14 °C Budapest

Hogyan alakult a nyugdíjas-infláció júniusban?

Pénzcentrum
2009. július 15. 10:02

A nyugdíjas-inflációs kosár indexe az előző hónaphoz képest ugyan 0,5 százalékponttal csökkent júniusban, ám az egy évvel korábbi adathoz mérten így is 5,1 %-kal magasabb, míg májusban 5,5 % volt a dinamika.

Az ezredforduló óta a KSH nyugdíjas-inflációt is számol, és az év végi nyugdíjkorrekciót - vagyis az utólagos nyugdíjemeléseket - ehhez az indexhez igazítják. Jövőre a nyugdíj emelésekor az úgynevezett svájci indexálás helyett új számítás jön, amelyben a nyugdíjas-infláció továbbra is szerephez jut.

Ezentúl amennyiben a GDP bővülésének üteme nem éri el az évi 3 %-ot, akkor csak a fogyasztói inflációval korrigálják a nyugdíjak értékét, a 3-4 %-os növekedési sávban 20-40 %-os súllyal már figyelembe veszik a nettó keresetek emelkedését is, míg a svájci módszer csak az 5 %-nál nagyobb tempójú években kerül elő újra. A novemberi korrekció során pedig továbbra is figyelembe veszik a fogyasztói árak nyugdíjasokat érintő növekedését, a tárgyév első 8 hónapjának adatára alapozott becsléssel.

Forrás: KSH, Napi

Az utóbbi 6 esztendőben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, ami az eltérő kosártartalomból ered. A nyugdíjasok ugyanis az aktív háztartásoknál ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Ugyanakkor a nyugdíjasok fogyasztásában nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, illetve a rezsikiadások. Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig az infláció másik fő hajtóereje, nem meglepő, hogy a nagyobb arányok magasabb nyugdíjas-inflációt eredményeznek.

A fogyasztói és a nyugdíjas árindex közötti különbség 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd tavaly decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig másfél százalékpont körül mozgott.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?