GKI: Romló ipari, javuló építőipari várakozások

Pénzcentrum
2008. október 6. 08:00

Augusztus után lényegében szeptemberben is stagnált a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint nem változott az elmúlt hónapok trendje: az üzleti várakozások kissé romlóak, a fogyasztóiak viszont szerényen javulóak.

Szeptemberben az ipari bizalmi index értéke jelentősen csökkent, s ezzel folytatódott az egész évre jellemző, az európai tendenciáknak megfelelő markáns romlás. Az elmúlt és a következő időszak termelésének, a rendelésállománynak - ezen belül különösen az exporténak - és a készleteknek a megítélése egyaránt romlott. Az áremelési szándék viszont enyhén csökkent, miközben a foglalkoztatási szándék (minimálisan) javult.

Az építőiparban viszont szeptemberben is folytatódott az egész évre jellemző, hullámzásokkal kisért szerény javulás. A cégek termelési helyzetről alkotott véleménye nem változott, rendelésállományukról és foglalkoztatási szándékukról viszont a korábbinál érezhetően pozitívabban nyilatkoztak. Áremelési terveik erőteljesebbek az egy hónappal és az egy évvel ezelőttinél is.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a szinte az egész évre jellemző emelkedés után szeptemberben megtorpant, minimálisan, de csökkent. A rendelések várható alakulására vonatkozó várakozásuk azonban enyhén javult, miközben a készletszint megítélése romlott augusztushoz képest. A következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke alig változott.

A szolgáltató szféra várakozásai hónapok óta javulóak, s szeptemberben is kedvezőbb voltak a várt forgalom, üzletmenet és foglalkoztatási hajlandóság szempontjából.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: gki.hu

A magyar gazdaság kilátásait szeptemberben az ipari és építőipari cégek jelentősen rosszabbnak látták, mint egy hónappal korábban, a kereskedelmi cégek véleménye nem változott, a szolgáltatóké viszont javult. E tekintetben pesszimistább lett a lakosság is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008 júliusában - ha csak szerény mértékben is - de kitört két éve jellemző, rendkívül pesszimista sávból, s azóta lényegében változatlan. Szeptemberben különösen saját várható pénzügyi helyzetét látta reménytelibbnek a lakosság, de érezhetően tovább csökkentek inflációs várakozásai is. A megtakarítási lehetőségek minősítése viszont nem változott.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?