20 °C Budapest

Online luxus: 58 milliós bross - te megvennéd?

2009. október 5. 14:02

Újjáéledt a III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze, Peter Carl Faberge nevéhez fűződő cég, amely az 1917-es orosz forradalom óta nem gyártott ékszereket. Most az online piacra próbálnak betörni.

Peter Carl Faberge francia származású, de Oroszországban tevékenykedő aranyművest a világ a Febargé-tojásokról ismerheti. A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte, azonban fia, Miklós cár is folytatta a hagyományokat, így több mint 30 évig készültek a különleges húsvéti tojások, mellyel Farbergé az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Az 1890-es évek végén már 500 alkalmazottja volt a cégnek, melynek termékei világszerte ismertté és keresetté váltak.

Az 1917-es orosz forradalom után azonban a családnak el kellett menekülnie Oroszországból, majd az anyagi gondokkal küzdő család 1951-ben eladta a Farbegé márkát egy amerikai illatszergyártónak, potom 25 ezer dollárért. 1989-ben az Unilever vette meg 1,6 milliárd dollárért. Innentől a Fabergé márkát olyan olcsó termékekkel azonosították, mint a Brut névre hallgató dezodor.

A Fabergé azonban 2007-ben újjáéledt, amikor egy dél-afrikai bányavállalat, a Pallinghurst Resources felvásárolta a márkát. Idén szeptember 9-én a cég 92 év után előállt első, 100 darabból álló ékszerkollekciójával, melynek egyes darabjai 40 ezertől 7 millió dollárig terjednek.

2009-ben azonban nem ékszerboltokban próbálnak vevőt találni a luxus termékekre, hanem főként webshopokon próbálják eladni azokat, illetve az egyetlen showroom-ot novemberben Genfben nyitják meg.

Ezzel persze több tíz millió dollárt spórol meg a cég, amelyre a mostani gazdasági körülmények, illetve a luxusiparra nehezedő nyomás miatt szükségük is van. Idén augusztusig a csiszolt gyémánt ára több mint 16 százalékot esett az előző évhez képest, amely több ékszergyártót is a csőd szélére juttatott.

A Fabergé stratégiája nyílván az, hogy minél kisebb fix költség mellett próbálja letesztelni új kollekcióját a piacon, amely ha beválik, később több üzletet is nyitnak.

Kérdés persze, hogy a vásárlók megbíznak-e annyira az online vásárlásban, hogy több millió forintot költsenek el virtuálisan. Egyéb felsőkategóriás ékszergyártók, mint például a Cartier felteszi ugyan kollekcióit az interntere, azonban online vásárlást nem tesz lehetővé.

A Fabergé azzal próbálja a vevők bizalmát erősíteni, hogy komoly vásárlási szándék esetén akár egy üzletembert is kiküld a vevőhöz a termékkel, ha igényli, hogy vásárlás előtt megtekinthesse az ékszert.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?