Diszkriminálnák a nyugdíjasokat: luxus lesz a hallás?

2009. július 16. 08:32

A kormány újra az idős embereket sújtaná: terveik szerint 2009. augusztus 1-től kizárnák a nyugdíjasokat a legjobb technikai tudású hallókészülékek támogatásából. Egyeztetés sem a nyugdíjas érdekképviseleti szervekkel, sem a szakmai szervezetekkel nem történt.

A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Gyógyászati Segédeszköz (GYSE) kassza deficitjére hivatkozva a kormány lépéseket tett kiadásai csökkentésére. Úgy tűnik azonban, hogy hiába született korábban megállapodás az OEP, az érdekképviseleti szervek, és a szakma képviselői között.

A 2009. július 13-án kézhez kapott előterjesztés a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról a korábbi megegyezésen túl további olyan megszorításokat tartalmaz, amelyekről semmilyen előkészítő fórumon nem egyeztettek sem az érdekképviseleti szervek, sem pedig a szakmai képviseletek.

Az egyik legfontosabb, hallókészüléket érintő változásnak azt tervezik, hogy a nyugdíjasokat kizárják a legjobb technikai tudású készülékek támogatási köréből. Statisztikák szerint 2008. április óta az összes kiadott hallókészülék 80,78%-át nyugdíjas korú állampolgárok vásárolták. A nyugdíjasok 56,06%-a választotta a legjobb technikai tudású (az ún. V. csoportba tartozó) készülékek valamelyikét.

"Gyakorlatilag a lehető legjobb minőségű hallás visszaszerzésének támogatását akarja a kormány megvonni a nyugdíjas állampolgároktól" - mondta Terman Tibor, az Amplifon Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetségének tagja.

A támogatásból való kizárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az eddig átlagosan 65-90 ezer forintba kerülő hallókészülékek (az ún. V. csoport esetén) több mint a háromszorosába, 200-300 ezer forintba kerülnének a nyugdíjasoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Meglepve hallottuk a hírt, hogy a jövőben a legjobb minőségű készülék a nem aktív, nyugdíjas-korúaknak csak teljes áron jár. Megértjük, hogy az ország nehéz helyzete mindenkire, így a nyugdíjasokra is terheket ró. Nem fogadjuk azonban el - főleg nem akkor, amikor az Idősügyi Tanács, a Nemzeti stratégia - méltó időskor című előterjesztésen dolgozik - hogy a legjobb minőségű készülék elérhetőségéről kor szerint diszkriminálva, az idősek szervezeteivel nem konzultálva szülessen döntés. Cinikus az, aki azt mondja, ha jól akar hallani az öregember, fizesse meg" - mondta Hegyesiné Orsós Éva, a több mint 100 ezer tagot számláló Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetség elnöke.

Forrás: OTS

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?