17 °C Budapest

A vidékfejlesztésben is központi téma a munkahelyteremtés

Pénzcentrum
2008. október 29. 11:00

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális és gazdaságfejlesztési pályázataival összhangban a közelmúltban megjelentek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program első kiírásai is. Ezúttal falumegújításra és -fejlesztésre, vidéki térségekben működő mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére, munkahelyteremtésre, turisztikai tevékenységek ösztönzésére, valamint a vidéki örökség megőrzésére lehet pályázni. A támogatás keretösszege mintegy 140-150 milliárd forint - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján.

Első körben október 19. és november 30. között - majd pedig minden évben május 1. és május 31., illetve október 1. és október 31. között - nyújthatók be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatai. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesz tési Alap támogatásával 2013-ig Magyarország mintegy 1300 milliárd forintot fordíthat vidék fejlesztésre, a vidéki térségek élhetőbbé tételére. E források felhasználását az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Leader-programjainak sikereiből kiindulva Leader-szemlélettel, vagyis a helyi szereplők: önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek összefogá sán és együttműködésén alapulva szeretnék megvalósítani.

Az ÚMVP első pályázatainak mintegy 140-150 milliárd forint a támogatási keretösszege. Kiemelt cél a vidéki térségekben az új mikrovállalkozások létrehozása, illetve a már működő mikrovállalkozások beruházásainak, műszaki-technológiai fejlesztéseinek a támogatása, elsősorban munkahelymegőrző és munkahelyteremtő céllal. A mikro vállal kozások ehhez a beruházás költségeinek 60, hátrányos helyzetű kistérségekben pedig 65 százalékát pályázhatják meg európai uniós támogatásként.

Ugyancsak a munkahelyteremtés az elsődleges célja a falusi agro- és ökoturisztikai fejlesztések, beruházások támogatására kiírt ÚMVP-pályázatnak, melynek keretében a falusi turizmushoz kapcsolódó, minőségi magánszálláshelyek kialakítására és bővítésére, az ifjúsági turizmushoz kapcsolódó szálláshelyek kialakítására és bővítésére, valamint az agro-, az öko-, a lovas-, a vadászati, az erdei, a horgász-, a bor-, a kerékpáros és a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére lehet jelentős európai uniós forrásokhoz jutni. A támogatás mértéke ennél a pályázatnál 60, hátrányos helyzetű kistérségekben pedig 65 százalék, ugyanakkor települési és kisebbségi önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházak és non-profit szervezetek esetén - ha a beruházás a közhasznú tevékenységhez köthető - a támogatás mértéke elérheti az összes elszámolható költség 100 százalékát is. 

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programjához hasonlóan - és természetesen az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális program jaihoz kapcsolódva - ezúttal is jelentős forrás jut falumegújításra, a településkép, a közösségi terek és településközpontok állapotának javítására, a települések kulturális örökségének megőrzésére, a települések vonzerejének javítására, valamint helyi piacok létrehozására és fejlesztésére is. Az erre kiírt pályázatok keretében uniós támogatás igényelhető parkok, pihenőhelyek, sétautak, településközponti, illetve helyi vagy országos védettség alatt álló épületek felújítására, valamint játszóterek vagy például tanösvények kialakítására is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pályázatokkal kapcsolatos további információ a www.umvp.eu vagy a www.nfu.hu oldalakon található.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm