Influenza-vakcina: ha nem kell itthon, eladjuk külföldre

2009. augusztus 31. 10:32

Semmi sem indokolja, hogy kötelezővé tegyék az új, A(H1N1) influenza elleni védőoltást - mondta a Világgazdaságnak Falus Ferenc tiszti főorvos.

Azért nem teszik kötelezővé az új influenza elleni védőoltást, mert annak lefolyása általában nem súlyos. Hasonlóan a szezonális influenzához - normál esetben -, egy hét a gyógyulási ideje. Így mindenkinek saját magának kell eldönteni: megengedheti-e, hogy ennyi ideig távol marad a munkájától. Falus Ferenc tiszti főorvos ezt nem teheti meg, ezért az A(H1N1) és a szezonális influenza elleni védőoltást is fölveszi - mondta. Egyébként a védettség 70-80 százalékos, a fiataloknál jobb, mint az idősebb embereknél. S tény az is, nagyban függ az egyének genetikai és általános állapotától. A szezonális influenza oltási szövődményeiről most készült el az Egészségügyi Világszervezet felmérése, ám az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kicsi annak veszélye. Leginkább bőrpírt, a beadást követő néhány napig helyi érzékenységet, karzsibbadást okoz, ritkán enyhe influenzaszerű tünetek fordulnak elő, ezekkel nem kell otthon maradni.

Sokan üzleti érdekeket vélnek a vakcináció erőltetése mögött. A lap fölvetette: mi lesz a megrendelt négymillió vakcinával, ha az emberek mégsem kérik az oltást? Falus Ferenc szerint akkor sem marad a nyakukon a vakcina, hiszen országok sokasága küzd azért, hogy valahonnan beszerezze azt, mert nincs gyártókapacitása. S ugyan még folyik az áralku a céggel, ám az már biztos, az kevéssé haladja majd meg az ezer forintot. Márpedig a világpiacon ennek három-tízszereséért lehet azt eladni. Így az Omninvest által garantált hazai felhasználásra szánt mennyiségért fizetendő 6 milliárd forint busásan megtérülne. Ám erre az eshetőségre a hatóság nem számít, hiszen egészségi és nemzetgazdasági indokok miatt is fontosnak tartja a járvány megelőzését.

A WHO szerint az új influenzavírus által okozott világjárványt nem lehet elkerülni, az őszre érheti el hazánkat. Létfontosságú lenne, ha a cégek krízistervet készítenének, hisz a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, és így romolhat a szolgáltatások színvonala is. Egy 10-15 hétig tartó pandémia idején 1,5-3,5 millióan betegedhetnek meg, ez óriási veszteség lenne az országnak - mondta korábban Orosz Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?