Hogyan alakult a nyugdíjas-infláció júniusban?

Pénzcentrum
2009. július 15. 10:02

A nyugdíjas-inflációs kosár indexe az előző hónaphoz képest ugyan 0,5 százalékponttal csökkent júniusban, ám az egy évvel korábbi adathoz mérten így is 5,1 %-kal magasabb, míg májusban 5,5 % volt a dinamika.

Az ezredforduló óta a KSH nyugdíjas-inflációt is számol, és az év végi nyugdíjkorrekciót - vagyis az utólagos nyugdíjemeléseket - ehhez az indexhez igazítják. Jövőre a nyugdíj emelésekor az úgynevezett svájci indexálás helyett új számítás jön, amelyben a nyugdíjas-infláció továbbra is szerephez jut.

Ezentúl amennyiben a GDP bővülésének üteme nem éri el az évi 3 %-ot, akkor csak a fogyasztói inflációval korrigálják a nyugdíjak értékét, a 3-4 %-os növekedési sávban 20-40 %-os súllyal már figyelembe veszik a nettó keresetek emelkedését is, míg a svájci módszer csak az 5 %-nál nagyobb tempójú években kerül elő újra. A novemberi korrekció során pedig továbbra is figyelembe veszik a fogyasztói árak nyugdíjasokat érintő növekedését, a tárgyév első 8 hónapjának adatára alapozott becsléssel.

Forrás: KSH, Napi

Az utóbbi 6 esztendőben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, ami az eltérő kosártartalomból ered. A nyugdíjasok ugyanis az aktív háztartásoknál ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Ugyanakkor a nyugdíjasok fogyasztásában nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, illetve a rezsikiadások. Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig az infláció másik fő hajtóereje, nem meglepő, hogy a nagyobb arányok magasabb nyugdíjas-inflációt eredményeznek.

A fogyasztói és a nyugdíjas árindex közötti különbség 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd tavaly decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig másfél százalékpont körül mozgott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16