17 °C Budapest

Megmentheti a széthulló családokat a pénzügyi válság

Pénzcentrum
2009. január 7. 15:00

Lehet, hogy a gazdasági világválság nyomán újraértelmeződik az összetartó család fogalma, de lehet, hogy egyszerűen csak újabb nehézséget gördít az élet a pénzügyi felfordulásba amúgy is belefáradt, nyűgös családok életébe. Sokan ugyanis hiába szeretnének válni, nem engedhetik meg maguknak a kemény gazdasági helyzet közepette.

A legutóbbi felmérések szerint a válni szándékozó párok fele a jelenlegi gazdasági helyzetben egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy elváljon. A válás és a két új otthon megteremtésének költségei túl magasak, nem is szólva azok fenntartásáról. Az egyszeri kiadásokon túl ugyanis minden rezsi duplázódik, amit az addigi összes jövedelemből kellene fenntartania a pár két tagjának. Ez pedig elgondolkoztatja őket, hogyan lehetne túlélni a kialakult feszült helyzetet.

A nehézségek furcsa helyzeteket szülnek. Egyes párok csak külön hálószobába költöznek, de továbbra is együtt élnek, kívülről nézve mintha mi sem történt volna. Akik annyira sem állják már egymást, hogy együtt reggelizzenek, azok "felváltva" élnek ugyanabban a lakásban, felosztva a gyermekneveléssel járó kötelességeket, így aztán valóban alig kell találkozniuk.

Akik a szétköltözés mellett döntenek, azok sem dobnak el mindent felelőtlenül. A közös házat például nem muszáj eladni rögtön, elég akkor, ha a gyerekek kollégiumba költöznek. Akkor pedig az a fél, aki nem lakik a házban, a részesedést kamatos kamattal növelve kapja vissza.
De persze mindig vannak olyanok, akik minden mindegy alapon elválnak, megkockáztatva a teljes anyagi összeomlást. Főleg olyanok, akik már minden egyéb lehetőséget megpróbáltak a beleértve a részleges különköltözést és a házassági tanácsadót is.

A Chicago környéki Cook megye polgári bírósága szerint a 2008. év első kilenc hónapjában 5 százalékkal volt alacsonyabb a válások száma, mint egy évvel korábban. Az amerikai válóperes ügyvédek kamarájának felmérése szerint pedig a tagok 37 százaléka érezte úgy, hogy csökken a válóperes ügyeinek száma, s mindössze 19 százalék számolt be emelkedésről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenség egyébként nem újkeletű, hiszen a nehéz helyzetekben az emberek általában túlélésre játszanak, s a legtöbben félnek beleugrani valamibe, aminek az anyagi vonzata és rizikófaktora meglehetősen nagy. Inkább igyekeznek a fogukat összeszorítva túlélni a keméy időket, s a nagy döntéseket későbbre halasztani. A kérdés csak az, hogy a pénzügyi válság miatt amúgy is feszültebb családtagok újra megtalálják-e egymás oldalán a békét és nyugalmat, vagy csak levezetik a másikon a feszültséget a családi ház mindent eltakaró falai között...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem