18 °C Budapest

Diákok és külföldiek a csalók hálójában!

2009. szeptember 28. 16:02

Nem létező lakások bérbeadásával próbálnak pénzt kicsalni online csalók brit diákokból, illetve külföldi turistákból.

A módszer lényege, hogy felkapott környéken található lakásokat hirdetnek online, jóval a piaci ár alatt, és a bérlőktől kauciót, gyakran több havi lakbért kérnek előre fizetve.

A brit rendőrségre több száz panasz érkezett már kiadó lakások online hirdetései miatt, ahol a leendő bérlőkből már a lakás megtekintése előtt pénzt próbálnak meg kiszedni. Sajnos rengeteg londoni, edinburgh-i, illetve liverpool-i diák be is dőlt a trükknek: legtöbbjüknek azt hazudták a hirdetők, hogy másik városból jönnek, hogy a lakást megmutassák, ezért kérnek előleget, hogy lássák, komoly szándékkal állnak szemben.

Hasonlóan járt több turista is, főként USA-ból, Ausztráliából, Máltáról érkezők, akik előre lefoglalták apartmanjaikat, azonban mikor megérkeztek, kiderült, hogy a lakások nem is léteztek a megadott címen. A hirdetések ráadásul olyan oldalakon jelentek meg, melyek széles körben ismertek, mint például a London Nice Apartments vagy a London Summer Apartments.

A csalók fizetésnél arra kérték ügyfeleiket, hogy Western Union-on keresztül utaljanak, ami azért veszélyes, mert 2000 font alatt ők nem kérnek semmilyen azonosítást a címzettől. Ezt ki is használják az online csalók, pénzmosók, akik keresztül kasul utalgatják a pénzt a világban, hogy ne lehessen eredetét lekövetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulság a történetből az, hogy soha ne dőljünk be az olyan hirdetéseknek, ahol például nincs megadva telefonszám, csak ingyenes - yahoo-s, hotmailes, vagy gmail-es - email cím. Még fontosabb, hogy soha ne utaljunk pénzt előre, anélkül, hogy meggyőződnék, valóban létezik az adott címen lakás.

Western Union-on keresztül pláne ne fizessünk senkinek. Mindenképp érdemes utánajárni az interneten, hogy a honlapról, vagy a hirdető cégről nem fórumoznak-e már korábbi áldozatok.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?