Hova érdemes költözni? Attól függ, dolgozni vagy szórakozni szeretnél...

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 05:40

A törökök csak nőnek és nőnek... Az Európai Unió 27 tagállama lakóinak közel háromnegyede 5000 fősnél nagyobb városokban él, másként fogalmazva alig több mint 25 százalék él vidéken. Nem véletlen tehát, hogy egyes régiók és városok attraktivitásának fejlesztését is célul tűzte ki a megújult Lisszaboni Stratégia.

Életünket nagyban befolyásolja, hogy hol töltjük azt el, a fedélt jelentő otthonunk, a munkahelyünk hol található, van-e a településünkön óvoda, iskola, kórház, szórakozási lehetőség, stb.

Másik oldalról nézve a dolgot, egy ország, város, vállalkozás szempontjából szintén kiemelkedő jelentőségű a lakosság életszínvonala, hiszen ettől függ, hogy az adott régióba, településre érkezik-e megfelelő munkaerő, betelepülnek-e cégek, látogatják-e turisták, melyek a jövőbeli fejlődési irányt is meghatározzák.

Az EU rendszeres városstatisztikai felmérése, az Urban Audit a tagországok több száz városáról szolgáltat adatokat, amelyek az életminőségről árulkodnak, és segítik az európai polgárokat abban, hogy összehasonlítsák élethelyzetüket. A felmérésből többek között kiderül, hogy milyen irányban változott az egyes városok népességszáma, mekkora a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, hol milyen könnyű munkát találni, és még számos egyéb gazdasági, társadalmi és környezeti tényezőre, változásra felhívja a figyelmet.

Az első nagy adatfelvételre 2003/2004-ben került sor, ekkor 258 város vett részt a felmérésben. A legutóbbiban már 321 uniós város szerepelt, melyek lakosságszáma 50 000 és 10 millió közötti - hazánkból Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szegen és Székesfehérvár - ezen kívül további 26 török, 5 norvég, és 4 svájci város is adatokat szolgáltatott.

Az adatok felvétele több mint 300 statisztikai változó mentén történt, melyek mindegyike valamilyen formán az életszínvonalhoz kapcsolható, így demográfiai, lakásügyi, egészségügyi, bűnözéssel kapcsolatos, munkaerő-piaci helyzetet jellemző, oktatással, környezettel, kulturális infrastruktúrával összefüggő adatok kerültek feldolgozásra. Ezek egy része minden város esetén elérhető, míg másokról - például a környezettel összefüggőkről - csak néhányan szolgáltattak adatokat.

Hol élnek a legtöbben?

A 357 nagyváros között 26 olyan óriásváros található, ahol több mint egy millióan éltek 2004-ben, ezek közül 21 EU tagországban, 4 pedig Törökországban található. Az itt élők (65 millió fő) alkotják az összes vizsgált város lakosainak 43 százalékát, az adott országokénak pedig 11 százalékát. A táblázatban látható 15 legnagyobb város szinte mindegyike - kivéve Izmirt és Hamburgot- főváros, illetve az ahhoz kapcsolódó agglomeráció.

A legnagyobb létszámnövekedést (12-25 %) elért városok tízes listáján még az előzőnél is több török város található, szám szerint öt, ezenkívül két spanyol, két holland és egy német város is helyet kapott a listán. A leggyorsabban zsugorodók (8-14 százalékos csökkenés) rangsorát Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor vezeti, ahol öt év alatt 14,1 százalékkal csökkent a népességszám. A listán négy román, valamint kelet-német, portugál és dél-olasz városok is találhatók.

Hazánk egyik felmérésben szereplő városának sem változott jelentősen a lakosságszáma az elmúlt években az Urban Audit adatai szerint (az oldalon egyedül Budapest és Miskolc 1 százalékos csökkenése van feltüntetve).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiöregedő olasz nagyvárosok...

A városok demográfiai szerkezetét megvizsgálva felmérték, hogy hol él a legtöbb fiatal, vagyis 0-14 éves, és mely nagyvárosokban él a legtöbb 65 év feletti ember. A táblázaton végigtekintve látszik, hogy a szigetországbeli agglomerációkban, és Norvégia nagyvárosaiban él a legtöbb gyerek, habár a listát az a holland város vezeti, amelyik a legnagyobb népességnövekedést érte el.

Az összehasonlításban nem szerepel Törökország, ott ugyanis olyan magas a gyerekek aránya a lakosságon belül, hogy mind a 10 helyet ők vennék át. Épp az ellenkezője igaz Olaszországra, szinte csak ők szerepelnek ugyanis a legtöbb időst számláló városok listáján, Lisszabon kivételével. A legközelebbi nem olasz város 12. helyen szereplő Mühlheim, illetve a 18. helyen álló Bilbao, ahol szintén minden ötödik lakos 65 évnél idősebb.

A hazai nagyvárosok közül Budapesten a legnagyobb az idősek aránya (18,04%), és itt a legalacsonyabb a gyerekeké is (12,37%), míg Nyíregyházán él a legkevesebb idős (12,66%), és Kecskeméten a legtöbb gyerek (15,99%). A számokból látszik azonban, hogy nincsen lényeges eltérés a korosztályt tekintve az egyes városok között.

Munka, vagy szórakozás? Lehet választani....