3 °C Budapest

Twitter: 140 karakterben támadnak a multik!

Pénzcentrum
2009. január 12. 05:55

A Twitter elnevezésű miniblognak többször is halálhírét keltették az utóbbi időben, a netes és mobiltelefonos alkalmazás kiötlői pedig maguk sem tudják igazán, mire is jó a találmányuk. A multinacionális cégek azonban máris felfedezték maguknak, mint az ultraszemélyes pr-kapcsolatok legmegfelelőbb médiumát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Míg a legnagyobb közösségi portálok éppen a komplexitásukkal és az alattuk működő alkalmazások sokaságával igyekeznek látogatóikat elkápráztatni, addig a Twitter épp a minimalizmusával hódít. A legfeljebb 140 karakteres üzeneteinket a neten vagy mobiltelefonon keresztül tehetjük közzé, akár a barátaink, akár a felhasználók teljes nyilvánossága számára.

A többi közösségi portállal szemben a Twitter eddigi egyetlen előnyeként a gyorsaságát sikerült felhozni: tavaly májusban például a Twitter felhasználói révén előbb tájékoztatott a kínai (Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű) földrengésről, mint bármely hírügynökség, vagy éppen az Amerikai Geológiai Intézet, mely egyébként a földrengéseket méri.

A Twitter alapítói egyelőre maguk sem tudják, mit is lehetne kezdeni a 2007-ben South by Southwest-díjat nyert alkalmazással. Az biztos, egyesek rajonganak érte, amiért akár telefonról is megoszthatják twitterező barátaikkal a gondolataikat, míg mások kicsit túlzásnak tartják, hogy akkor is beszámolót kapnak az ismerőseik minden lépéséről, ha igazából nem is szeretnének.

A közösségi oldalak személyes üzenőfalaihoz képest ugyanis eltérést jelent, hogy a Twitter nyitott, vagyis amennyiben a feladó úgy szeretné, mindenki elolvashatja a gondolatait, sms-ben pedig bárki megkapja, aki feliratkozott a felhasználó üzeneteire.

És pontosan ez a szolgáltatásnak az a pontja, amit néhány élelmes multicég felfedezett magának. A PepsiCo például nemrég egy ellentmondásos Pepsi Max-reklámmal rukkolt elő, melyben egy nagyon-nagyon magányos kalória öngyilkos lesz. Miután a Twitter felhasználói leszedték a keresztvizet is a reklámról, Huw Gilbert, a PepsiCo kommunikációs menedzsere az oldalon kért bocsánatot a rosszul sikerült plakátért, ígéretet téve, hogy nem kampányolnak vele soha többet.

De nemcsak a PepsiCo ilyen élelmes, rendszeresen kontaktál a fogyasztókkal a Ford Motors, a Starbucks, a Comcast a JetBlue és a Home Depot is a Twitteren keresztül. Bob Pearson, a Dell egyik vezetője szerint pedig legalább egymillió dollárt kerestek a miniblogon közzétett számítógépes újdonság-alertjeiknek köszönhetően.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Persze ahol a nagyhalak megjelennek, ott a kicsik is igyekeznek lecsippenteni maguknak valamit a hírnév előnyeiből. A híradások szerint egyre többen próbálnak meg a nehéz gazdasági helyzetben a Twitter segítségével munkát találni, s úgy tűnik sikerrel.

A hálózatnak a becslések szerint már 4-5 millió aktív felhasználója van, s a felhasználókért folytatott küzdelemben egészen elképesztő számokat produkál: tavaly 600 százalékkal növekedett a regisztrált tagok száma, az idei évre pedig egyszerűen tízszeres bővülésre számítanak. Márpedig ha egy ilyen méretű hálózathoz sikerül kitalálni a megfelelő üzleti modellt, akkor a csevegőprogramoknak és közösségi oldalaknak egy egészen új típusú konkurenciával kell majd megküzdenie.

Vissza a főoldalra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20