3 °C Budapest

Jó évet zárt, de rosszat vár a Praktiker

2009. március 27. 17:00

A 2008-as pénzügyi év 129,1 millió euróval a Praktiker eddigi legnagyobb működési eredményét hozta, a cég azonban borúsan látja a jövőt.

A bevételek és a likviditás biztosítása a legfontosabb prioritás a Praktiker csoport számára a 2009-es pénzügyi évben. "A jelenlegi recesszióval a háttérben, amely már a barkács szektort is elérte, tevékenységünk határozott átmeneti lelassulására készülünk" - mondta Wolfgang Werner, a Praktiker AG igazgatótanácsának elnöke a Frankfurtban tartott éves sajtótájékoztatón.

A 2008-as pénzügyi év "összességében jó év volt" - hangsúlyozta Werner, amikor ismertette az összevont pénzügyi beszámolót. A Praktiker csoport a cég történetének eddigi legnagyobb működési eredményét érte el, ami 129,1 millió euró, az EBITA az előző évi szintet 11,3%-kal múlta felül (116 millió euró). A németországi és a nemzetközi üzleti tevékenysége egyaránt hozzájárult a működési eredmény növekedéséhez. Németországban az EBITA 45,2 millió euró lett (előző évben 41,1 millió euró), ami 10%-os emelkedésnek felel meg. A nemzetközi szegmens 83,9 millió euróval járult hozzá a bevételekhez, ami 12,1%-kal több, mint 2007-ben (74,9 millió euró). A kelet-európai valuták gyengülése nélkül, ami főként az utolsó negyedévben volt érezhető, az EBITA akár 2,5 millió euróval is magasabb lehetett volna.

Az átváltási arányok módosulása befolyásolta a forgalmi adatokat is. Összességében a Praktiker csoport forgalma az elmúlt pénzügyi évben 3,907 milliárd euró volt, ami 1%-kal kevesebb, mint a 2007-es rekord évben (3,945 milliárd euró). A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6%-kal emelkedett, ezzel elérte a 1,241 milliárd eurót, ami az előző évhez képest 0,5%-os csökkenésnek felel meg. Ha az átváltási arányok változatlanok maradtak volna, a forgalom 16,3%-kal növekedett volna az előző évhez képest, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6%-os emelkedést jelenthetett volna.

A Praktiker csoport forgalmát 2008-ban két tényező is nagymértékben befolyásolta. Németországban a Praktiker márka marketingstratégiájának újragondolása, ami együtt járt azzal, hogy a 20%-os leértékeléseket közel a felére csökkentették, a forgalom volumen csökkenéséhez vezetett, ami a nyereségességet nem befolyásolta. A nemzetközi üzletmenetben a forgalom növekedése kizárólag a terjeszkedésnek tulajdonítható, annak a 13 új áruháznak, amely az év során nyílt, továbbá a 2007-es évben megnyitott áruházak forgalmának, melyek hatása szintén a 2008-as évben vált érezhetővé. A kelet-európai valuták leértékelődése plusz kiadásokat okozott, ami befolyásolta a pénzügyi eredményt, így az adózás előtti nyereség az előző évihez képest kevesebb, 79,8 millió euró (előző évben 93,5 millió euró).

A 2008-as pénzügyi évben a Praktiker 436 áruházat (előző évben 425) üzemeltetett 9 országban, amiből 336 Németországban működött. A nemzetközi expanziós ráta enyhén csökkent, 13 új üzlet nyílt. Ennek ellenére a vizsgált periódusban a külföldi üzletek száma 88-ról 100-ra nőtt. Az expanzió Romániában koncentrálódott, ahol tavaly 5 új áruház nyílt. Ezen kívül 2-2 Ukrajnában és Magyarországon, illetve 1-1 Lengyelországban, Törökországban, Bulgáriában és Görögországban nyílt. Ez expanzió eredményeként a Praktiker csoport alkalmazottainak a száma határozottan növekedett az elmúlt évben. 2008 végén 29.816 fő dolgozott a Praktiker csoportnál, ez az előző évihez képest 2,5%-os növekedést jelent.

A Praktiker AG szigorú takarékossági intézkedések bevezetésével válaszol a jelenlegi recesszióra, amely a németországi és a külföldi gazdasági helyzetet egyformán befolyásolja. A legfőbb prioritás a vállalati nyereség és likviditás biztosítása. Wolfgang Werner hangsúlyozta: "Likviditásra van szükségünk ahhoz, hogy képesek legyünk hatékonyan cselekedni válság esetén." Az igazgatótanács egy átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a nyereség megőrzése érdekében, amelynek első lépéseként meg kell őrizni a bruttó profitot, miközben csökkenteni és rugalmassá kell tenni a költségeket. 2009-ben valószínűleg az eddiginél kevesebb új áruház nyílik majd elsősorban Kelet- és Délkelet-Európában.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?