabban kapnak össze.

Az Osztrák Pszichológusok Szakmai Szövetsége (BÖP) megrendelésére készített felmérésből az derül ki, hogy mindössze a megkérdezettek 24 százaléka érzi úgy, hogy őt nem érintette kellemetlenül a válság, 17 százalékuk azonban kifejezetten aggodalommal tekint a jövőbe.

Utóbbiak többsége alacsonyabb iskolai végzettségű, középkorú válaszadó volt, akik főként attól tartanak, hogy az egyre nehezedő munkaerőpiaci nyomásnak nem tudnak majd megfelelni, és családjukat eltartani.

Ennek a stresszhelyzetnek fizikai kihatásai is lehetnek: többek között alvászavarok, nyugalmatlanság.

18 százalékuk kifejezetten tehetetlennek érzi magát a most zajló eseményekkel szemben, akik zömében szintén az 50 év feletti, alacsonyabb iskolai végzettségű nők körébe tartoznak.

Különösen aggasztó képet fest a felmérés az állásukat elvesztettekről, illetve a rövidített munkaidőben dolgozókról. Nekik ugyan több a szabadidejük, azonban financiális okokból nem tudják hasznosan, értelmesen eltölteni, ez még inkább letargiába taszítja őket, a pozitív gondolkodás hiánya pedig az interjúkon sem teszi meg jó hatását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De a sikertelenség, haszontalanság érzése nem csak a leendő, vagy lehetséges karriere, hanem a családi életre is rossz hatással van: a megkérdezett munkanélküliek negyede szerint már most többet veszekszik párjával, mint korábban. Egyharmaduk gyakrabban fogyaszt cigarettát, 17 százalékuk pedig alkoholt. Pont ugyanennyien pedig már a receptköteles gyógyszerekből is többet szednek, mint a válság előtt.

A felmérést készítő szakértők szerint ők ugyan még nem betegek, azonban könnyen előfordulhat, hogy később segítségre szorulnak majd. 37 százalékuk el is tudja képzelni, hogy pszichológus segítségét vegye igénybe problémái leküzdésében, azonban jelenleg még csak 9 százalékuk tesz ezt.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem