Világjelenség: egyre több az "öreg kamasz", így spórolnak a lakbéren!

Pénzcentrum
2009. április 12. 10:00

A recesszió mélyülésével párhuzamosan egyre nő Nagy-Britanniában az úgynevezett "kidultok", magyarul öreg kamaszok száma, akik önálló élet kezdése helyett továbbra is szüleikkel egy háztartásban élnek. Ez a jelenség nem új, azonban a mögöttes motiváció most némileg eltérő.

Egy brit jelzáloghitelező, az Abbey Mortgages felmérése szerint egy év alatt megháromszorozódott, 1,6 millióra nőtt azon 18-34 év közötti fiatalok száma, akik saját lakás fenntartása helyett úgy döntöttek, hogy inkább szüleiknél élnek, vagy olyan barátok, ismerősök lakásában, ahol nem kell fizetniük lakbéréért, és lakásfenntartásért.

Még meglepőbb azonban az a további 300 ezer, 35-54 év közötti ember esete, akik szintén hasonló cipőben járnak idén.

Az Abbey jelzáloghitelezési igazgatója szerint a mostani gazdasági környezetben sajnos sokaknak nincs is más választásuk, mint hazatérni a szülői házba, vagy bármi más módon ingyen szálláslehetőséget keresni.

Korábbi szociológiai kutatások szerint ugyan a "kidult-jelenség" (az angol kid - gyerek, és adult - felnőtt szó összevonásából) inkább a kontinentális Európára jellemző, most azonban úgy tűnik, a brit harmincasok közül is egyre többen tolják ki a felnőtt lét kezdetét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szigetországban, a felmérés szerint ma mintegy 1,9 millió öreg kamasz él, akik átlagosan havi 441 font bérleti díjat spórolnak meg, vagyis összesen mintegy 839 millió fontot.

Itthoni is készültek szociológiai kutatások a témában, melyek szerint a szülők nyakán maradó "öreg kamaszok" problémája általában a felső középosztályt érinti, ugyanakkora a legszegényebb rétegre is jellemző, hogy a fiatalok nem állnak a saját lábukra, de ennek egészen más motiváció miatt: hiszen ha a generációk egy fedél alatt maradnak, a közös kiadások megoszlanak, náluk tehát mindig is anyagi okok motiválták a szülői házban maradást.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?