7 °C Budapest

Milliárdokat szán az EU mobilinternet fejlesztésre: százszor gyorsabb lesz a 3G-nél!

2009. augusztus 19. 16:02

Tegnap jelentették be Brüsszelben, hogy jövőre mintegy 18 millió eurót (4,9 milliárd forint) fordít az EU ultra-gyors mobilinternet kifejlesztésére, amely százszor gyorsabb lesz a mostani 3G technológiánál.

A pénzt az úgynevezett a Long Term Evolution (LTE) technológia fejlesztésére fordítják majd, ami hihetetlen gyorsulást eredményezhet a mobilkommunikációban. Az eddigi teszteken 160 - 170 Mbits-os adatátviteli sebességet is elértek már a szakemberek.

Az új 4G/LTE technológia - tehát nem az továbbfejlesztett verzió, amit az EU most támogatni készül - jelenleg Finnországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában érhető el.

Segítségével a felhasználók akadozásmentesen nézhetnek majd internetes televízióadásokat, használhatnak mobil videoblog-szolgáltatásokat, valós időben játszhatnak a világhálón vagy éppen dolgozhatnak, mindezt bárhol a világon.

2004-2007 között az EU 25 millió eurót fordított az LTE technológia kifejlesztésére, a mostani 18 milliót pedig ennek továbbfejlesztésére szánja. Jövő hónapban meg is kezdik a tárgyalásokat a különféle fejlesztő cégekkel, és 4G-vel foglalkozó kutatókkal, és a projekt várhatóan jövő januárban indul el.

A világ vezető mobilszolgáltatói - az Orange, a T-Mobile, az Ericsson, illetve a Nokia - már kijelentették, hogy elkötelezettek a LTE standard használatát illetően, piacelemzők szerint 2013-ig közel 6 milliárd eurót fordítanak majd ezek a szolgáltatók a szükséges berendezésekre.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?