16 °C Budapest

Júliustól kötelező az elemek visszagyűjtése: súlyos büntetésekre lehet számítani

2009. június 18. 08:02

Az áruházak, boltok üzemeltetői közül sokan nem tudják, hogy július elsejétől kötelező gondoskodni a szárazelemek visszagyűjtéséről. Amennyiben egy üzlet nem helyez ki az elemek visszagyűjtésére szolgáló tárolóedényt, százezres nagyságrendű büntetésre számíthat. Éppen ezért érdemes mielőbb igényelni az ingyenes gyűjtőtartályt az elemek visszagyűjtését koordináló Re'lem Kht.-tól.

Minden áruház, bolt, ahol elemet árusítanak, 2009. július elsejétől köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Bár csak kis mértékben, de lényeges ponton módosul ugyanis a 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet. Mindössze öt szó veszti hatályát ("...a gyártóval kötött megállapodás esetén..."), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé − figyelmeztet az elem és akkumulátorhulladékok hazai kezelését koordináló Re'lem Kht. ügyvezetője.

Cserépy Zoltán kiemelte, nagyon fontos tudni, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármilyet. Ha valamely üzlet nem tesz eleget a visszavételi kötelezettségének − tehát a boltban nincs ott a megfelelő gyűjtőedény −, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.

Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re'lem Kht. honlapján (www.relem.hu), s a társaság ingyenesen kiviszi, és ugyanígy elszállítja, ha megtelt.

Fontos azonban megjegyezni, ha valaki - jó magyar szokás szerint - csak az utolsó pillanatban jelentkezik a gyűjtőedényért, lehet, hogy nem kapja meg a kötelezettség teljesítésének határidejéig, július 1-ig. Így - Murphy törvénye alapján - éppen beleeshet egy ellenőrzésbe és büntetésbe. Célszerű ezért − hívja fel nyomatékosan a figyelmet Cserépy Zoltán − minél előbb felvenni a kapcsolatot a Kht.-val, hogy a mulasztásból eredő gondokat megelőzzük.

A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitoknak ellenáll, így a visszagyűjtést teljesen biztonságossá teszi. A Kht. országszerte eddig 13 ezer gyűjtőpontot látott el tárolóedénnyel, s ez a szám idén több ezerrel bővül. A hazai lefedettség már most is nemzetközi szinten kiemelkedő, a lakosság által visszavitt mennyiség pedig megfelel a törvény által jelenleg előírt mértéknek. A gyűjtőpontok számának növekedésével ezen a téren további javulás várható, amely hazánk környezetvédelme szempontjából jelentős előrelépés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?