Dicsérik az egészségügyet: Stockholmból nézve kiemelkedő a színvonala

Pénzcentrum
2008. november 14. 08:45

31 európai ország összehasonlítása alapján hazánkban számottevően javult az egészségügyi ellátás színvonala, így ma már Észtország kivételével az összes új EU-tagállamot lekörözzük - írja a Világgazdaság.

A stockholmi székhelyű Health Consumer Powerhouse legfrissebb elemzése az EU 27 tagállamán kívül Svájc, Norvégia, Horvátország és Macedónia egészségügyi rendszereit vizsgálta, többek között olyan szempontok alapján, mint a betegjog, betegtájékoztatás, e-egészségügy, várólisták hossza, vagy a gyógyszerellátás, mindezt 30 mutatóba sorolva.

Az adatok forrásául különböző WHO-, OECD-, Eurobarometer- és egyéb felmérések, valamint kormányzati adatok szolgáltak.

Hazánk a lehetséges 1000 pontból 647-et ért el, amivel a14. helyet tudta megszerezni. Tavaly 513, előtte 453 pontunk volt. Rajtunk, valamint Csehországon és Észzországon kívül minden kelet-közép-európai országnak 600 alatti pontszáma volt.

A javulást elsősorban a fejlődő betegtájékoztatásnak köszönhetjük, például a Dr.Info szolgáltatás bevezetésének, de magas pontot kaptunk a nagyszámú orvosspecialisták miatt is (például fül-orr-gégész, szemész, nőgyógyász, pszichiáter, stb.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ellátás eredményessége azonban már nem ilyen irigylésre méltó, itt ugyanis 250-ből mindössze 131 pontot értünk el, a különösen gyenge szívinfarktus vagy rákbetegségek túlélési mutatói miatt.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?