90 éves légitársaság: még a miniszterelnök is köszöntötte

2009. augusztus 25. 14:02

Ma ünnepli 90. születésnapját a British Airways. A brit nemzeti légitársaság napjainkban igen komoly nehézségekkel küzd.

1919 augusztus 25-én indult a British Airways elődje, az Air Transport & Travel első járata, a nyugat-londoni Hounslow-ból a párizsi Le Bourget-be. A légitársaság volt az első, mely rendszeres, naponta közlekedő nemzetközi járatokat működtetett.

Az elmúlt 90 évebn a British Airways több mint 1,2 milliárd utast szállított járatain, és a világ egyik legnagyobb és legismertebb légitársaságaként működik.

A BA természetesen az Egyesült Királyság legnagyobb ilyen szolgáltatója, és a harmadik legnagyobb Európában az Air France-KLM és a Lufthansa után. Ő bonyolítja a legnagyobb forgalmat Európából az Atlanti-óceán felett, de kiterjedt útvonalhálózattal rendelkezik Európában és az Egyesült Királyságon belül is.

A társaságot -melyet 1987-ben privatizáltak- Gordon Brown brit miniszterelnök is köszöntötte a jeles alkalomból. A kormányfő úgy fogalmazott: "A British Airways sohasem vesztette el úttörő szellemét, mely 90 évvel ezelőtt létrehozta a világ első, naponta közlekedő nemzetközi repülőjáratát is."

Ugyanakkor a recesszióval és a konkurencia erősödésével még az úttörő szellem is csak nehezen tudja felvenni a harcot. A július végi adatok szerint a BA rekordveszteséget szenvedett el üzleti évének első negyedében. A légitársaság több mint 20 évvel ezelőtti privatizációja óta először fordult elő, hogy egy hagyományosan jó negyedben - április-június között - veszteség halmozódott fel.

Az üzemi veszteség 94 millió font volt, míg egy évvel korábban még 35 millió font volt a profit. A bevétel 12,2 százalékkal, valamivel 2 milliárd font alá csökkent.  Az elmúlt hónapokban a korábbi 40 ezer munkahely tizedét megszüntették, és legalább 7 ezer dolgozó fizetését kurtítják meg a takarékosság jegyében.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16