Diszkriminálnák a nyugdíjasokat: luxus lesz a hallás?

2009. július 16. 08:32

A kormány újra az idős embereket sújtaná: terveik szerint 2009. augusztus 1-től kizárnák a nyugdíjasokat a legjobb technikai tudású hallókészülékek támogatásából. Egyeztetés sem a nyugdíjas érdekképviseleti szervekkel, sem a szakmai szervezetekkel nem történt.

A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Gyógyászati Segédeszköz (GYSE) kassza deficitjére hivatkozva a kormány lépéseket tett kiadásai csökkentésére. Úgy tűnik azonban, hogy hiába született korábban megállapodás az OEP, az érdekképviseleti szervek, és a szakma képviselői között.

A 2009. július 13-án kézhez kapott előterjesztés a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról a korábbi megegyezésen túl további olyan megszorításokat tartalmaz, amelyekről semmilyen előkészítő fórumon nem egyeztettek sem az érdekképviseleti szervek, sem pedig a szakmai képviseletek.

Az egyik legfontosabb, hallókészüléket érintő változásnak azt tervezik, hogy a nyugdíjasokat kizárják a legjobb technikai tudású készülékek támogatási köréből. Statisztikák szerint 2008. április óta az összes kiadott hallókészülék 80,78%-át nyugdíjas korú állampolgárok vásárolták. A nyugdíjasok 56,06%-a választotta a legjobb technikai tudású (az ún. V. csoportba tartozó) készülékek valamelyikét.

"Gyakorlatilag a lehető legjobb minőségű hallás visszaszerzésének támogatását akarja a kormány megvonni a nyugdíjas állampolgároktól" - mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetségének tagja.

A támogatásból való kizárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig átlagosan 65-90 ezer forintba kerülő hallókészülékek (az ún. V. csoport esetén) több mint a háromszorosába, 200-300 ezer forintba kerülnének a nyugdíjasoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Meglepve hallottuk a hírt, hogy a jövőben a legjobb minőségű készülék a nem aktív, nyugdíjas-korúaknak csak teljes áron jár. Megértjük, hogy az ország nehéz helyzete mindenkire, így a nyugdíjasokra is terheket ró. Nem fogadjuk azonban el - főleg nem akkor, amikor az Idősügyi Tanács, a Nemzeti stratégia - méltó időskor című előterjesztésen dolgozik - hogy a legjobb minőségű készülék elérhetőségéről kor szerint diszkriminálva, az idősek szervezeteivel nem konzultálva szülessen döntés. Cinikus az, aki azt mondja, ha jól akar hallani az öregember, fizesse meg" - mondta Hegyesiné Orsós Éva, a több mint 100 ezer tagot számláló Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetség elnöke.

Forrás: OTS

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem