Wikipédia: ezt keresik idén a legtöbben, a szex nem a kedvenc

2009. augusztus 27. 18:02

Az elmúlt évek alatt teljesen a mindennapjaink részévé vált a világ legismertebb online lexikona. Az angol nyelvű Wikipédiában már több mint 3 millió szócikk található, most megmutatjuk a legnépszerűbbeket.

AWikipédia egy többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes enciklopédia. Az online lexikont a Wikimedia Alapítvány üzemelteti - egy floridai központú nonprofit alapítvány -, szerkesztését pedig önkéntes közösség végzi.

A Wikipédia magában foglalja a különböző nyelvi változatait is, köztük a magyar Wikipédiát. A 271 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 13 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, és több mint 15 millió felhasználó alakítja őket világszerte.

A szerkesztők arra figyelmeztetnek, hogy a legnépszerűbb keresések között gyakorta fordulnak elő a világsajtó aktuális témái (például új filmek, lemezek), de vannak évről-évre rendszeresen a toplistában szereplő kulcsszavak is.

Íme a legnépszerűbb keresések az angol nyelvű Wikipédiában, 2009-ben:

 

Forrás: wikisticks/telegraph.co.uk

 

Nem jutottak be a top 10-be olyan szavak, mint a II. világháború, Adolf Hitler, India, vagy a Twitter, de -sokak meglepetésére- 21. helyen végzett az örökös netkedvenc "Sex" kifejezés is.

A magyar Wikipédia legnépszerűbb keresőszavai közé tartozik a névnapok időrendje, a YouTube, Petőfi Sándor, a húsvét, a kutyafajták listája és a trianoni békeszerződés is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?