2 °C Budapest

Online luxus: 58 milliós bross - te megvennéd?

2009. október 5. 14:02

Újjáéledt a III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze, Peter Carl Faberge nevéhez fűződő cég, amely az 1917-es orosz forradalom óta nem gyártott ékszereket. Most az online piacra próbálnak betörni.

Peter Carl Faberge francia származású, de Oroszországban tevékenykedő aranyművest a világ a Febargé-tojásokról ismerheti. A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte, azonban fia, Miklós cár is folytatta a hagyományokat, így több mint 30 évig készültek a különleges húsvéti tojások, mellyel Farbergé az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Az 1890-es évek végén már 500 alkalmazottja volt a cégnek, melynek termékei világszerte ismertté és keresetté váltak.

Az 1917-es orosz forradalom után azonban a családnak el kellett menekülnie Oroszországból, majd az anyagi gondokkal küzdő család 1951-ben eladta a Farbegé márkát egy amerikai illatszergyártónak, potom 25 ezer dollárért. 1989-ben az Unilever vette meg 1,6 milliárd dollárért. Innentől a Fabergé márkát olyan olcsó termékekkel azonosították, mint a Brut névre hallgató dezodor.

A Fabergé azonban 2007-ben újjáéledt, amikor egy dél-afrikai bányavállalat, a Pallinghurst Resources felvásárolta a márkát. Idén szeptember 9-én a cég 92 év után előállt első, 100 darabból álló ékszerkollekciójával, melynek egyes darabjai 40 ezertől 7 millió dollárig terjednek.

2009-ben azonban nem ékszerboltokban próbálnak vevőt találni a luxus termékekre, hanem főként webshopokon próbálják eladni azokat, illetve az egyetlen showroom-ot novemberben Genfben nyitják meg.

Ezzel persze több tíz millió dollárt spórol meg a cég, amelyre a mostani gazdasági körülmények, illetve a luxusiparra nehezedő nyomás miatt szükségük is van. Idén augusztusig a csiszolt gyémánt ára több mint 16 százalékot esett az előző évhez képest, amely több ékszergyártót is a csőd szélére juttatott.

A Fabergé stratégiája nyílván az, hogy minél kisebb fix költség mellett próbálja letesztelni új kollekcióját a piacon, amely ha beválik, később több üzletet is nyitnak.

Kérdés persze, hogy a vásárlók megbíznak-e annyira az online vásárlásban, hogy több millió forintot költsenek el virtuálisan. Egyéb felsőkategóriás ékszergyártók, mint például a Cartier felteszi ugyan kollekcióit az interntere, azonban online vásárlást nem tesz lehetővé.

A Fabergé azzal próbálja a vevők bizalmát erősíteni, hogy komoly vásárlási szándék esetén akár egy üzletembert is kiküld a vevőhöz a termékkel, ha igényli, hogy vásárlás előtt megtekinthesse az ékszert.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?