Júliustól kötelező az elemek visszagyűjtése: súlyos büntetésekre lehet számítani

2009. június 18. 08:02

Az áruházak, boltok üzemeltetői közül sokan nem tudják, hogy július elsejétől kötelező gondoskodni a szárazelemek visszagyűjtéséről. Amennyiben egy üzlet nem helyez ki az elemek visszagyűjtésére szolgáló tárolóedényt, százezres nagyságrendű büntetésre számíthat. Éppen ezért érdemes mielőbb igényelni az ingyenes gyűjtőtartályt az elemek visszagyűjtését koordináló Re'lem Kht.-tól.

Minden áruház, bolt, ahol elemet árusítanak, 2009. július elsejétől köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Bár csak kis mértékben, de lényeges ponton módosul ugyanis a 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet. Mindössze öt szó veszti hatályát ("...a gyártóval kötött megállapodás esetén..."), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé − figyelmeztet az elem és akkumulátorhulladékok hazai kezelését koordináló Re'lem Kht. ügyvezetője.

Cserépy Zoltán kiemelte, nagyon fontos tudni, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármilyet. Ha valamely üzlet nem tesz eleget a visszavételi kötelezettségének − tehát a boltban nincs ott a megfelelő gyűjtőedény −, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.

Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re'lem Kht. honlapján (www.relem.hu), s a társaság ingyenesen kiviszi, és ugyanígy elszállítja, ha megtelt.

Fontos azonban megjegyezni, ha valaki - jó magyar szokás szerint - csak az utolsó pillanatban jelentkezik a gyűjtőedényért, lehet, hogy nem kapja meg a kötelezettség teljesítésének határidejéig, július 1-ig. Így - Murphy törvénye alapján - éppen beleeshet egy ellenőrzésbe és büntetésbe. Célszerű ezért − hívja fel nyomatékosan a figyelmet Cserépy Zoltán − minél előbb felvenni a kapcsolatot a Kht.-val, hogy a mulasztásból eredő gondokat megelőzzük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitoknak ellenáll, így a visszagyűjtést teljesen biztonságossá teszi. A Kht. országszerte eddig 13 ezer gyűjtőpontot látott el tárolóedénnyel, s ez a szám idén több ezerrel bővül. A hazai lefedettség már most is nemzetközi szinten kiemelkedő, a lakosság által visszavitt mennyiség pedig megfelel a törvény által jelenleg előírt mértéknek. A gyűjtőpontok számának növekedésével ezen a téren további javulás várható, amely hazánk környezetvédelme szempontjából jelentős előrelépés.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem