15 °C Budapest

Erősödő verseny várható a mobilpiacon

Pénzcentrum
2008. október 29. 15:36

A Telekom 4 Magyarország Távközlési Zrt. optimistán tekint a Nemzeti Hírközlési Hatóság által a napokban meghirdetett legújabb frekvenciapályázatra, és bízik benne, hogy az eljárás eredményes lesz. Egyetért a Hatósággal abban, hogy a magyarországi mobiltelefon-piacra jótékonyan fog hatni két újabb szolgáltató megjelenése, hiszen több indikátor is azt jelzi, hogy a szolgáltatók közötti verseny hatékonysága tovább erősíthető és erősítendő.

A negyedik GSM/UMTS licensz kiadásával új versenytársat kap majd a három nagy mobilszolgáltató, melynek versenyélénkítő hatása egyértelmű. A második, 450 Mhz-es frekvencia kiváló lehetőséget ad arra, hogy alacsonyabb költségekkel biztosítson szélessávú mobil adatforgalmat. Ez elsősorban a hátrányos helyzetű, alacsony infrastrukturális fejlettségű települések költséghatékony kiszolgálását teszi lehetővé - így hiányt pótol a hazai távközlési piacon. 

A Telekom 4, mely több mint egy éve készül virtuális mobilszolgáltatás beindítására, tanácsadói bevonásával tanulmányozza a pályázat feltételeit. Bízik benne, hogy a tender feltételei a Hatóság kommunikációját alátámasztják, és valóban kedveznek egy új szereplő piacra lépésének, a cégnek pedig sikerül olyan üzleti modellt alkotnia, amellyel a licensz elnyerésén túl ígéretes, és meghatározó szereplőjévé válhat a mobil távközlési piacnak. Ebbéli törekvését nagyban segíti mindaz a tapasztalat, amelyre a társaság az elmúlt év során tett szert. 

A Telekom 4 az iparág nemzetközileg elismert szakembereinek bevonásával készül a tenderre. Az induló cég vezetésében helyet kap az elismert francia telekommunikációs szakember, Francis Kretz, aki a France Telecom alelnökeként a nemzetközi marketing és sales terület, illetve az üzleti stratégia és innovációs terület felelőse volt. Kretz a majdani mobilszolgáltató igazgatósági tagja lesz. 

"Negyedikként belépni egy, a telítettséghez közeli állapotban lévő távközlési piacra nyilvánvalóan nehéz feladat, azonban nem fér kétség ahhoz, hogy a felhasználók számára a követkemények jótékonyak lesznek, emeli ki Kretz. Új szereplő megjelenése egy ország mobilpiacán mindig kihívásokkal teli fontos esemény. Ilyenkor alapjaiban változik meg a piaci status quo, hiszen az erősödő verseny új technológiák megjelenését és a díjak sokszor drámai csökkenését eredményezi. Izgalommal tölt el, hogy lehetőségem van résztvenni ebben a projektben."

A Telekom 4 üzleti modelljében számol értékesítési partnerek bevonásával, ezen kívül a cég keresi a lehetőséget az inkumbens operátorokkal való együttműködésre, melyet az NHH pályázati kiírása is támogat, jelentette ki Neuman Péter, a Telekom 4 vezérigazgatója. "Azért is érdekes ez a projekt, mert amellett, hogy versenytársakként tevékenykednek a piacon, az inkumbensek és a negyedik szolgáltató több ponton kölcsönös előnyök alapján kooperálhatnak majd. Az együttműködés következményeként az inkumbensek is forgalomnövekedésre számíthatnak saját meglévő hálózatukon. Eddigi, e tárgyban szerzett többnyire pozitív tapasztalataim erősítik bennem a reményt, hogy a licensz elnyerése esetén megvalósul majd az együttműködés, akár több szolgáltatóval is." - fogalmazott Neuman.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Telekom 4 a licensz elnyerése esetén rövid időn belül jelentős beruházást valósít meg és számos új munkahelyet teremt majd. A Társaság bízik benne, hogy a pályázati dokumentációval kapcsolatos nyitott kérdéseket az NHH megválaszolja a soron következő prebid konzultáció során, így pozitív döntést tud hozni a részvételről, tette hozzá Neuman.

A Telekom 4 korábban bejelentette, hogy a licensz elnyerése céljából DreamCom Kft. néven közös vállalatot alapított az Externet Nyrt. alternatív távközlési szolgáltatóval.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem