Bliccelés, vagy adatlopás: szerinted melyik a nagyobb vétség?

Pénzcentrum
2009. május 25. 14:32

Súlyos vétségnek tekinti a felnőtt magyar lakosság a számítógépekről, a számítógépes hálózatokról, illetve magáról a világhálóról történő lopást - derül ki a Business Superbrand-díjas Szonda Ipsos 2009. május havi felméréséből. A kutatás érdekessége, hogy miközben a számítógépes visszaéléseknek ezt a módját komolyan elítélik a válaszadók, addig a szoftverek, operációs rendszerek illegális használatáról, valamint a zenék és filmek jogtalan letöltéséről nem nyilatkoztak különösebben negatívan.

A Szonda Ipsos legfrissebb kutatási adatai azt mutatják, hogy a 18 éves és annál idősebb magyar lakosság kétharmada hallott már a különböző számítógépes hálózatok rendszerébe betörő, azt jogtalanul használó hackerekről, crackerekről. A biztonsági rendszereket kijátszó személyekről főként az a vélekedés alakult ki, hogy tudásukat rossz célokra: adatlopásra, bűncselekmények elkövetésére használják, vagy egyszerűen csak így akarnak maguknak hírnevet szerezni. Kevesebben gondolják úgy, hogy e felhasználók jó ügyet is szolgálhatnak: tevékenységükkel a számítógépes rendszerek biztonsági hibáira világítanak rá.

A reprezentatív kutatás során összesen 13 előre megadott emberi cselekedetet értékeltek a válaszadók. A minősítésekből az is kiderül, hogy a közvélemény alapvetően mélyen elítéli a lopás szinte minden fajtáját. A felnőtt magyar lakosság súlyos bűncselekménynek tekinti a más vagyonának, vagyontárgyainak eltulajdonítását, a személyes adatok illetéktelen megszerzését, illetve azt is, amikor valaki más szerző munkáját a sajátjaként tünteti fel.

A kutatás eredményei összességében arra utalnak, hogy a 18 éves és annál idősebb honfitársaink annál szigorúbban ítélnek meg egy vétséget, minél inkább egy másik személy ellen irányul az (pl. táska eltulajdonítása, más személyek titkos adatainak megszerzése, stb.)

2006-ban már készült egy hasonló jellegű kutatás, akkor 9 negatív cselekményt értékeltek a válaszadók aszerint, hogy mennyire tartják azokat súlyosnak. 2006-ban is a más táskájának eltulajdonítását tekintették a legsúlyosabbnak a felmérés résztvevői, míg a második helyen a titkos adatok megszerzése állt. E bűntettek most is az élen végeztek, és némiképp még elítélendőbbnek tekintik őket a válaszadók.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem