17 °C Budapest

Diákok és külföldiek a csalók hálójában!

2009. szeptember 28. 16:02

Nem létező lakások bérbeadásával próbálnak pénzt kicsalni online csalók brit diákokból, illetve külföldi turistákból.

A módszer lényege, hogy felkapott környéken található lakásokat hirdetnek online, jóval a piaci ár alatt, és a bérlőktől kauciót, gyakran több havi lakbért kérnek előre fizetve.

A brit rendőrségre több száz panasz érkezett már kiadó lakások online hirdetései miatt, ahol a leendő bérlőkből már a lakás megtekintése előtt pénzt próbálnak meg kiszedni. Sajnos rengeteg londoni, edinburgh-i, illetve liverpool-i diák be is dőlt a trükknek: legtöbbjüknek azt hazudták a hirdetők, hogy másik városból jönnek, hogy a lakást megmutassák, ezért kérnek előleget, hogy lássák, komoly szándékkal állnak szemben.

Hasonlóan járt több turista is, főként USA-ból, Ausztráliából, Máltáról érkezők, akik előre lefoglalták apartmanjaikat, azonban mikor megérkeztek, kiderült, hogy a lakások nem is léteztek a megadott címen. A hirdetések ráadásul olyan oldalakon jelentek meg, melyek széles körben ismertek, mint például a London Nice Apartments vagy a London Summer Apartments.

A csalók fizetésnél arra kérték ügyfeleiket, hogy Western Union-on keresztül utaljanak, ami azért veszélyes, mert 2000 font alatt ők nem kérnek semmilyen azonosítást a címzettől. Ezt ki is használják az online csalók, pénzmosók, akik keresztül kasul utalgatják a pénzt a világban, hogy ne lehessen eredetét lekövetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulság a történetből az, hogy soha ne dőljünk be az olyan hirdetéseknek, ahol például nincs megadva telefonszám, csak ingyenes - yahoo-s, hotmailes, vagy gmail-es - email cím. Még fontosabb, hogy soha ne utaljunk pénzt előre, anélkül, hogy meggyőződnék, valóban létezik az adott címen lakás.

Western Union-on keresztül pláne ne fizessünk senkinek. Mindenképp érdemes utánajárni az interneten, hogy a honlapról, vagy a hirdető cégről nem fórumoznak-e már korábbi áldozatok.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?