Ki fizet a bankkártya-csalás áldozatainak? A bankok nem igazán...

Pénzcentrum
2009. január 26. 13:00

Korábban az úgynevezett chip and PIN kártyákról úgy gondolták a szakemberek, hogy biztonság terén verhetetlen lesz, mára azonban bebizonyosodott, hogy a csalók számára ez sem jelent akadályt. A bankok ennek ellenére egyre kevésbé fizetnek a csalások áldozatainak, különösen most, mikor minden a költségcsökkentésről szól!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy-Britanniában a Pénzügyi Ombudsman Szolgálat (FOS) jelenleg 125 esettel foglalkozik, ahol ügyfelek panaszoltak be a bankokat, amiért nem azok térítik vissza bankkártya-csalás során eltulajdonított pénzüket, holott véleményük szerint önhibájukon kívül estek csalás áldozatául.

A hatályos szabályok értelmében ugyanis csak akkor fizeti vissza a bank az ilyen módon eltulajdonított pénzt, ha a bankkártya tulajdonos kellően elővigyázatos volt, például nem írta fel egy fecnire a PIN-kódját, vagy nem kérte meg ismerősét, hogy vegyen fel helyette pénzt.

Ennek ellenkezőjét ugyan a banknak kell bizonyítania, azonban a kellő körültekintőség, és elővigyázatosság meglehetősen szubjektív fogalom, így aztán nem is csoda, hogy egy-egy vita, illetve vizsgálat akár hónapokig is elnyúlhat, és még akkor sem biztos, hogy az ügyfél igazáról győződnek meg.

Szakértők szerint a szabályok annyira homályosan vannak lefektetve, hogy a bankok folyton találnak kifogást, hogy miért az ügyfél hibájából történt meg a csalás. Egy 59 éves brit férfi például 2005 óta pereskedik egy bankkal 1500 fontja ügyén, amit akkoriban vettek le a bankszámlájáról ismeretlenek, hat alkalommal egy ATM-ből. A bank szerint azonban ők voltak a hibásak, mivel az elkövetők ismerték a PIN-t.

A férfi szerint azonban úgy kerülhetett illetéktelenekhez a kód, hogy egyszer bankkártyás fizetésnél az eladó elkérte a kártyát, hátravonult vele, majd visszahozta egy leolvasóval együtt, amibe beütötte a PIN-kódot, így másolhatták le a kártyát, és szerezték meg hozzá az azonosítót. A bank szerint azonban az eredeti kártyával vettek le pénzt az automatákból. Nehéz helyzet.

Persze sok más hasonló eset is napvilágot látott, ahol szintén chip and pin, vagy mágnes csíkkal, és chippel ellátott kártyával követtel el csalást, és a bank szintén azt állítja, hogy az ügyfél hibájából történt az eset.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánkban is hasonló szabályok vonatkoznak a bankkártyával elkövetett csalásokra, amit alapvetően a pénzforgalomról szóló kormányrendelet szabályoz. Ennek értelmében:

- a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kibocsátó banknak, ha kártyáját eltulajdonították, vagy bármiféle rendellenességet észlel,
- ha a kár nem a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be, akkor a birtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb 45 ezer forintig viseli,
- a bejelentést követően keletkezett kárt a kibocsátó viseli.

Fontos tehát kiemelni, hogy a kibocsátó mentesül felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a kár a kártyabirtokos szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegése folytán következett be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20