11 °C Budapest

A budapesti lakáspiac tendenciái: stabil beruházótól, nagyobb alapterületű lakást!

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 16:14

Az aktuális lakáskínálat volumene 2008 nyarán nem mutatott számottevő változást: valamivel több mint 9000 db budapesti újépítésű otthon közül választhatnak a lakást keresők. Az idei első félévben 34 új beruházás értékesítése kezdődött meg, melyekben a fejlesztők 2672 lakást alakítanak ki.

A fejlesztők száma csökken, a vevők inkább a stabil, minőségi beruházókat részesítik előnyben. A legtöbb újépítésű lakást a XIII. kerületben kínálják; a leendő otthonok átlagos alapterülete 70 és 80 m2 közötti. Az OTÉK előírások aktuális módosítása a minőségi javulást célozza: élhető méretek nélkül a jövőben nem adnak majd ki építési engedélyt.

Egyre többen tervezik a lakásvásárlást

Az AL Holding és a GKI 2008 második negyedéves felmérése szerint - az első negyedévhez képest - országosan 15 százalékkal, 30 000-re1 nőtt azon háztartások aránya, amelyek a következő egy évet tekintve biztosak abban, hogy lakást vásárolnak, vagy építenek.

A lakáspiacra vonatozó helyzetértékelések mind Budapesten, mind a vidéki régiókban számottevően javultak az előző, 2008. áprilisi megkérdezéshez képest, sőt 2004 óta nem mutatott ilyen kedvező értéket a lakáspiaci várakozásokat jellemző AL-GKI index. A "szezon" beindulása tehát nyilvánvalóan javította a megkérdezettek véleményét.

Területi és beruházói koncentráció

Mind területi, mind beruházói szempontból a piac koncentrálódása figyelhető meg. Már 2006 év eleje óta 5 kerület (III., VIII., XI., XIII. és XIV.) teszi ki a budapesti választék 60 százalékát, ez az idei első félévben sem változott. A legnagyobb részesedéssel a XIII. kerület rendelkezik, a budapesti kínálat 18 százaléka található itt.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt években csökkenő számú beruházó a Budapesti értékesítés növekvő hányadát tudhatja magáénak. Az AL Holding felmérése szerint tavaly közel negyedével csökkent azon fejlesztők száma, akik 100 lakásnál többet értékesítettek a fővárosban.

Az 10 legtöbbet értékesítő beruházó kínálatában egyre növekszik az olyan beruházások száma, ahol a hangsúlyt a komplex lakókörnyezet kialakítására fektetik.

Minőségi javulás - új előírások

Az új beruházásoknál a minőség folyamatos javulása figyelhető meg. A leendő otthonok alapterülete tovább nő, leginkább a kislakások építése szorul vissza. Az egyszobás garzonlakások kínálata tavaly 20 százalékos mértékben esett vissza, a nagyobb, 3-4 szobás lakások kínálata 14 százalékos bővülést mutat.

Míg a 2007 első félévében használatba vett otthonok átlagos alapterülete 62,2 m2 volt, addig 2008 hasonló időszakában már 72,2 m2, azaz 10 m2-rel nagyobb, mint egy évvel korábban. 2 A jövőben a lakás alapterületek további növekedése várható: ezt jelzi előre, hogy a háromlakásosnál nagyobb, friss engedélyt kapott lakóépületek száma nem csökkent (2007 első félév: 214 db, 2008 első félév: 231 db), csak a bennük kialakítandó lakások száma kevesebb.

A 2006-os és 2007-es év első félévi adatait összehasonlítva az egy épületre jutó átlagos lakásszám 20 százalékos mértékben, 24-ről 19-re csökkent. 2 Az egy évvel korábbi 73 m2-rel szemben, 2008 első félévében már átlagosan 80 m2-es lakásokra kértek építési engedélyt a beruházók.2

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindez összefügg azzal, hogy a vevői döntésekben egyre inkább tükröződik a tudatosság, a hosszabb távú tervezés, mind többen igénylik a minőségi elemeket a garázs, a terasz meglétét. A célcsoport kutatások szerint a lakás elhelyezkedése elsőrendű döntési szempont a lakás kiválasztásánál.

A nagy beruházók sokéves szakmai tapasztalata, a gondosan megválasztott projekt helyszínek, a kapcsolódó terület-rehabilitáció valamint a lakások kialakítása során a vásárlói igények rugalmas figyelembevétele az eladási statisztikák tanúsága szerint találkozik a kereslet elvárásaival még változó piaci környezetben is. Hiszen a jó projektek értékesítése nem esett vissza a piaccal, sőt volt, ahol az idei értékesítés meg is tudta haladni a tavalyit.

A vásárlók számára fontos továbbá a beruházó stabilitása, tartós piaci jelenlétük megalapozza a tőlük lakást vásárlók biztonságérzetét.

A minőség javulására ugyanakkor szeptembertől már nemcsak keresleti, hanem, az OTÉK előírások változásának köszönhetően, szabályozási oldalról is egyre több tényező hat. Hiszen az új szabályok egy csoportja a minőségi építkezést célozza meg. Élhető méretek nélkül a jövőben nem adnak ki építési engedélyt: legalább egy lakószobának el kell érnie a 17 m2-t (étkező, amerikai konyha nélkül számítva), a lakószobáknak az eddigi 6 helyett legalább 8 m2-esnek kell lenniük.

Két lakószoba felett a fürdőszobától külön WC-t kell építeni, 10 m-nél nagyobb szintkülönbség esetén kötelező a lift, hatnál több lakás esetén pedig a parkolókat építményben kell biztosítani. Nem elhanyagolható, hogy főúttól 50 m-re nem szabad lakóházat építeni.

"Bár az előírások csak a 2008. szeptembert követően kiadott építési engedélyekre vonatkoznak a legnagyobb beruházók ezeknek az elvárásoknak a kereslet nyomására már jó ideje megfelelnek. A piacon ugyanakkor egyelőre számos olyan kisebb szereplő álta, kedvezőbbnek látszó áron kínált ajánlat van, ami nem felelne meg az új szabályoknak.

Mivel azonban e módosítások a tényleges életminőséggel függnek össze, nem mindegy, hogy ma milyen új lakást vásárolunk, hiszen fenti szempontok a lakások másodlagos piacán is érvényesülni fognak és így közvetlen hatással lesznek a lakás befektetési értékének alakulására." - mondta Hunyady Attila, az AL Holding Zrt. Igazgatótanácsának elnöke.

AZ OTÉK szabályok után további minőségi szigorítás is várható a lakások energetikai mutatóira vonatkozóan, amikor - tervezetten januártól - a lakásokra vonatkozó "zöldkártyák" használatba kerülnek.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm