13 °C Budapest

Twitter: 140 karakterben támadnak a multik!

Pénzcentrum
2009. január 12. 05:55

A Twitter elnevezésű miniblognak többször is halálhírét keltették az utóbbi időben, a netes és mobiltelefonos alkalmazás kiötlői pedig maguk sem tudják igazán, mire is jó a találmányuk. A multinacionális cégek azonban máris felfedezték maguknak, mint az ultraszemélyes pr-kapcsolatok legmegfelelőbb médiumát.


Míg a legnagyobb közösségi portálok éppen a komplexitásukkal és az alattuk működő alkalmazások sokaságával igyekeznek látogatóikat elkápráztatni, addig a Twitter épp a minimalizmusával hódít. A legfeljebb 140 karakteres üzeneteinket a neten vagy mobiltelefonon keresztül tehetjük közzé, akár a barátaink, akár a felhasználók teljes nyilvánossága számára.

A többi közösségi portállal szemben a Twitter eddigi egyetlen előnyeként a gyorsaságát sikerült felhozni: tavaly májusban például a Twitter felhasználói révén előbb tájékoztatott a kínai (Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű) földrengésről, mint bármely hírügynökség, vagy éppen az Amerikai Geológiai Intézet, mely egyébként a földrengéseket méri.

A Twitter alapítói egyelőre maguk sem tudják, mit is lehetne kezdeni a 2007-ben South by Southwest-díjat nyert alkalmazással. Az biztos, egyesek rajonganak érte, amiért akár telefonról is megoszthatják twitterező barátaikkal a gondolataikat, míg mások kicsit túlzásnak tartják, hogy akkor is beszámolót kapnak az ismerőseik minden lépéséről, ha igazából nem is szeretnének.

A közösségi oldalak személyes üzenőfalaihoz képest ugyanis eltérést jelent, hogy a Twitter nyitott, vagyis amennyiben a feladó úgy szeretné, mindenki elolvashatja a gondolatait, sms-ben pedig bárki megkapja, aki feliratkozott a felhasználó üzeneteire.

És pontosan ez a szolgáltatásnak az a pontja, amit néhány élelmes multicég felfedezett magának. A PepsiCo például nemrég egy ellentmondásos Pepsi Max-reklámmal rukkolt elő, melyben egy nagyon-nagyon magányos kalória öngyilkos lesz. Miután a Twitter felhasználói leszedték a keresztvizet is a reklámról, Huw Gilbert, a PepsiCo kommunikációs menedzsere az oldalon kért bocsánatot a rosszul sikerült plakátért, ígéretet téve, hogy nem kampányolnak vele soha többet.

De nemcsak a PepsiCo ilyen élelmes, rendszeresen kontaktál a fogyasztókkal a Ford Motors, a Starbucks, a Comcast a JetBlue és a Home Depot is a Twitteren keresztül. Bob Pearson, a Dell egyik vezetője szerint pedig legalább egymillió dollárt kerestek a miniblogon közzétett számítógépes újdonság-alertjeiknek köszönhetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze ahol a nagyhalak megjelennek, ott a kicsik is igyekeznek lecsippenteni maguknak valamit a hírnév előnyeiből. A híradások szerint egyre többen próbálnak meg a nehéz gazdasági helyzetben a Twitter segítségével munkát találni, s úgy tűnik sikerrel.

A hálózatnak a becslések szerint már 4-5 millió aktív felhasználója van, s a felhasználókért folytatott küzdelemben egészen elképesztő számokat produkál: tavaly 600 százalékkal növekedett a regisztrált tagok száma, az idei évre pedig egyszerűen tízszeres bővülésre számítanak. Márpedig ha egy ilyen méretű hálózathoz sikerül kitalálni a megfelelő üzleti modellt, akkor a csevegőprogramoknak és közösségi oldalaknak egy egészen új típusú konkurenciával kell majd megküzdenie.

Vissza a főoldalra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem