0 °C Budapest

90 éves légitársaság: még a miniszterelnök is köszöntötte

2009. augusztus 25. 14:02

Ma ünnepli 90. születésnapját a British Airways. A brit nemzeti légitársaság napjainkban igen komoly nehézségekkel küzd.

1919 augusztus 25-én indult a British Airways elődje, az Air Transport & Travel első járata, a nyugat-londoni Hounslow-ból a párizsi Le Bourget-be. A légitársaság volt az első, mely rendszeres, naponta közlekedő nemzetközi járatokat működtetett.

Az elmúlt 90 évebn a British Airways több mint 1,2 milliárd utast szállított járatain, és a világ egyik legnagyobb és legismertebb légitársaságaként működik.

A BA természetesen az Egyesült Királyság legnagyobb ilyen szolgáltatója, és a harmadik legnagyobb Európában az Air France-KLM és a Lufthansa után. Ő bonyolítja a legnagyobb forgalmat Európából az Atlanti-óceán felett, de kiterjedt útvonalhálózattal rendelkezik Európában és az Egyesült Királyságon belül is.

A társaságot -melyet 1987-ben privatizáltak- Gordon Brown brit miniszterelnök is köszöntötte a jeles alkalomból. A kormányfő úgy fogalmazott: "A British Airways sohasem vesztette el úttörő szellemét, mely 90 évvel ezelőtt létrehozta a világ első, naponta közlekedő nemzetközi repülőjáratát is."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a recesszióval és a konkurencia erősödésével még az úttörő szellem is csak nehezen tudja felvenni a harcot. A július végi adatok szerint a BA rekordveszteséget szenvedett el üzleti évének első negyedében. A légitársaság több mint 20 évvel ezelőtti privatizációja óta először fordult elő, hogy egy hagyományosan jó negyedben - április-június között - veszteség halmozódott fel.

Az üzemi veszteség 94 millió font volt, míg egy évvel korábban még 35 millió font volt a profit. A bevétel 12,2 százalékkal, valamivel 2 milliárd font alá csökkent.  Az elmúlt hónapokban a korábbi 40 ezer munkahely tizedét megszüntették, és legalább 7 ezer dolgozó fizetését kurtítják meg a takarékosság jegyében.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem