1,6 milliárdos segítség a kistelepüléseknek

Pénzcentrum
2008. november 21. 09:45

Gyenesei István önkormányzati miniszter október végén döntött a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési támogatásáról. A szerződések aláírását követően, e hét végén érkezik meg az érintettek számlájára az újabb, 1,6 milliárd forint. Ezzel a kistérségek számára régen várt örvendetes folyamat bontakozik ki.

Összhangban a Kormány azon törekvésével, hogy kiemelt figyelmet kapjanak a leghátrányosabb térségekben élők, az újabb támogatásból 12 megye 128 településein javulhatnak az ott élő gyermekek esélyei és életkörülményei.

A mai pénzszűke világban, különös jelentőséggel bír, hogy az érintettek haladéktalanul megkapják a szükséges támogatást. A gyors utalás elsősorban azoknak a kistelepüléseknek jelent nagy segítséget, amelyek más forrásból egyébként nem tudnák fejleszteni bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat.

Mint ismeretes, az idén másodszor kapnak erre a célra kormányzati támogatást a kistelepülések. Korábban közel 2 milliárd forintra pályázhattak az Önkormányzati Minisztériumnál.

E-Magyarország, e-kormányzat 2008

Nem az önkormányzatok, hanem a hivatalok számát kellene csökkenteni - hangoztatta Gyenesei István 2008. 11. 20-án Siófokon, az E-Magyarország, e-kormányzat 2008 konferencián.

Az önkormányzati miniszter szerint nem a demokrácián, hanem a bürokrácián kell takarékoskodni. Azzal nem sokat lehetne megspórolni, ha a kistelepüléseken megszüntetnék az önkormányzatokat, elveszne viszont a települések autonómiája, mint az önkormányzatiság legjelentősebb vívmánya - magyarázta.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Amíg a jelenlegi rendszer még ha döcögősen is, de működik, addig a politika ennek fenntartásában érdekelt - mondta Gyenesei István, hozzátéve: fontos lenne elérni, hogy az önkormányzati reform ne csak szakmai kérdés legyen, de - és ebben segíthet a jelenlegi krízishelyzet - a politika is rákényszerüljön a változtatásra.

A tárca vezetője kitért arra is, hogy ma az önkormányzatokat egyszerre jellemzi "fejlesztési bumm és működési kopp". Azok a települések, amelyek rendelkeznek a beruházáshoz szükséges önerővel, azok fejlesztenek, ám ugyanezek az önkormányzatok működési gondokkal is küzdenek.

Ez utóbbiról szólva Gyenesei István közölte: az idén a tervezett 1,4 milliárd forint helyett eddig már 6,5 milliárd forintot költöttek működésképtelen önkormányzatok támogatására. Az év végéig még további kétmilliárd forintot fordítanak erre a célra - tette hozzá.

Forrás: Önkormányzati Minisztérium

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07