Zöld lámpára vár a mágneses pályán száguldó napelemes vasút!

Pénzcentrum
2009. március 20. 13:00

Nagyra törő infrastrukturális fejlesztésre készülnek a tengerentúlon. A nagyrészt magántőkéből finanszírozott beruházás forradalmasítaná a vasúti közlekedést. Az egyelőre még csak tervrajzokon létező mágneses pályán futó napelemes vonatok megvalósítása az állami hivatalok engedélyére vár.

A tervek szerint az első vonalat a Detroit és Lansing között húzódó autópálya mentén alakítanák ki, a szerkezet a tömegközlekedésen túl egyéb funkciókat is ellátna. A tervezők szerint a vázban csővezetékek és üvegszálas kommunikációs vonalak is futhatnának, de számos egyéb felhasználási mód merült már fel.

320 km/h-val repesztene a gyorsvasút (Forrás: motorauthority.com)

A tervező igyekszik nyomást gyakorolni az állami hivatalokra, mivel a beruházás rengeteg munkát adhatna a bajba jutott amerikai autógyáraknak. Az üzemek kivehetnék a részüket a síneken futó kocsik kivitelezésében, de a szerkezetépítés is számos munkaerőt és kapcsolódó iparágat megmozgatna.

A mágneses pályán közlekedő hidrogén meghajtású kocsikat napelemekkel szerelnék fel, melyek az akkumulátorok energiaellátását biztosítanák. A személy- és teherszállításra egyaránt alkalmas járművek végsebessége az előzetes kalkulációk szerint elérheti a 320 kilométer per órát.

A szakértők szerint logikus lépésnek tűnhet a magánbefektetők bevonása a projekt megvalósításába, de az engedélyezési eljárás még javában tart. A vonal építési munkálatai a jóváhagyást követően is leghamarabb csak 2010-ben kezdődhetnek meg, a kivitelezési költség körülbelül 10 millió dollár kilométerenként. A tervezet szerint az adott államok 50 %-ban részesülnének a nyereségből területükön áthaladó vonalak után.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?