Szolnokon készülnek a MÁV FLIRT-ök

2009. március 2. 11:15

A svájci Stadler Rail Csoporthoz tartozó Stadler Szolnok Kft. megszerezte a tevékenysége elindításához szükséges utolsó engedélyt is, és a mai napon megkezdte a FLIRT vonatokhoz összeállításához szükséges alumínium kocsiszekrények gyártását. A jelenlegi tervek szerint a MÁV által rendelt, 2010-ig leszállítandó 30 elővárosi villamos motorvonatból legkevesebb hét darab részben már a szolnoki üzemben készülhet el. A magyarországi részvétel azt jelenti, hogy a hazai vasútvonalakon közlekedő legmodernebb motorvonatok részben már magyar termékek lesznek.

A Stadler a múlt hét pénteken szerezte meg a termelés éles elindításához szükséges utolsó engedélyt is, és a mai napon a szolnoki üzemben meg is kezdődött a FLIRT motorvonatok gyártásához szükséges alumínium kocsiszekrények hegesztése és festése. A jelenlegi tervek szerint az üzem a 2009-es évben 60 kocsitest elkészítésére elegendő kapacitással kezdi meg a működést, amely a közeljövőben a munkavállalók számával arányosan növekszik majd. A beruházás befejezését követően, a teljes kapacitás kihasználása esetén az üzem évi 200 kocsitest elkészítésére lesz alkalmas, amely mintegy 200 munkavállaló alkalmazását fogja jelenteni.

A Stadler szolnoki üzeme részt vesz a MÁV által 2007-ben megrendelt 30 elővárosi villamos motorvonat gyártásában is. A jelenlegi szállítási ütemezés lehetővé teszi ugyanis a Stadler számára, hogy a 30 motorvonatból legkevesebb 7 FLIRT kocsiszekrényeinek hegesztése és festése már a szolnoki üzemben valósuljon meg. Ennek eredményeképpen a MÁV-nak készülő motorvonatok közül 7 FLIRT részben magyar gyártású termék lesz. A Stadler a vonatok leszállítását, a szállítási szerződésben vállalt határidőnél két hónappal korábban, 2009. januárjában kezdte el. A 30 motorvonatból álló flotta utolsó két darabját a Stadler várhatóan 2010 februárjában fogja leszállítani, amelynek eredményeképpen a MÁV járműállományának legnagyobb motorvonat flottája az összesen 60 darabos FLIRT állomány lesz.

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a gyártás elindításával kapcsolatban elmondta: "Úgy gondolom nem kell különösebben hangsúlyoznom, hogy mennyire örülünk a termelés elindulásának. Amikor elkezdtük ezt a beruházást, csak halvány remény volt számunkra, hogy a MÁV-nak készülő vonatok egy része már részben Szolnokon készülhet majd el. De mára ez valósággá vált, és a mai kedvezőtlen gazdasági környezetet is figyelembe véve erre a sikerre különösen büszkék vagyunk.

A Stadler 2008 óta van jelen Szolnokon, az alumínium kocsiszekrény gyártó üzemének alapkövét tavaly májusban rakta le a svájci vasúti járműgyártó társaság. A Stadler Rail Csoporton belül a szolnoki üzem jelenleg a FLIRT vonatok kocsitesteinek hegesztéséért és festéséért lesz felelős, amely tevékenység a későbbiekben akár végösszeszereléssel is kiegészülhet. A beruházással a Stadler egy a közép-kelet-európai régióban teljesen egyedülálló technológiát és szaktudást is hoz Szolnokra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem