90 éves légitársaság: még a miniszterelnök is köszöntötte

2009. augusztus 25. 14:02

Ma ünnepli 90. születésnapját a British Airways. A brit nemzeti légitársaság napjainkban igen komoly nehézségekkel küzd.

1919 augusztus 25-én indult a British Airways elődje, az Air Transport & Travel első járata, a nyugat-londoni Hounslow-ból a párizsi Le Bourget-be. A légitársaság volt az első, mely rendszeres, naponta közlekedő nemzetközi járatokat működtetett.

Az elmúlt 90 évebn a British Airways több mint 1,2 milliárd utast szállított járatain, és a világ egyik legnagyobb és legismertebb légitársaságaként működik.

A BA természetesen az Egyesült Királyság legnagyobb ilyen szolgáltatója, és a harmadik legnagyobb Európában az Air France-KLM és a Lufthansa után. Ő bonyolítja a legnagyobb forgalmat Európából az Atlanti-óceán felett, de kiterjedt útvonalhálózattal rendelkezik Európában és az Egyesült Királyságon belül is.

A társaságot -melyet 1987-ben privatizáltak- Gordon Brown brit miniszterelnök is köszöntötte a jeles alkalomból. A kormányfő úgy fogalmazott: "A British Airways sohasem vesztette el úttörő szellemét, mely 90 évvel ezelőtt létrehozta a világ első, naponta közlekedő nemzetközi repülőjáratát is."

Ugyanakkor a recesszióval és a konkurencia erősödésével még az úttörő szellem is csak nehezen tudja felvenni a harcot. A július végi adatok szerint a BA rekordveszteséget szenvedett el üzleti évének első negyedében. A légitársaság több mint 20 évvel ezelőtti privatizációja óta először fordult elő, hogy egy hagyományosan jó negyedben - április-június között - veszteség halmozódott fel.

Az üzemi veszteség 94 millió font volt, míg egy évvel korábban még 35 millió font volt a profit. A bevétel 12,2 százalékkal, valamivel 2 milliárd font alá csökkent.  Az elmúlt hónapokban a korábbi 40 ezer munkahely tizedét megszüntették, és legalább 7 ezer dolgozó fizetését kurtítják meg a takarékosság jegyében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?