16 °C Budapest

Túl jól sikerült a születésszabályozás: mégis elfogynak a kínaiak?

Pénzcentrum
2009. július 24. 14:02

A népességrobbanás rémét úgy látszik felváltotta Kínában a társadalom öregedésétől való félelem, Shanghaiban ezért most azt tervezik, hogy az egygyermekes családmodellt lecserélik kétgyermekesre.

A világ legnépesebb országában a '70-es évek végén vezették be kötelező jelleggel a városiak számára az egygyermekes-, a vidéki lakosság számára a kétgyermekes családmodellt. A családpolitika részeként ezen kívül azt is alkotmányban rögzítették, hogy a nők 20 éves kor felett, a férfiak pedig 22 éves koruktól házasodhatnak.

Mostanra a kínai kormány azonban úgy döntött, hogy lazít a szabályozáson, és egyes családok számára második gyermeket is engedélyez, sőt, kéri őket, hogy vállaljanak még egy gyermeket. A China Daily híradása szerint mindezt azoknak a szülőknek engedélyezik, akik maguk is egyedüli gyermekként nőttek fel.

Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a népesség öregedését, és ezáltal elkerülje a jövőben várható munkaerőhiányt.

Bár a második gyermeket vállalók esetén az utóbbi években már nem jártak el drákói szigorral, a most készülő tervezet annyiban mégis más, hogy kifejezetten támogatnák azokat a családokat, akik bevállalják.

Minderre úgy próbálják meg felhívni a kínaiak figyelmét, hogy hivatalnokok és önkéntesek keresik fel otthonaikban a lakosságot, és beszélgetések, prospektusok segítségével igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy van értelme még egy gyereket vállalniuk.

Shanghaiban, Kína legsűrűbben lakott városában több mint 3 millió regisztrált, 60 év feletti ember él, amely a teljes lakosság közel 22 százaléka. Becslések szerint, ha ez a trend folytatódik, 2020-ra az arányuk elérheti a 34 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az említett, állami lapban megszólalt néhány fiatal kínai is, akik többségében az engedély ellenére sem vállalnának második gyereket, túl stresszesnek vélik ugyanis felnevelésüket.

Az elmúlt évtizedekben a családszabályozás hazai, és nemzetközi szinten is felháborodást keltett, hiszen rengeteg nőt abortuszra kényszerített, és egyéb anomáliákat szült. Ennek tudható be az is, hogy többhelyütt felborult a nemek egyensúlya, mivel a hagyományosan nagy értéknek tartott fiúgyermeket tartották meg inkább a szülők, a lányokat pedig abortálták.

Idén napvilágot látott hírek szerint vidéki szülők el is adták lánygyermekeiket, mivel nem tudták kifizetni a sokszor több ezer dollárra rúgó bírságot, amit a megengedettnél több gyermek vállalása miatt szabtak ki rájuk.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17