0 °C Budapest

Influenza-vakcina: ha nem kell itthon, eladjuk külföldre

2009. augusztus 31. 10:32

Semmi sem indokolja, hogy kötelezővé tegyék az új, A(H1N1) influenza elleni védőoltást - mondta a Világgazdaságnak Falus Ferenc tiszti főorvos.

Azért nem teszik kötelezővé az új influenza elleni védőoltást, mert annak lefolyása általában nem súlyos. Hasonlóan a szezonális influenzához - normál esetben -, egy hét a gyógyulási ideje. Így mindenkinek saját magának kell eldönteni: megengedheti-e, hogy ennyi ideig távol marad a munkájától. Falus Ferenc tiszti főorvos ezt nem teheti meg, ezért az A(H1N1) és a szezonális influenza elleni védőoltást is fölveszi - mondta. Egyébként a védettség 70-80 százalékos, a fiataloknál jobb, mint az idősebb embereknél. S tény az is, nagyban függ az egyének genetikai és általános állapotától. A szezonális influenza oltási szövődményeiről most készült el az Egészségügyi Világszervezet felmérése, ám az eddigi tapasztalatok szerint nagyon kicsi annak veszélye. Leginkább bőrpírt, a beadást követő néhány napig helyi érzékenységet, karzsibbadást okoz, ritkán enyhe influenzaszerű tünetek fordulnak elő, ezekkel nem kell otthon maradni.

Sokan üzleti érdekeket vélnek a vakcináció erőltetése mögött. A lap fölvetette: mi lesz a megrendelt négymillió vakcinával, ha az emberek mégsem kérik az oltást? Falus Ferenc szerint akkor sem marad a nyakukon a vakcina, hiszen országok sokasága küzd azért, hogy valahonnan beszerezze azt, mert nincs gyártókapacitása. S ugyan még folyik az áralku a céggel, ám az már biztos, az kevéssé haladja majd meg az ezer forintot. Márpedig a világpiacon ennek három-tízszereséért lehet azt eladni. Így az Omninvest által garantált hazai felhasználásra szánt mennyiségért fizetendő 6 milliárd forint busásan megtérülne. Ám erre az eshetőségre a hatóság nem számít, hiszen egészségi és nemzetgazdasági indokok miatt is fontosnak tartja a járvány megelőzését.

A WHO szerint az új influenzavírus által okozott világjárványt nem lehet elkerülni, az őszre érheti el hazánkat. Létfontosságú lenne, ha a cégek krízistervet készítenének, hisz a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, és így romolhat a szolgáltatások színvonala is. Egy 10-15 hétig tartó pandémia idején 1,5-3,5 millióan betegedhetnek meg, ez óriási veszteség lenne az országnak - mondta korábban Orosz Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem