1,6 milliárdos segítség a kistelepüléseknek

Pénzcentrum
2008. november 21. 09:45

Gyenesei István önkormányzati miniszter október végén döntött a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési támogatásáról. A szerződések aláírását követően, e hét végén érkezik meg az érintettek számlájára az újabb, 1,6 milliárd forint. Ezzel a kistérségek számára régen várt örvendetes folyamat bontakozik ki.

Összhangban a Kormány azon törekvésével, hogy kiemelt figyelmet kapjanak a leghátrányosabb térségekben élők, az újabb támogatásból 12 megye 128 településein javulhatnak az ott élő gyermekek esélyei és életkörülményei.

A mai pénzszűke világban, különös jelentőséggel bír, hogy az érintettek haladéktalanul megkapják a szükséges támogatást. A gyors utalás elsősorban azoknak a kistelepüléseknek jelent nagy segítséget, amelyek más forrásból egyébként nem tudnák fejleszteni bölcsődéiket, óvodáikat és iskoláikat.

Mint ismeretes, az idén másodszor kapnak erre a célra kormányzati támogatást a kistelepülések. Korábban közel 2 milliárd forintra pályázhattak az Önkormányzati Minisztériumnál.

E-Magyarország, e-kormányzat 2008

Nem az önkormányzatok, hanem a hivatalok számát kellene csökkenteni - hangoztatta Gyenesei István 2008. 11. 20-án Siófokon, az E-Magyarország, e-kormányzat 2008 konferencián.

Az önkormányzati miniszter szerint nem a demokrácián, hanem a bürokrácián kell takarékoskodni. Azzal nem sokat lehetne megspórolni, ha a kistelepüléseken megszüntetnék az önkormányzatokat, elveszne viszont a települések autonómiája, mint az önkormányzatiság legjelentősebb vívmánya - magyarázta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amíg a jelenlegi rendszer még ha döcögősen is, de működik, addig a politika ennek fenntartásában érdekelt - mondta Gyenesei István, hozzátéve: fontos lenne elérni, hogy az önkormányzati reform ne csak szakmai kérdés legyen, de - és ebben segíthet a jelenlegi krízishelyzet - a politika is rákényszerüljön a változtatásra.

A tárca vezetője kitért arra is, hogy ma az önkormányzatokat egyszerre jellemzi "fejlesztési bumm és működési kopp". Azok a települések, amelyek rendelkeznek a beruházáshoz szükséges önerővel, azok fejlesztenek, ám ugyanezek az önkormányzatok működési gondokkal is küzdenek.

Ez utóbbiról szólva Gyenesei István közölte: az idén a tervezett 1,4 milliárd forint helyett eddig már 6,5 milliárd forintot költöttek működésképtelen önkormányzatok támogatására. Az év végéig még további kétmilliárd forintot fordítanak erre a célra - tette hozzá.

Forrás: Önkormányzati Minisztérium

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35