0 °C Budapest

Soros fél Magyarországra jönni

2009. március 28. 09:45

Bizonytalan időre elhalasztotta a hó végére tervezett magyarországi látogatását Soros György, akinek egyik alapítványát a napokban közel félmilliárd forintra bírságolta a pénzügyi felügyelet, mert az OTP részvényei ellen indított támadást tavaly október 9-én.

A spekuláción az alapítvány 675 ezer dollár hasznot húzott, nagyrészt a magyar kisrészvényesek kárára. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója lapunkkal közölte: lehet, hogy nem mutatható ki közvetlen kapcsolat, de október 9-ét megelőzően voltak híresztelések a forint összeomlásáról, ezért éppen a tranzakció fényében célszerű lenne vizsgálni, hogy voltak-e forint elleni spekulációs lépések.

Soros leghíresebb húzása az volt, amikor 1992-ben egymilliárd dollárt keresett az angol font árfolyamának bedöntésével. A font megroppanása közel 3,5 milliárdos veszteséget okozott a szigetországnak. Soros vagyona a legfrissebb adatok szerint 11 milliárd dollár körül van, ennek nagy részét hedge fundok - különösen kockázatos pénzpiaci ügyleteket felvállaló, hatalmas hozamot ígérő alapok - útján szerezte. Munkássága eredményeképp az üzletember több országban is a nemkívánatos személyek listáján szerepel. Soros György ugyanakkor nem elégedett meg a pénzügyekkel, belefolyt a politikába is, és Magyarországot sem kerülte el. A nyolcvanas évek végétől 2007-ig működött nálunk alapítványa. A nyílt társadalom építése címén terjeszkedő birodalom vezetőjeként Soros elismeri: alapítványa politikailag egyértelműen elfogult.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem