A válság következményei: rekord mértékű pénzügyi csalások!

Pénzcentrum
2009. február 2. 11:00

A nehéz anyag körülmények közé került vállalkozásokat, és magánszemélyeket egyaránt arra kényszeríttette a válság, hogy bármi áron, de megőrizzék jövedelmüket, ha kell, akár csalások árán is. Erre utalnak a KPMG 2008-as csalási statisztikái is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a statisztikák elsősorban Nagy-Britanniára vonatkoznak, az összefüggés feltehetően máshol is igaz, hiszen az embereket mindenütt kellemetlenül érinti a mostani gazdasági helyzet.

A 2008-ban bíróság elé került csalások mintegy 1,1 milliárd fontnyi vagyont érintettek a szigetországban, ami 1995-óta rekord mértékűnek számít, sőt a KPMG 21 éve működő Fraud Barométerének (csalás-statisztika) történelme során csak egyetlen évben számoltak be magasabb összegű csalásról.

A vállalati pénzügyi csalások, kreatív könyvelések tavaly ötszörösükre nőttek, mintegy 125 millió fontnyi kárt okozva ezzel.

Phillip Davidson, a KPMG egyik európai vezetője a Telegraphnak azt mondta: "a cégek csökkenő árbevétele, és az egyre nagyobb eladósodottsága arra ösztönzik a vezetőket, hogy kisebb stiklik árán leplezni próbálják a hitelezők előtt a vállalatok pénzügyi helyzetét, remélve, hogy még azelőtt kedvezőbbé válik a működés, hogy az esetre fény derülne."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De nem csak vállalatok, magánszemélyek ügyei is bíróság elé kerültek, mint például azé a midland-i nőé, aki 250 ezer fontot sikkasztott el két éven keresztül cégétől, méghozzá 70 ezer fontot érmék formájában, ugyanis a vállalkozás italautomaták üzemeltetésével foglalkozott.

Nagy-Britannia súlyos csalások kivizsgálásával foglalkozó hivatala (SFO) a helyzet súlyosbodását megelőzendő létrehozott egy forródrotót is, ahova a lakosság tehet bejelentéseket, amennyiben csalást vél felfedezni cégénél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?