Magukra hagyták a kis EU-tagállamokat a válságban!

2009. február 18. 16:15

Hogyan befolyásolja a pénzügyi válság a kelet-közép-európai uniós tagállamok csatlakozását az euróövezethez? Erről tartott nagy szakmai, sajtó- és közönségérdeklődéssel kísért meghallgatást Brüsszelben az Európai Parlament gazdasági bizottságának három tagja. A magyar néppárti Becsey Zsolt, a román liberális Daniel Daianu és a lengyel szocialista Dariusz Rosati közös rendezvényén előadó vezető uniós és nemzeti szakemberek az euróövezeti csatlakozás lehetséges stratégiáit is összehasonlították.

A közös pénz védettségét nem élvező tagállamok sokkal sérülékenyebbek a válságban, mint euróövezetbe tartozó társaik, mégsem szabad elhamarkodottan, sokoldalú felkészülés nélkül csatlakozni a zónához. Az ebben egyetértő előadók között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kifejtette: az euróövezet előszobájába, az ERM II árfolyam-mechanizmusba csak akkor érdemes belépni, ha a közös pénz stabilitását garantáló egyéb feltételeket is kiszámíthatóan teljesíti az ország. Karvalits Ferenc hozzátette: Magyarország egyre jobban megfelel az euróra vonatkozó maastrichti feltételeknek, ám a jegybanki alelnök a közös pénz övezetéhez való csatlakozásra nem jelölt meg céldátumot.

A magyarhoz hasonlóan a lengyel jegybank sem sietne az ERM II-be való belépéssel a fennálló bizonytalan gazdasági helyzetben. Ugyanakkor a varsói kormány szorgalmazza, hogy a zloty minél előbb lépjen be az említett előszobába. Ludwik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes szerint Lengyelország 2011-re teljesíti az euróövezeti csatlakozás nominális feltételét.
Románia egy évvel később, 2012-ben készül belépni az ERM II-be, hogy az ott eltöltött két év múltán, 2014-ben maga is bevezethesse az eurót - közölte Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza.

A rögzített vagy lebegő árfolyam megítéléséről kialakult éles szakmai vitában Szapáry György volt MNB-alelnök a lebegő árfolyam előnyeit a Közép-Európa Egyetem meghívott professzoraként végzett kutatásaival igazolta, az átmeneti helyzetben összehasonlítva az euróvezetbe készülődők GDP-növekedési ütemét, valamint fizetési mérlegegyenlegét.

Az előadók mindegyike egyetértett abban, hogy "jó időkben" célszerű végrehajtani az államháztartás rendbetételét és a strukturális reformokat, ám Becsey Zsolt nem kapott választ arra a kérdésére, vajon milyen segítséget nyújt ehhez az Európai Unió. Miért nem ad az Európai Központi Bank uniós likvid eszközöket a válságban lévő tagországoknak? - kérdezte Becsey Zsolt. A magyar néppárti euroképviselő egyúttal javasolta, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank az euróövezeten túl is terjessze ki likviditási nehézségeket áthidaló és kölcsönnyújtást élénkítő válságkezelő különintézkedéseit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Becsey Zsolt kifogásolta, hogy míg az eurózónán kívüli tagországokat "magukra hagyja" az Unió a válságra adandó rövid távú, közvetlen válaszok megtalálásában, addig az övezet tagjaiban "átértelmezve" fellazítják a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályait. Ez az euró-tagoknak úgynevezett fiskális ösztönzésre ad módot, amit a Paktum nem szankcionál.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm