2 °C Budapest

Soros fél Magyarországra jönni

2009. március 28. 09:45

Bizonytalan időre elhalasztotta a hó végére tervezett magyarországi látogatását Soros György, akinek egyik alapítványát a napokban közel félmilliárd forintra bírságolta a pénzügyi felügyelet, mert az OTP részvényei ellen indított támadást tavaly október 9-én.

A spekuláción az alapítvány 675 ezer dollár hasznot húzott, nagyrészt a magyar kisrészvényesek kárára. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója lapunkkal közölte: lehet, hogy nem mutatható ki közvetlen kapcsolat, de október 9-ét megelőzően voltak híresztelések a forint összeomlásáról, ezért éppen a tranzakció fényében célszerű lenne vizsgálni, hogy voltak-e forint elleni spekulációs lépések.

Soros leghíresebb húzása az volt, amikor 1992-ben egymilliárd dollárt keresett az angol font árfolyamának bedöntésével. A font megroppanása közel 3,5 milliárdos veszteséget okozott a szigetországnak. Soros vagyona a legfrissebb adatok szerint 11 milliárd dollár körül van, ennek nagy részét hedge fundok - különösen kockázatos pénzpiaci ügyleteket felvállaló, hatalmas hozamot ígérő alapok - útján szerezte. Munkássága eredményeképp az üzletember több országban is a nemkívánatos személyek listáján szerepel. Soros György ugyanakkor nem elégedett meg a pénzügyekkel, belefolyt a politikába is, és Magyarországot sem kerülte el. A nyolcvanas évek végétől 2007-ig működött nálunk alapítványa. A nyílt társadalom építése címén terjeszkedő birodalom vezetőjeként Soros elismeri: alapítványa politikailag egyértelműen elfogult.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58