-1 °C Budapest

Végképp bedugulhat az internet!

2009. április 10. 14:00

A videómegosztó oldalak és a multimédiás alkalmazások elterjedésével egyre nagyobb a forgalom az interneten. Olyannyira, hogy elérkezhet a lebénulások és forgalmi dugók időszaka.

Az internet teljes bedugulásának rémképével régóta fenyegetőzik sok szakértő. Most azonban a színes-szagos bannerek és a videómegosztó oldalak fénykorában tényleg bekövetkezhet, hogy nagyobb forgalmat generálnánk, mint amekkorát biztosítani tudnak a szolgáltatók. Különösen, ha a peer-2-peer fájlmegosztó-letöltő alkalmazásokat is figyelembe vesszük.

Egy friss felmérés szerint a videóoldalak forgalma egy év alatt 40,7 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában. Az oldallátogatások csaknem három százaléka irányul valamely videómegosztó oldalra, szemben az egy évvel ezelőtt mért kettővel. A legnépszerűbb - nem meglepő módon - a Youtube, mely az összes videó-site látogatás 62,9 százalékáért volt felelős idén februárban a szigetországban.

Csakhogy az átlagos - kép és szöveg formájú - forgalomra tervezett hálózatok már nem bírják sokáig a folyamatos videónézegetést. Pedig még nem beszéltünk a TV-csatornák oldalain elhelyezett sorozat-részekről, melyek online megtekinthetők, vagy a fájlmegosztó programokról, aminek segítségével felhasználók akár több száz gigabájt adatot húznak át egy gépről a másikra a hálózaton keresztül néhány nap alatt.

A wireless hálózatok még nagyobb bajban vannak. Bár elméleti szinten már léteznek olyan megoldások, melyek megsokszorozzák a 3G-hálózatok sávszélességét, a gyakorlatban ezek kiépítése olyan nagy költségekkel jár, amelyre jelenleg a szolgáltatóknak nem nagyon van fölös kapacitása. Az Egyesült Államokban terjedő pletykák szerint a mobilszolgáltatók azért emelik folyamatosan a 3G-szolgáltatások árát, mert így akarják elrettenteni a felhasználókat az internettől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szép új döcögős internet világa az előrejelzések szerint három évig is eltarthat. Egyrészt ennyi idő kell hozzá, míg a szolgáltatók érdemben tudják bővíteni hálózataikat, másrészt a site-tulajdonosok is megtanulnak majd kisebb adatforgalom mellett létezni. Szerényebb bannerek, jobban összetömörített videók és letiltott fájlmegosztók. Ez vár ránk, ha a borús jóslatok valóban beigazolódnak. Cserébe felértékelődhetnek az olyan oldalak, ahol viszonylag alacsony adatforgalom mellett lehet kommunikálni, mint például a Twitter.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem