-1 °C Budapest

Világjelenség: egyre több az "öreg kamasz", így spórolnak a lakbéren!

Pénzcentrum
2009. április 12. 10:00

A recesszió mélyülésével párhuzamosan egyre nő Nagy-Britanniában az úgynevezett "kidultok", magyarul öreg kamaszok száma, akik önálló élet kezdése helyett továbbra is szüleikkel egy háztartásban élnek. Ez a jelenség nem új, azonban a mögöttes motiváció most némileg eltérő.

Egy brit jelzáloghitelező, az Abbey Mortgages felmérése szerint egy év alatt megháromszorozódott, 1,6 millióra nőtt azon 18-34 év közötti fiatalok száma, akik saját lakás fenntartása helyett úgy döntöttek, hogy inkább szüleiknél élnek, vagy olyan barátok, ismerősök lakásában, ahol nem kell fizetniük lakbéréért, és lakásfenntartásért.

Még meglepőbb azonban az a további 300 ezer, 35-54 év közötti ember esete, akik szintén hasonló cipőben járnak idén.

Az Abbey jelzáloghitelezési igazgatója szerint a mostani gazdasági környezetben sajnos sokaknak nincs is más választásuk, mint hazatérni a szülői házba, vagy bármi más módon ingyen szálláslehetőséget keresni.

Korábbi szociológiai kutatások szerint ugyan a "kidult-jelenség" (az angol kid - gyerek, és adult - felnőtt szó összevonásából) inkább a kontinentális Európára jellemző, most azonban úgy tűnik, a brit harmincasok közül is egyre többen tolják ki a felnőtt lét kezdetét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szigetországban, a felmérés szerint ma mintegy 1,9 millió öreg kamasz él, akik átlagosan havi 441 font bérleti díjat spórolnak meg, vagyis összesen mintegy 839 millió fontot.

Itthoni is készültek szociológiai kutatások a témában, melyek szerint a szülők nyakán maradó "öreg kamaszok" problémája általában a felső középosztályt érinti, ugyanakkora a legszegényebb rétegre is jellemző, hogy a fiatalok nem állnak a saját lábukra, de ennek egészen más motiváció miatt: hiszen ha a generációk egy fedél alatt maradnak, a közös kiadások megoszlanak, náluk tehát mindig is anyagi okok motiválták a szülői házban maradást.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm