Túl jól sikerült a születésszabályozás: mégis elfogynak a kínaiak?

Pénzcentrum
2009. július 24. 14:02

A népességrobbanás rémét úgy látszik felváltotta Kínában a társadalom öregedésétől való félelem, Shanghaiban ezért most azt tervezik, hogy az egygyermekes családmodellt lecserélik kétgyermekesre.

A világ legnépesebb országában a '70-es évek végén vezették be kötelező jelleggel a városiak számára az egygyermekes-, a vidéki lakosság számára a kétgyermekes családmodellt. A családpolitika részeként ezen kívül azt is alkotmányban rögzítették, hogy a nők 20 éves kor felett, a férfiak pedig 22 éves koruktól házasodhatnak.

Mostanra a kínai kormány azonban úgy döntött, hogy lazít a szabályozáson, és egyes családok számára második gyermeket is engedélyez, sőt, kéri őket, hogy vállaljanak még egy gyermeket. A China Daily híradása szerint mindezt azoknak a szülőknek engedélyezik, akik maguk is egyedüli gyermekként nőttek fel.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a népesség öregedését, és ezáltal elkerülje a jövőben várható munkaerőhiányt.

Bár a második gyermeket vállalók esetén az utóbbi években már nem jártak el drákói szigorral, a most készülő tervezet annyiban mégis más, hogy kifejezetten támogatnák azokat a családokat, akik bevállalják.

Minderre úgy próbálják meg felhívni a kínaiak figyelmét, hogy hivatalnokok és önkéntesek keresik fel otthonaikban a lakosságot, és beszélgetések, prospektusok segítségével igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy van értelme még egy gyereket vállalniuk.

Shanghaiban, Kína legsűrűbben lakott városában több mint 3 millió regisztrált, 60 év feletti ember él, amely a teljes lakosság közel 22 százaléka. Becslések szerint, ha ez a trend folytatódik, 2020-ra az arányuk elérheti a 34 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az említett, állami lapban megszólalt néhány fiatal kínai is, akik többségében az engedély ellenére sem vállalnának második gyereket, túl stresszesnek vélik ugyanis felnevelésüket.

Az elmúlt évtizedekben a családszabályozás hazai, és nemzetközi szinten is felháborodást keltett, hiszen rengeteg nőt abortuszra kényszerített, és egyéb anomáliákat szült. Ennek tudható be az is, hogy többhelyütt felborult a nemek egyensúlya, mivel a hagyományosan nagy értéknek tartott fiúgyermeket tartották meg inkább a szülők, a lányokat pedig abortálták.

Idén napvilágot látott hírek szerint vidéki szülők el is adták lánygyermekeiket, mivel nem tudták kifizetni a sokszor több ezer dollárra rúgó bírságot, amit a megengedettnél több gyermek vállalása miatt szabtak ki rájuk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?