-2 °C Budapest

Túl jól sikerült a születésszabályozás: mégis elfogynak a kínaiak?

Pénzcentrum
2009. július 24. 14:02

A népességrobbanás rémét úgy látszik felváltotta Kínában a társadalom öregedésétől való félelem, Shanghaiban ezért most azt tervezik, hogy az egygyermekes családmodellt lecserélik kétgyermekesre.

A világ legnépesebb országában a '70-es évek végén vezették be kötelező jelleggel a városiak számára az egygyermekes-, a vidéki lakosság számára a kétgyermekes családmodellt. A családpolitika részeként ezen kívül azt is alkotmányban rögzítették, hogy a nők 20 éves kor felett, a férfiak pedig 22 éves koruktól házasodhatnak.

Mostanra a kínai kormány azonban úgy döntött, hogy lazít a szabályozáson, és egyes családok számára második gyermeket is engedélyez, sőt, kéri őket, hogy vállaljanak még egy gyermeket. A China Daily híradása szerint mindezt azoknak a szülőknek engedélyezik, akik maguk is egyedüli gyermekként nőttek fel.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a népesség öregedését, és ezáltal elkerülje a jövőben várható munkaerőhiányt.

Bár a második gyermeket vállalók esetén az utóbbi években már nem jártak el drákói szigorral, a most készülő tervezet annyiban mégis más, hogy kifejezetten támogatnák azokat a családokat, akik bevállalják.

Minderre úgy próbálják meg felhívni a kínaiak figyelmét, hogy hivatalnokok és önkéntesek keresik fel otthonaikban a lakosságot, és beszélgetések, prospektusok segítségével igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy van értelme még egy gyereket vállalniuk.

Shanghaiban, Kína legsűrűbben lakott városában több mint 3 millió regisztrált, 60 év feletti ember él, amely a teljes lakosság közel 22 százaléka. Becslések szerint, ha ez a trend folytatódik, 2020-ra az arányuk elérheti a 34 százalékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az említett, állami lapban megszólalt néhány fiatal kínai is, akik többségében az engedély ellenére sem vállalnának második gyereket, túl stresszesnek vélik ugyanis felnevelésüket.

Az elmúlt évtizedekben a családszabályozás hazai, és nemzetközi szinten is felháborodást keltett, hiszen rengeteg nőt abortuszra kényszerített, és egyéb anomáliákat szült. Ennek tudható be az is, hogy többhelyütt felborult a nemek egyensúlya, mivel a hagyományosan nagy értéknek tartott fiúgyermeket tartották meg inkább a szülők, a lányokat pedig abortálták.

Idén napvilágot látott hírek szerint vidéki szülők el is adták lánygyermekeiket, mivel nem tudták kifizetni a sokszor több ezer dollárra rúgó bírságot, amit a megengedettnél több gyermek vállalása miatt szabtak ki rájuk.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem