Kámforrá válhat a Praktiker nyeresége!

Pénzcentrum
2009. január 8. 13:30

Az előzetes adatok alapján a Praktiker Holding a 2008-as üzleti évben 3,91 milliárd eurós nettó konszolidált forgalmat produkált, ez az előző évi rekordszinthez képest 1%-os csökkenést jelent.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Praktiker majdnem teljesíteni tudta célját, ami az volt, hogy 2008-ban a csoport szintű forgalom egy számjegyű növekedést mutasson. 2008-ban a csoportszintű forgalmat erősen befolyásolta a németországi üzletmenet. Németországban a forgalom 6,9%-kal 2,67 milliárd euróra csökkent azt követően, hogy a cég úgy döntött felére csökkenti a 20%-os kedvezményt biztosító kampánynapokat.

A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6%-kal, 1,24 milliárd euróra növekedett a 2008-as évben. Ennek ellenére a kelet-európai valuták gyengülése az év utolsó néhány hónapjában lelassította a növekedés euróban kifejezett mértékét. Változatlan átváltási arányokat feltételezve a nemzetközi forgalom 16,3%-kal emelkedett volna. Az eredeti tervhez képest a kisebb mértékű növekedés tulajdonítható annak a körül-ménynek is, hogy Németországon kívül 2008-ban 15-20 áruház helyett csak 13 új nyílt.

Németországban a csökkenés az előző évhez képest 8% volt, a nemzetközi üzletmenetben 0,5%-os mínuszt jelentettek az év végén miután az első három negyedév pozitívan zárt. Ha a valutaárfolyamok stabilak ma-radtak volna az előző évhez viszonyított forgalom a nemzetközi üzletmenetben 0,6%-kal emelkedhetett volna, csoportszinten pedig csak 5,7-os lett volna a csökkenés.

Az év végén a Praktiker-csoport összesen 436 áruházat üzemeltetett (1 évvel korábban 425), ebből 336 Németországban (tavaly 337), és 100-at Németországon kívül (előző évben 88). Magyarországon a Praktiker 19 áruházat üzemeltet, miután 2008-ban üzletegységet nyitott Békéscsabán és Székesfehérváron.

Nemzetközi szinten a Praktiker-csoport a 4. negyedévben tovább növelte forgalmát. A 303 millió euró kö-rüli forgalom, amit a nemzetközi szegmens elért, 4,5%-os növekedésnek felel meg. Az év előző negyed-éveiben folyamatosan kétszámjegyű növekedési ütemet tapasztaltak. Ugyanez lett volna a helyzet, ha a valutaárfolyamok stabilak maradtak volna.

Az előző évhez képest a nemzetközi üzletmenetben 7,8%-os mínusz keletkezett euróban, helyi valutákban számolva pedig 3,4%-os a negyedik negyedéves csökkenés, ami azt is jelenti, hogy a pénzügyi év ezen szakaszában volt a leggyengébb a növekedés. De Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában a helyi valutában kifejezett forgalom stabil maradt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 4. negyedévben 6 új áruház nyílt Németországon kívül, 2 Romániában, 2 Ukrajnában és 2 Magyarorszá-gon. Nem sokkal az év vége előtt azonban egy áruház átmenetileg bezárt a lengyelországi Zabrze városában, ahol december 26-án éjjel tűz ütött ki. A fenti okok miatt a Praktiker csoportnak 2008 negyedik negyedévében nem sikerült növelnie a forgalmát az előző évhez képest.

Összességében ebben az időszakban a forgalom 893 millió euró volt, ami 1,2%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Stabil valutaárfolyamok esetén azonban 0,5%-os növekedés lett volna tapasztalható. Az előző év hasonló időszakához képest a csökkenés 4,6% volt, de ez csak 3,3% lett volna stabil valutaárfolyamokat feltételezve.

Az, hogy az említett trendek, különösen a kelet-európai valutaárfolyamok változásai milyen hatással lesznek a profitra, az majd a végleges pénzügyi jelentés elkészülte után derülhet ki. A Praktiker-csoport végleges éves pénzügyi jelentését 2009. március 27-én teszi közzé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20