Milliárdokat szán az EU mobilinternet fejlesztésre: százszor gyorsabb lesz a 3G-nél!

2009. augusztus 19. 16:02

Tegnap jelentették be Brüsszelben, hogy jövőre mintegy 18 millió eurót (4,9 milliárd forint) fordít az EU ultra-gyors mobilinternet kifejlesztésére, amely százszor gyorsabb lesz a mostani 3G technológiánál.

A pénzt az úgynevezett a Long Term Evolution (LTE) technológia fejlesztésére fordítják majd, ami hihetetlen gyorsulást eredményezhet a mobilkommunikációban. Az eddigi teszteken 160 - 170 Mbits-os adatátviteli sebességet is elértek már a szakemberek.

Az új 4G/LTE technológia - tehát nem az továbbfejlesztett verzió, amit az EU most támogatni készül - jelenleg Finnországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában érhető el.

Segítségével a felhasználók akadozásmentesen nézhetnek majd internetes televízióadásokat, használhatnak mobil videoblog-szolgáltatásokat, valós időben játszhatnak a világhálón vagy éppen dolgozhatnak, mindezt bárhol a világon.

2004-2007 között az EU 25 millió eurót fordított az LTE technológia kifejlesztésére, a mostani 18 milliót pedig ennek továbbfejlesztésére szánja. Jövő hónapban meg is kezdik a tárgyalásokat a különféle fejlesztő cégekkel, és 4G-vel foglalkozó kutatókkal, és a projekt várhatóan jövő januárban indul el.

A világ vezető mobilszolgáltatói - az Orange, a T-Mobile, az Ericsson, illetve a Nokia - már kijelentették, hogy elkötelezettek a LTE standard használatát illetően, piacelemzők szerint 2013-ig közel 6 milliárd eurót fordítanak majd ezek a szolgáltatók a szükséges berendezésekre.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?