18 °C Budapest

Végképp bedugulhat az internet!

2009. április 10. 14:00

A videómegosztó oldalak és a multimédiás alkalmazások elterjedésével egyre nagyobb a forgalom az interneten. Olyannyira, hogy elérkezhet a lebénulások és forgalmi dugók időszaka.

Az internet teljes bedugulásának rémképével régóta fenyegetőzik sok szakértő. Most azonban a színes-szagos bannerek és a videómegosztó oldalak fénykorában tényleg bekövetkezhet, hogy nagyobb forgalmat generálnánk, mint amekkorát biztosítani tudnak a szolgáltatók. Különösen, ha a peer-2-peer fájlmegosztó-letöltő alkalmazásokat is figyelembe vesszük.

Egy friss felmérés szerint a videóoldalak forgalma egy év alatt 40,7 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában. Az oldallátogatások csaknem három százaléka irányul valamely videómegosztó oldalra, szemben az egy évvel ezelőtt mért kettővel. A legnépszerűbb - nem meglepő módon - a Youtube, mely az összes videó-site látogatás 62,9 százalékáért volt felelős idén februárban a szigetországban.

Csakhogy az átlagos - kép és szöveg formájú - forgalomra tervezett hálózatok már nem bírják sokáig a folyamatos videónézegetést. Pedig még nem beszéltünk a TV-csatornák oldalain elhelyezett sorozat-részekről, melyek online megtekinthetők, vagy a fájlmegosztó programokról, aminek segítségével felhasználók akár több száz gigabájt adatot húznak át egy gépről a másikra a hálózaton keresztül néhány nap alatt.

A wireless hálózatok még nagyobb bajban vannak. Bár elméleti szinten már léteznek olyan megoldások, melyek megsokszorozzák a 3G-hálózatok sávszélességét, a gyakorlatban ezek kiépítése olyan nagy költségekkel jár, amelyre jelenleg a szolgáltatóknak nem nagyon van fölös kapacitása. Az Egyesült Államokban terjedő pletykák szerint a mobilszolgáltatók azért emelik folyamatosan a 3G-szolgáltatások árát, mert így akarják elrettenteni a felhasználókat az internettől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szép új döcögős internet világa az előrejelzések szerint három évig is eltarthat. Egyrészt ennyi idő kell hozzá, míg a szolgáltatók érdemben tudják bővíteni hálózataikat, másrészt a site-tulajdonosok is megtanulnak majd kisebb adatforgalom mellett létezni. Szerényebb bannerek, jobban összetömörített videók és letiltott fájlmegosztók. Ez vár ránk, ha a borús jóslatok valóban beigazolódnak. Cserébe felértékelődhetnek az olyan oldalak, ahol viszonylag alacsony adatforgalom mellett lehet kommunikálni, mint például a Twitter.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?