Szembeszélben a nemzetgazdaság: fokozódik a bizonytalanság

Pénzcentrum
2008. október 13. 08:00

A GKI Gazdaságkutató Zrt-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a gazdasági fejlődés külső feltételei lényegesen romlanak, a belpolitikai helyzet bizonytalan, ugyanakkor a gazdasági helyzet, főleg az egyensúly, ha szerényen is, de javul.

A világgazdaságot sújtó energia-, nyersanyag- illetve mezőgazdasági ársokk ugyan 2008 őszére a lassuló világgazdasági növekedés és a jó agrártermés hatására veszített erejéből, de az árszint tartósan magas. Viszont az amerikai jelzálogpiacról kiindult pénzügyi válság a korábban feltételezettnél mélyebb, kiterjedtebb és elhúzódóbb.

A kormányok és jegybankok lépései arra valószínűleg elegendők, hogy a pánikot csillapítsák, de az így keletkezett nagy összegű többletkiadás a következő évek adóprogramjaiban és inflációjában meg kell, hogy jelenjen. Mindez recessziós veszélyt okoz az EU-ban is, nyilvánvalóan rontva a magyar gazdasági fejlődés lehetőségeit.

2008 első kilenc hónapjában az államháztartási hiány a GDP 2,7%-át, az éves előirányzat 70,8%-át tette ki (tavaly 88,2%-át). A kormány által év közben csökkentett, a GDP 3,8%-át kitevő deficitcél teljesülése reális, sőt még alacsonyabb is lehet. Az áruforgalmi egyenleg I. félévi aktívuma a romló világpiaci konjunktúra, a hazai beruházási és fogyasztói kereslet emelkedése következtében eltűnik. A külső finanszírozási igény 4,9 milliárd euróra (a GDP 4,4%-ára) csökken.

Nagyításhoz kattints a képre!

A II. félévben - főleg az agrárszektornak, valamint a 2007-ben visszaesett ágazatok stabilizálódásának (az alacsony bázisnak) köszönhetően - 3,5% körüli, ezzel az év egészében 2,7%-os GDP-növekedés várható. A növekedés korábbi húzóereje, az ipari export üteme májustól zuhan. Míg az első négy hónapban átlagosan több mint 12%-kal emelkedett a kivitel volumene, az azt követő három hónapban már csak 0,8%-kal. A kivitelben - részben a már alacsonyabb bázis miatt - a nyári mélypont után némi javulás várható, az élelmiszeriparban megjelenik a jó termés hatása.

Az építőipar a II. félévben - elsősorban a nagyon alacsony bázis miatt - élénkül, de az év egészében így is 2% körüli visszaesés valószínű. Az agrárium viszont szárnyal, a mezőgazdasági GDP az év egészében 25%-kal nő. A kiskereskedelmi forgalomban a reálkeresetek emelkedésével párhuzamosan némi élénkülés, de az év egészében inkább csak pozitív stagnálás várható. A fogyasztás az év egészében 1% körül emelkedik. A beruházások stagnálnak. Az EU forrásokból megvalósuló fejlesztések idén még nem képesek dinamizálni a beruházási piacot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az infláció 2008-ban lassan csökken (augusztusban 6,5% volt). Az év utolsó hónapjaiban azonban - főleg a magas élelmiszerárak bázisba kerülésével - az árindex viszonylag gyors esése valószínű, az év végén 5,5% körüli, éves átlagban 6,5%-os infláció várható. 2008 őszén a monetáris politika még várhatóan nem csökkenti az alapkamatot. A költségvetés elfogadása (vagy legalábbis azt valószínűsítő belpolitikai fejlemények) esetén, az infláció lassulása nyomán, az év vége felé viszont megkezdődik az óvatos kamatmérséklés.

Az év végére 7,6% körüli munkanélküliség várható, s a foglalkoztatottak száma éves átlagban kb. 1%-kal elmarad a tavalyitól. A reálkeresetek az I. félévben 0,5%-kal emelkedtek. Az év egészében a reálkeresetek kb. 1%-os emelkedése, a versenyszférában 1,7%-os növekedés, a közszférában stagnálás valószínű.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?