17 °C Budapest

Diszkriminálnák a nyugdíjasokat: luxus lesz a hallás?

2009. július 16. 08:32

A kormány újra az idős embereket sújtaná: terveik szerint 2009. augusztus 1-től kizárnák a nyugdíjasokat a legjobb technikai tudású hallókészülékek támogatásából. Egyeztetés sem a nyugdíjas érdekképviseleti szervekkel, sem a szakmai szervezetekkel nem történt.

A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Gyógyászati Segédeszköz (GYSE) kassza deficitjére hivatkozva a kormány lépéseket tett kiadásai csökkentésére. Úgy tűnik azonban, hogy hiába született korábban megállapodás az OEP, az érdekképviseleti szervek, és a szakma képviselői között.

A 2009. július 13-án kézhez kapott előterjesztés a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról a korábbi megegyezésen túl további olyan megszorításokat tartalmaz, amelyekről semmilyen előkészítő fórumon nem egyeztettek sem az érdekképviseleti szervek, sem pedig a szakmai képviseletek.

Az egyik legfontosabb, hallókészüléket érintő változásnak azt tervezik, hogy a nyugdíjasokat kizárják a legjobb technikai tudású készülékek támogatási köréből. Statisztikák szerint 2008. április óta az összes kiadott hallókészülék 80,78%-át nyugdíjas korú állampolgárok vásárolták. A nyugdíjasok 56,06%-a választotta a legjobb technikai tudású (az ún. V. csoportba tartozó) készülékek valamelyikét.

"Gyakorlatilag a lehető legjobb minőségű hallás visszaszerzésének támogatását akarja a kormány megvonni a nyugdíjas állampolgároktól" - mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetségének tagja.

A támogatásból való kizárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig átlagosan 65-90 ezer forintba kerülő hallókészülékek (az ún. V. csoport esetén) több mint a háromszorosába, 200-300 ezer forintba kerülnének a nyugdíjasoknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Meglepve hallottuk a hírt, hogy a jövőben a legjobb minőségű készülék a nem aktív, nyugdíjas-korúaknak csak teljes áron jár. Megértjük, hogy az ország nehéz helyzete mindenkire, így a nyugdíjasokra is terheket ró. Nem fogadjuk azonban el - főleg nem akkor, amikor az Idősügyi Tanács, a Nemzeti stratégia - méltó időskor című előterjesztésen dolgozik - hogy a legjobb minőségű készülék elérhetőségéről kor szerint diszkriminálva, az idősek szervezeteivel nem konzultálva szülessen döntés. Cinikus az, aki azt mondja, ha jól akar hallani az öregember, fizesse meg" - mondta Hegyesiné Orsós Éva, a több mint 100 ezer tagot számláló Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetség elnöke.

Forrás: OTS

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?