11 °C Budapest

Nehéz időszak elé néz a magyar könyvpiac

Pénzcentrum
2008. december 11. 10:00

Nehéz évek várnak a könyvpiacra, melyet jövőre ér el a válság, amelynek nyomán jelentős átrendeződés várható - nyilatkozta Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak.

A borús jövőkép ellenére a tavalyi évhez képest 15 %-kal 9,5 milliárd forintra nőtt a forgalom az igazgató lapnak tett beszámolója szerint. A teljesítmény fokozódása elsősorban a kiskereskedelmi hálózat bővítésének tudható be, mivel a régebben működő üzletek forgalma évek óta stagnál.

A könyvpiac stagnálása nem a válságnak tudható be, ugyanis az elmúlt három évben egyaránt 70 milliárd forint körül alakult a szektor teljesítménye. A negatív világgazdasági hatások várhatóan 2009-től éreztetik majd a hatásukat Magyarországon, mindehhez jön a hazai könyvpiac sajátossága, melyre nagymértékű túltermelés jellemző.

Ez a fogalomba kerülő könyvek nagy száma mellett a boltok alapterületében is megnyilvánul, mely az elmúlt öt évben megduplázódott. A túltermelés miatt a piac átrendeződésre lehet számítani, a jellegtelen könyvesboltok megszűnhetnek, ugyanakkor bővülhet az online értékesítés.

A kiadók szerint még mindig megfizethető karácsonyi ajándéknak számítanak a könyvek. A téli vásár kiemelt időszaknak számít, a kiadóknak az év végi hajrában folyik be az éves árbevételük 30 %-a. Az év végi ünnepi akciók keretében egyes kiadványokhoz 30-50 %-os kedvezménnyel lehet hozzájutni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?